פסח בפיוט ובתפילה
"וכל המרבה לספר ביציאת מצרים הרי זה משובח". יציאת מצרים היא הרעיון המוזכר ביותר בתרבות היהודית. בקריאת שמע ובכל תפילה, בברכת המזון, ועוד. חג הפסח על שמותיו חג החרות, האביב, המצות, הגאולה, הוא הזמן שבו אנחנו מוזמנים להתמקד ברעיון יציאת מצרים. שבעת הימים של החג, שמתחיל בט"ו בניסן, מציינים את הצעדים הראשונים של בני ישראל ביציאתם ממצרים. ביום השביעי הם עמדו מול ים גדול, דרך ללא מוצא, כשמאחוריהם המצריים. באותן נסיבות מייאשות נעשה להם נס ונפתחה לפניהם דרך חדשה – דבר שחילץ מפיהם את "שירת הים", אחת השירות המיוחדות שבמקורות שלנו.
מוקד חג הפסח הוא "והגדת לבנך" – העברה בין־דורית של סיפור יציאת מצרים מהורים לילדיהם. ליל הסדר, ערב שלם של קריאה ושירה, שאילת שאלות וניסיון לתת תשובות, היה ועודנו אחד המנהגים האהובים והנפוצים בעם היהודי לגווניו, ובמרכזו ההגדה של פסח, שכולה מיועדת להמשכיות, להעברת המסר וללמידה.
בכל תפוצות ישראל התגבשו במהלך השנים מנהגים רבים לפסח ולימי חודש ניסן. פיוטים ושירים, הקפדות ומנהגים, מאכלים ומעשים – כולם קשורים למאפייניו של החג ולדמותם של הימים האלה – החירות שזכה לה עם ישראל בצאתו ממצרים, הרעיון החינוכי של העברת הסיפור בין הדורות, ריח האביב ששורר בכול והמצווה להימנע מכל חמץ ולאכול מצה.
השער הזה הוא הזדמנות לצאת למסע בשבילים המיוחדים של החג: להאזין להגדה ולקטעים ממנה במסורות שונות, להכיר מגוון גדול של פיוטים, לפגוש את תפילות החג, לקרוא מאמרים וטורים אישיים של מגוון כותבות וכותבים ולפגוש עוד תכנים מיוחדים לחג – שיר השירים, תיקון/תפילת הטל ועוד.