ראיתם פעם ספרייה שיש בה כתבי יד עתיקים, רובוטים ששולפים ספרים ממדפים, מיצג אינטראקטיבי מרגש על מסך ענק של 20 מטר ופריטים מכושפים?
זה בדיוק מה שקורה, אצלנו, בספרייה הלאומית.
במשכננו החדש שוכנים אוצרות התרבות הגדולים והחשובים ביותר שלנו, וכעת הם פתוחים בפניכם – סקרניות וסקרנים בכל גיל – שמחפשים חוויה משמעותית, איכותית ועשירה בתוכן.
אתם מוזמנים ומוזמנות להיכנס ללב ליבה של הספרייה הלאומית, עם סיורים, תערוכות ופעילויות שפותחים את הראש ונוגעים ללב.
חוויה של למידה, כיף והשראה – שיכולה להיות רק כאן.
בואו לבקר!
להזמנת כרטיס לסיור המודרך לסיור עצמאי בתערוכת "אוצרות"
צילום: סתיו צור
בביקור חינם תוכלו לשוטט במבנה רחב הידיים ולהתרשם מהאדריכלות הייחודית שלו, לבקר בפסל הענק 'אותיות אור', לאכול במסעדה או בבית הקפה ולנוח בגינה הנעימה.
לאולמות הקריאה ניתן להיכנס עם כרטיס קורא בלבד. קראו כאן את ההנחיות.
עם כרטיס כניסה תוכלו ליהנות מהחוויה המלאה ולראות מקרוב את האוצרות: היכנסו לתערוכה 'אוצר מילים', שתיקח אתכם למסע חדשני בזמן, השתתפו במיצג אינטראקטיבי עצום על אהבת הקריאה והספר, והמשיכו לכל התערוכות המתחדשות.
רוצים להגיע אלינו כקבוצה? צרו קשר עם המוקד בטלפון 5049* או במייל [email protected]
להזמנת כרטיסים לסיור מודרךשעות פעילות
ימים א'-ד' בשעות 9:00 עד 18:00
יום ה' בשעות 14:00 עד 22:00
יום ו' וערבי חג בשעות 9:00 עד 13:00
למי מתאים הביקור
ביקור וסיור בספרייה יתאימו לילדים, למבוגרים ולכל מי שבאמצע, ובעיקר מגיל קריאה ומעלה.
הסיור עצמו לוקח כשעה וחצי. מוזמנים להישאר אחר כך בספרייה כמה שתרצו :)
למידע נוסף ולדרכי הגעהבאולם חדשני ואפוף מסתורין, תחת אור עדין ששומר על הדיו העתיקה, מוצגים כמה מהפריטים הכי יקרים וחשובים שלנו.
בתערוכה 'אוצר מילים' אתם מוזמנים ומוזמנות לצאת למסע בזמן דרך מילים, לראות מקרוב כתבים עתיקים, כתב יד שכתב הרמב"ם עצמו, התלמוד המודפס הראשון וקוראן מהמאה ה-9; לשאוב השראה מכתב ידם של ש"י עגנון, הרב קוק, נעמי שמר, דויד גרוסמן, חנה סנש ועוד אנשי רוח ידועים שיצרו בעברית, ערבית ושפות אחרות; לעיין בספרים דיגיטליים יחידים במינם, לצלול אל העבר דרך עיתונות היסטורית ולהאזין ליצירות ולפיוטים מתוך ארכיון הצליל הלאומי (יש דבר כזה!).
בתערוכה תראו במו עיניכם כתבים מקוריים שעיצבו את ההיסטוריה והתרבות שלנו כאן, במקום הזה, תשמעו את הסיפור שמאחוריהם ותבינו למה הם חשובים לנו כל כך.
תערוכה של גילוי והשראה שתישאר איתכם הרבה אחר כך.
לצפייה בפריטים נבחרים מהתערוכהצילום: עופרית אסף
אחרי שנים שבהן נשמרו במעמקי המחסן, אוצרות הרוח הגדולים של עם ישראל ומדינת ישראל רואים את אור היום! נתבונן מקרוב בכתבי היד העתיקים הנדירים ביותר בספרייה הלאומית; נתוודע לכוחו של הטקסט בתרבות האנושית ולכוחן של מילים לחולל שינוי באדם ובעולם; נתרשם ממבנה הספרייה ומן התפישות האדריכליות שבבסיסו; נסייר בתערוכות המתחלפות ונחזה ביצירות האמנות המוצגות ברחבי הבניין.
סיור מודרך בקבוצות | נדרשת הרשמה מראש
רוצים לבוא אלינו כקבוצה?
הספרייה מקיימת סיורים לקבוצות, וכן סיורים בחינם לקבוצות מפונים מהדרום ומהצפון.
צרו איתנו קשר: טלפון: 5049*
סיור אדריכלות
בואו לגלות את הרעיונות האדריכליים שמאחורי המבנה הכי יפה בירושלים! מתכנני הבניין, האדריכלים הבינלאומיים הרצוג ודה-מרון והאדריכלים המקומיים מן-שנער שאפו להעמיד מבנה אשר ייצג את מהות הספרייה ואת ערכיה. בין הידור לצניעות, בין חדשנות לעבר, בין יציבות לתנועה – בניין הספרייה מקיים דיאלוג בין ניגודים, וכולנו מוזמנים להקשיב לו. במהלך הסיור נגלה את הרעיונות שמאחורי המבנה, נתרשם ממרכיביו העיצוביים ונתבונן ביצירות האמנות המוצבות בשטחו.
סיור בניה ירוקה
בסיור מיוחד נלמד כיצד זכתה הספרייה הלאומית בדירוג הגבוה ביותר של התקן האמריקאי לבנייה ירוקה (LEED). נבחן את הבניין מכל זווית: נחזה ב"מזגן האקולוגי" של הבניין ונשוחח על פיתוח בר-קיימא; באולם הקריאה נבחן דרכים להתמודדות עם קרינת השמש; בגן הספרייה נהנה מהצמחייה הארץ-ישראלית ונדבר על חיסכון באנרגיה.
הצטיידו בתרמיל ובספר, וצאו איתנו למסע בין דפי הטקסט וההיסטוריה! בואו לשמוע את סיפור המסע של הספרייה הלאומית במשך 130 שנותיה, להתרשם מספרים נדירים שנדדו בין יבשות, לגלות טקסטים שהתגלגלו בין קהילות ולהתחקות אחר הדרך שעברו כתבים עתיקים עד שהגיעו אלינו. סיור מיוחד בתערוכת הקבע שלנו בדגש על המסעות שעברו כתבי היד עד שמצאו את ביתם אצלנו. זהו מסע מרתק בעקבות יחידים, קהילות ועמים – והאוצרות הכתובים שנשאו איתם. מוכנים להצטרף?
מרכז החינוך של הספרייה הלאומית מוקדש כולו להתנסות וליצירה פעילה. במרכז תוכלו ליצור תערוכה במו-ידיכם, להכיר ספרים שמעולם לא ראיתם, לצלם, לעצב ולבטא ביצירתיות מחשבות ורעיונות שיתחדשו בביקור.
מהרמב"ם דרך ספר הזוהר ועד שירת הלדינו – בסיור מיוחד בתערוכת הקבע, תוכלו לשמוע על סיפורה המיוחד של יהדות ספרד כפי שהיא משתקפת באוספים שלנו. איך קהילה מצליחה לשמר את תרבותה במשך מאות שנים בעולם משתנה? איך השפיעו המפגשים עם הנצרות והאסלאם על היהודים בספרד? ננוע בין תקופות ודמויות, בעקבות פיסות יצירה של עולם יהודי חי ופועם.
הסיור הודות לתרומתה הנדיבה של קרן סאמיס, הממוקמת בסיאטל וושינגטון, ארה"ב, ומוקדשת לזכרו של סמואל ישראל.
בכניסה לספרייה על מסך ענק, באורך של 20 מטר, תגלו מחדש את חוויית הקריאה, תרגישו מהי אהבת הספר ותראו איך ספרים משפיעים על חיינו. במפגש מיוחד עם אנשים שונים החולקים עם הציבור את הקשר שלהם אל מילים וקריאה.
על מסך זה גם מוצג קיר הזיכרון לנרצחי ולחללי ה-7 באוקטובר 2023, הכולל את שמות הנופלים, גילם ותמונתם. קיר זה מתעדכן לצערנו מעת לעת, ומוצב בספרייה .כחלק ממיזם התיעוד הלאומי וההתגייסות להנצחה
תערוכה לציון 100 שנה למותו של פרנץ קפקא – מהסופרים המשפיעים ביותר על התרבות והיצירה במאה ה-20 ועד היום. יוצגו בה בפעם הראשונה למעלה מ-80 פריטי מקור נדירים ובאמצעותם יסופר באופן מקיף סיפור חייו – האישי, המשפחתי והחברתי, מנעד יצירתו והקשר המיוחד שלו ליהדות, לציונות ולשפה העברית. בתוך כך יתואר סיפור גלגול עזבונו והוצאתם לאור של כתביו בידי חברו מקס ברוד והתקבלותו והשפעתו על עולם הספרות והתרבות בכלל.
דימוי: רוני פחימה, מתוך "ים העכברים", 2024
ב-22 אותיות אפשר לברוא עולם ומלואו. איזה עולם הייתם רוצים לברוא לנו?
בפסל 'אותיות אור', שיצר האומן מיכה אולמן במיוחד בשביל הספרייה הלאומית, תוכלו לגלות איך נבראות אותיות ממשחקים של אור וצל, להתהלך בין אותיות סלע בגובה של כשני מטרים, לעבור במנהרה תת-קרקעית ולראות איך השמש בכבודה ובעצמה כותבת את האות הראשונה באלפבית העברי, הערבי והאנגלי.
הכניסה לפסל חופשית, דרך גן הספרייה.
באולם עצום, על מדפים אינסופיים, מסודרות תיבות גדושות ספרים. 4 מיליון ספרים. זה המטמון של הספרייה הלאומית.
איך ספרנים וספרניות מוצאים שם ספר? שאלה טובה, בשביל זה יש 4 רובוטים משוכללים שמאתרים את הספר ואפילו ניגשים ומביאים אותו בעצמם. דרך החלון תוכלו לראות את הרובוטים בפעולה!
אל האולם, שגובהו כגובה בניין בן חמש קומות ואורכו 75 מטר, אי אפשר להיכנס בעצמכם, כי רמת החמצן שבו כמעט אפסית. כך אנחנו שומרים על הספרים מפני התלקחות שריפה. בואו להציץ על המטמון מהחלון הגדול ולשמוע בעצמכם את כל הסיפור.
שימו לב: אל המטמון ניתן להגיע רק בליווי מדריך. פרטים נוספים בדלפק המודיעין.
בחנות הספרייה תוכלו למצוא מזכרות אישיות וייחודיות המשקפות את חווית הביקור בספרייה הלאומית:
ספרים ומגוון פריטים ייחודיים ובלעדיים אשר ימשיכו ויספרו את סיפור הספרייה, אוספיה, והתערוכות שבה, גם מחוץ לכותלי הספרייה. תוכלו לרכוש ספרים, פרטי יודאיקה, חפצי נוי כמו גם מבחר פריטים של מוצרי עיצוב, משחקים מקוריים וצעצועים יצירתיים.
מאז ה-7 באוקטובר 2023 כל אזרחי ואזרחיות ישראל מוצפים בעצב ובחוסר אונים אל מול הטרגדיה הבלתי נתפסת, שפקדה כל כך הרבה משפחות ישראליות. כמו כולם, הרגשנו צורך לעשות משהו שיעזור להפוך את המספרים והשמות מאחורי החטופים שמוחזקים בעזה לאנשים ממשיים, כאלה עם אהבות, תחביבים ותקוות לעתיד. משהו שימחיש עד כמה כל אחד מהנשים, הגברים והילדים האלה הוא עולם ומלואו. הדרך שלנו לעשות זאת היא בעזרת הספרים שממלאים את הספרייה הלאומית.
גרסאות UNPLUGGED חדשות למיטב הלהיטים וביניהם "חור בלבנה", "הכעס", "שוב לא שקט", "כל כיוון" ו"מכונת הזמן".
ולצידם שירים מכל התקופות וגם קאברים מפתיעים שנבחרו למופע.
במופע החדש תנסה רוקפור, ולו רק לרגע, לקחת אתכם למסע מוזיקלי, שלו ואופטימי בתקופה המטלטלת שבה אנו מצויים.
אל חברי הלהקה יצטרפו נגנים אורחים ויחד יצרו סאונד חדש ומיוחד.
שימו לב - המופע נדחה לתאריך 5.12
עבור מי שרכש כרטיסים, הכרטיסים יישמרו אוטומטית לתאריך החדש
לביטול ההזמנה יש לפנות למוקד הטלפוני של הספרייה *5049
מפגש פסגה של שני הרכבים ישראליים ותיקים, להקת הרוק נקמת הטרקטור ואנסמבל הפיוט, היוצרים יחד מוזיקת טראנס על-זמנית, בחיפוש אחרי שפת תפילה משותפת. במופע פיוטים עתיקים מספרד, צפון אפריקה והמזרח התיכון, כולם בלחנים ובעיבודים מקוריים.
עוד בתוכנית: קטעים מאלבום המופת "מה לאהובי" של נקמת הטרקטור, המוקדש לשירתו של רבי משה אבן עזרא, שחי בתור הזהב של יהדות ספרד, וקטעים מהאלבום החדש המתבשל של אנסמבל הפיוט. מופע של זעקה שבטית בתדרים חשמליים.
ניהול מוזיקלי: אבי בללי, יאיר הראל ואליהו דגמי
נקמת הטרקטור: בס ושירה - אבי בללי, גיטרה - אופיר ליבוביץ', ויולה - גליה חי, תופים - אביב ברק, קלידים - אופיר ונדר
אנסמבל הפיוט:
שירה וכפיים: יוסף אביחצירא, הללויה אביחצירא, אליהו אדרעי, יהודה אדרעי, הרצל אמויאל, שלומי בן לולו, רפאל בן שושן, נתנאל זגורי, אברהם כהן, סימון כהן, נריה מויאל
שירה וכרכב: יאיר הראל | עוּד ושירה: נירו אבקסיס | גיטרות: אליהו דגמי | נאי וכלי נשיפה: חנני זית | קמנצ'ה: קובי עשור | כלי הקשה: לב אלמן, דוד דגמי, אריאל סמית
ניהול אמנותי ומוזיקלי: יאיר הראל | ניהול אמנותי וכללי: אברהם כהן
פתיחת דלתות: 20:00
תחילת מופע: 20:30
כרטיס במחיר מיוחד לגמלאים, סטודנטים, תלמידים, חיילים, נכים, עיתונאים ומציגי כרטיס ירושלמי
יונה הנביא שימש השראה ליצירות רבות אך צלילה אל קורותיו מעוררת שאלות רבות: מדוע בכלל נבחר? ממה בעצם ברח? האם הספר הזה עוסק בתשובה? האם יונה חזר בתשובה?
במפגש נתעמק בקווי דמותו רצופת התהפוכות של הנביא.
מנחה: נדב הלפרין
בהשתתפות:
ישי שריד | סופר ועורך דין ישראלי
רחלי שפרכר פרנקל | ר"מית ויועצת הלכה, מייסדת "פרס ירושלים לאחדות ישראל"
מוזיקה: עלמה זוהר
מחיר: 30 ש"ח | הכניסה לסטודנטים, תלמידי מכינות, תלמידים וחיילים ללא עלות – בהרשמה מראש ובהצגת תעודה
הכרטיסים למפגש אזלו - לרשימת המתנה לחצו כאן
ישראל היא מדינה צעירה, נטולת מסורת קולינרית מובהקת, היושבת בחבל ארץ עתיק יומין, מגוון אוכלוסייה ועתיר קונפליקטים פוליטיים וחברתיים. כיצד התעצב הקנון של מנות הנחשבות לישראליות, ומהם מקורות ההשפעה המרכזיים? מסע תיעודי בעקבות מאכלים שהפכו לסמלים קולינריים של הזהות הישראלית, ביניהם סביח, שניצל, קוסקוס וחומוס בטחינה. סיפורן של המנות מזמן מפגשים מרתקים עם חקלאים, יצרני מזון, מדענים, אמנים ושפים בולטים בישראל ובמזרח התיכון.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪
מפגש מיוחד לכבוד תרגום חדש של הקוראן לעברית
בזרמים מסוימים באסלאם חל איסור על תרגום הקוראן. הערבית היפה והפיוטית שבה כתוב הספר הקדוש למוסלמים, נחשבת לחלק מהותי מנס התגלותו למוחמד על ידי האל. למרות זאת, לאורך ההיסטוריה הקוראן תורגם לשלל שפות, כולל עברית. במפגש מיוחד, נחגוג תרגום עברי חדש לקוראן, שהושלם ופורסם על ידי הקהילה האחמדית בישראל.
ד"ר שמואל טרופ, אוצר אוסף האסלאם והמזרח התיכון של הספרייה, ישוחח עם מוחמד שריף עודה, ראש קהילת האחמדים בישראל, על ייחודיותו וחשיבותו של התרגום החדש, ועל השקפת העולם המוצגת בו, הקוראת לכינון שלום בעבור האנושות כולה, ובניית גשרים בין העמים.
הספרייה הלאומית מחפשת מתנדבים לצורך תיאור ורישום אוסף כרטיסי ברכה השמור באוספיה.
באוספי הספרייה שמורים עשרות אלפי פריטי אפמרה (כרזות, כרטיסים, הזמנות, עלונים, תוכניות אירועים ועוד). באחד מהאוספים נמצאים אלפי פריטים שטרם נרשמו והונגשו לקהל הרחב: כרטיסי ברכה לשנה חדשה ("שנות טובות"), לחגים אחרים ולהזדמנויות שונות, מהארץ ומהתפוצות. אנחנו מחפשים מתנדבים שיעזרו לנו ברישום ותיאור של הפריטים (אגרות, גלויות וכרטיסים) שברובם הודפסו בארץ ישראל מסוף המאה התשע עשרה ועד שנות שבעים של המאה העשרים ונשלחו לקראת ראש השנה וחגים אחרים.
אירוע פתיחת התוכנית:
ביום שלישי, 17 בדצמבר 2024, בשעה 17:00 נקיים בספרייה הלאומית אירוע חשיפת תוכנית המתנדבים.
תוכנית האירוע:
לפרטים נוספים על תוכנית ההתנדבות לחצו כאן
להרשמה לאירוע ו/או לתוכנית ההתנדבות אנא מלאו את טופס ההרשמה מעלה
במסגרת שבוע השפה הערבית נקיים סיורים מיוחדים בהם נתבונן מקרוב בכתבי היד העתיקים הנדירים ביותר בספרייה הלאומית; נתוודע לכוחו של הטקסט בתרבות האסלאם ולכוחן של מילים לחולל שינוי בתרבות, באדם ובעולם; נתחקה אחר הדרך שעברו הכתבים העתיקים האלו עד שהגיעו למשכן הספריה.
מחוות אהבה מיוחדת למשוררת זלדה, גם מתוך מבט מיוחד על ימי המלחמה והערבות ההדדית,
והענקת 'פרס זלדה לשירה' למשוררות חמוטל בר יוסף ודליה הרץ ולמשורר שי ישראלי
ברכות: מרטין הרשקוביץ, מייסד מיזם 'יוצרים זיכרון'
בהשתתפות:
שופטי הפרס: בכל סרלואי, צביקה מרק ושחר מריו מרדכי
המשוררים והמשוררות: חמוטל בר יוסף, דליה הרץ ושי ישראלי
ליווי מוזיקלי: אביאל סולטן בלחנים לשירי זלדה
הפרס ניתן בשיתוף עיריית ירושלים ו'יוצרים זיכרון'
לכבוד יום השפה הערבית הספרייה הלאומית מזמינה אתכם ואתכן למופע של שירי האהבה הגדולים – עבריים וערביים – כפי שמעולם לא נשמעו. השירים העבריים יושרו לראשונה בערבית, והשירים הערביים – בעברית. באמצעות התרגום לשפה האחרת, נתקרב ונתרחק, ננוע בין המוכר לבין הזר, נשמע את שירי האהבה שלנו באופן שונה ונאפשר בכך הקשבה חדשה לעצמנו ולאחרים.
המופע הופק על ידי תזמורת המהפכה ובית הגפן – מרכז תרבות ערבי-יהודי בסיוע מועצת הפיס לאמנות ותרבות.
יוזמה והפקה בית הגפן: אסף רון, לימור שיין, הילה גושן
אוצרות: ניזאר אלכאטר, זהר שרון, ד”ר רועי אופנהיים
תרגומי השירים: ד”ר שאדיה חאמד, ד”ר יותם בנשלום, ד”ר ג’ודת עיד
עיבודים: נעמה תמיר קפלן, תומר עינת, חי מאירזדה, ד”ר סיון שנהב-שב, ניזאר אלכאטר, גיא מינטוס, ענבל רוזנהויז, נדב ויקינסקי, אמיר לקנר.
וידאו ארט: אורן גבאי | עיצוב: ליה שקד | צלמים: סבין שרון, שמחה ברבירו ואלי כץ
ניצוח: ד”ר רועי אופנהיים
זמרים: תמר שאוקי, נור דרוויש, אכרם עודה ובר צברי
כינור: תומר עינת, עדי חלאבין, נעמה צרפתי, אטיין מנרי, ליאה רייחלין, תמר גרינשטיין, הגר מעוז
ויולה: מירי מנשרוב, דניאל תנחלסון, אביטל נוסימוביץ’ | צ’לו: יעל שיזף, רומי קופלמן, בן שיבולת
בס: אלון עזיזי | חליל: רחל אילת | קלרינט: קרן גולדנצוויג | קרן יער: שחר זיו | חצוצרה: איתמר בן יקיר | טרומבון: קסם ניניו | נבל: עדה רגימוב | עוד: יניב טייכמן | קאנון: אריאל קאסיס |
חליל נאי: לילי-אן בצלאל | כלי הקשה: תום משלניק, עמית מנחם | תופים: גיורי פוליטי נבל: עדה רגימוב | פסנתר: זהר שרון
עיצוב סאונד: ואל קוטלר | עיצוב תאורה: אופיר בן חיים | תפעול תוכן וידאו: דניאל רינג | תפעול טכני: מג’נטה- הגברת קול ותאורה ניהול טכני: דני פישוף- מג’נטה | יח”צ: עדי פלדמן- לפידות תקשורת | שיווק, פרסום ומכירות: בימות גלובל| שיווק דיגיטלי: בימות דיגיטל | עיצוב תכניה: סטודיו בן זכאי | מפיק תזמורת המהפכה: דניאל רינג | מנהלת שיווק ופיתוח עסקי – תזמורת המהפכה: ליאב הרצמן | מנהל תזמורת המהפכה: עומר לקנר רייכנטל | תמונות:סבין שרון, שמחה ברבירו, אלי כץ
תזמורת המהפכה מודה לדיתי ואלכס לנדסברג – סנו ולמיכל ויובל רכבי על תמיכתם במופע, לאנאתה על התמיכה בוידאו קליפ “אדבר איתך” ול-Sally Frank על תמיכתה בכתוביות לקליפ. תודה גם לרותם עטר, “מקום לשירה”.
מחיר: 169 ש"ח
אברהם צבי אידלסון קנה את עולמו בתיעוד ובמחקר מקיף של המוזיקה היהודית בזמנו במרכז אירופה ובארץ-ישראל, לצד יצירה מקורית שהניחה יסודות רבים למה שכונה לימים "מוזיקה ישראלית".
איך הופך חזן מלטביה למומחה עולמי במוזיקת המזרח? האם הצליח להוכיח את מקורה הקדום של המוזיקה היהודית לסוגיה ולמסורותיה? אילו שירים שלו נותרו בזיכרון הישראלי? פכים מעבודתו של מי שהפך לאבי חקר המוזיקה היהודית.
שיח הגלריה בחסות רוזלי וריצ'ארד אלטר, לזכרו של חברם היקר דוד קוליץ
שלומי שבן חוזר לפסנתר.
אחרי שנתיים של סיבוב ההופעות ״בית פתוח״ שזכה לביקורות מהללות, מגיש הזמר־היוצר מופע פסנתר חדש, שיכלול שירים מכל אלבומיו בעיבודים חדשים.
שבן ידוע בהופעות הסולו המהפנטות והווירטואוזיות שלו הנעות בקלות בין השפעות קלאסיות לקברט פרוע, וזוהי הזדמנות מיוחדת לראות ולשמוע מקרוב את אחד היוצרים המקוריים והמעניינים של דורנו בהופעה חיה בספרייה הלאומית.
מחיר כרטיס: 130 ש"ח
פתיחת דלתות: 20:00
תחילת מופע: 20:30
אוסף הערבית והאסלאם נוסד בספרייה הלאומית לפני מאה שנה, וזכה לכלול שלל אוספים נדירים ומרתקים שהתווספו ועודם מתווספים אליו הודות לתרומותיהם של חוקרים בעלי שם. בשנים האחרונות הורחבו אוספי הספרייה אף יותר, וכעת הם כוללים לא רק פנינים מן העבר, אלא גם ייצוג עשיר ונאמן של היצירה הערבית העכשווית בישראל.
לכבוד יום השפה הערבית הבינלאומי, נסייר בתערוכת הקבע עם דגש על אוצרות בערבית, וביניהם: כתבי יד מרהיבים מתקופות ואזורים שונים, כתבים של גדולי האינטלקטואלים המוסלמים מימי הביניים, וארכיונים של יוצרים ערבים בישראל.
אלְמִחְגִּרֵהּ (המצהללת) المِحجِرَة
מופע מקור מיוחד החושף את עולמן הייחודי, האהבות, הקשיים וההתמודדויות של הנשים היהודיות בתימן.
על הבמה, הזמרות גילה בשארי – מגדולות הזמרות בישראל, יוצאת תימן – ושני אושרי, בערב שכולו מוקדש לשירת נשות תימן המסורתית בעיבודים חדשים ומרגשים. במרכז המופע היצירה ״רסיסי זיכרון״.
היצירה לוקחת את המאזינים למסע אל מחזור החיים של האישה בתימן, בשילוב שירי הנשים בעיבודים רב סגנוניים – החל ממוזיקה עממית, לשירה אופראית וקטעים אינסטרומנטליים. את הזמרות ילווה הרכב של 13 נגנים, בניהולה המוזיקלי של נעמה פרל-צדוק. המופע אשר משלב בין חדש לישן, מזרח ומערב, עממי ואמנותי, מטשטש גבולות בין סגנונות ויוצר שפה מוזיקלית חדשה. המופע מועלה בתמיכה של הקרן ליוצרים עצמאיים, משרד התרבות.
הפקת היצירה ״רסיסי זיכרון״ בתמיכת עמותת ״אעלה בתמר״.
נעמה פרל צדוק: ״רסיסי זיכרון״ יצירה מקורית, עיבודים וניהול מוזיקלי | גילה בשארי: שירה | שני אושרי: שירה
פתיחת דלתות: 20:00
תחילת מופע: 20:30
כרטיס במחיר מיוחד לגמלאים, סטודנטים, תלמידים, חיילים, נכים, עיתונאים ומציגי כרטיס ירושלמי
מחיר כרטיס רגיל: 110 ש"ח
מחיר כרטיס לאחר הנחה :90 ש"ח
עד למחצית המאה ה-20 גידלו בארץ ישראל עשרות זני חיטה מקומיים שהתפתחו במשך אלפי שנים ונטלו חלק מרכזי בתזונה היומיומית ובתרבות תושבי האזור. במאה ה-21 אנחנו מגדלים בישראל רק עשרה אחוז מהחיטה שאנחנו צורכים, ומקורה של כל החיטה שאנחנו אוכלים בזן מודרני, אחיד מקור גנטי, המעובד באופן תעשייתי-אינטנסיבי. כיצד קרה שלחם, אחד מהמזונות המזינים והבסיסיים ביותר, הפך למוצר בעייתי לגוף האדם ולסביבה? מסע תיעודי בעקבות חיטה ולחם, ובעקבות חומרי גלם בולטים נוספים של המטבח המקומי, ביניהם תמרים, זעתר ושמן זית.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪
פרנץ קפקא הוא אחד הסופרים הבולטים בספרות המודרנית של המאה ה-20. במהלך עשרים שנות כתיבה הוא חיבר מספר יצירות ספרותיות חשובות שעדיין משפיעות על יצירות אמנותית בכלל ועל סגנון הכתיבה גם בימינו. קפקא שאב השראה מנסיבות חייו ומהסביבה התרבותית והמקצועית שבה חי, בפראג של תחילת המאה שעברה. שיח הגלריה יתמקד ביצירתו הספרותית ויחבר אותה לחייו בעיר פראג, לרוח תקופתו ולהיבטים של החיים היהודיים, שהעסיקו אותו רבות.
משה "לא איש דברים" אך קולו נשמע יותר מכל דמות אחרת בתורה. עבד ונסיך בעת ובעונה אחת, מוריד הדברות ושובר הלוחות, עניו אך אסרטיבי מול אלוקיו. לפי הכתוב עצמו, הוא לא היה הופך למנהיג הבלתי מעורער בלי השותפות הקרובה עם אחיו הבכור, אהרון. במפגש ננסה להבין מהי תפיסת המנהיגות שמייצג הצמד, איך זה שכל הכוח התרכז במשפחה אחת, כיצד הוליכו יחד את העם בשביל פתלתל ומלא תהומות אל סף הארץ המובטחת
מנחה: נדב הלפרין
בהשתתפות:
הזמר והיוצר קובי אוז
ראש ישיבת ההסדר הר עציון הרב יעקב מדן
מוזיקה: קובי אוז
מחיר: 30 ש"ח | הכניסה לסטודנטים, תלמידי מכינות, תלמידים וחיילים ללא עלות – בהרשמה מראש ובהצגת תעודה
אחרי שמילא עד אפס מקום את האולמות הגדולים וביניהם מנורה, קיסריה והיכלי התרבות - עברי לידר, מהיוצרים והאמנים המובילים במוזיקה הישראלית, מגיע אלינו להופעת חורף אינטימית וייחודית. באווירה חמה, כשהוא מלווה בפסנתר וגיטרה מגיש לידר את השירים האהובים והמוכרים כשהם הכי קרובים ואותנטיים שאפשר. דרך הסיפורים והביצועים המרגשים, מקבלים השירים חיים חדשים ועיבודים שקטים ומיוחדים.
השירים במופע כוללים להיטים גדולים כמו ׳זכיתי לאהוב׳, ׳מישהו פעם׳, ׳יותר טוב כלום׳, ׳הכוס הכחולה׳, ׳האנשים החדשים׳ ועוד, לצד שירים נדירים שמבוצעים לראשונה בגרסאות מופשטות ואינטימיות - ׳כבשים׳, ׳ביום שמש יפה׳, ׳לרגע קטן׳, ׳הדרכים הארוכות׳ ועוד.
"אני אוהב לחזור לשירים שלי בדרך קצת אחרת, לבצע אותם באופן הכי ׳נקי׳ שלהם, להרגיש קרוב לכל תו ומילה וכמובן להרגיש אתכם קרוב אלי. החורף הוא הזדמנות נהדרת להתכנס קצת אל תוך עצמנו ולהרגיש את החום הזה, משהו שמרגישים רק שמתקרבים באמת. מחכה לכם,
עברי"
יום אחד גם הקורס הזה יהיה מיתוס! בינתיים יש לכם הזדמנות להכיר לעומק את המרכיבים שהופכים סיפור טוב למיתוס. בקורס נקרא סיפורים מהמיתולוגיה, נדבר על רעיונות שאף פעם לא נעלמים, וניצור אגדות חדשות משלנו.
בהנחיית דוד קריקסונוב, מדריך בספרייה הלאומית, מתרגם ועורך
ימי שני 18:30-17:00 | 6 מפגשים לכיתות ז-י
3/2; 10/2; 17/2; 24/2; 3/3; 10/3
מחיר: 150 ש"ח
תפריטי מסעדות הופיעו לראשונה בצרפת של המאות ה-19-18 במקביל לצמיחת מוסד המסעדה. סיפור לידתה של המסעדה המודרנית הוא הקדמה לסיפורן של 120 שנות מסעדנות בארץ ישראל. אילו קוקטיילים הוגשו בבר הראשון שנפתח בתל-אביב, מדוע הפכו פלאפל וחומוס לחלק מתפריט מסעדות תימניות על אף שלא אכלו אותם בתימן, וכיצד נראו התפריטים הראשונים של "קרן", "התרווד הוורוד" ומסעדות נוספות שחוללו את מהפכת המטבח הישראלי? תפריטים מקוריים נדירים – מאוסף הספרייה הלאומית ומאוספים פרטיים – מעידים על התרבות שהתקיימה במרחב לפני הקמת מדינת ישראל, על הניסיונות לעצב זהות לאומית חדשה לאחר ייסודה ועל צמיחתו של מטבח ישראלי חדש ומגוון השפעות.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪
מאיפה הגיעו הארי פוטר, פרסי ג'קסון וציידי הצללים? עכשיו יש לכם הזדמנות להכיר את הסיפורים העתיקים שהלהיבו את דמיונם של הסופרים והסופרות האהובים עליכם! בואו לצלול למיתולוגיות העתיקות של העולם, לרדת לגיהנום, לגנוב את גיזת הזהב ולנצח מפלצות.
בהנחיית רן קרויזר, מנחה משחקי תפקידים במרכזי מחוננים, דוקטורנט למקרא ומטייל נלהב בעולמות דמיוניים שבספרים ומחוץ להם
ימי חמישי 18:30-17:00 | 8 מפגשים לכיתות ה-ו
6/2; 13/2; 20/2; 27/2; 6/3; 20/3; 27/3; 3/4
מחיר: 200 ש"ח
המלחין והיוצר הבינלאומי מארק אליהו בסיבוב הופעות חדש. אליהו הוא מלחין יוצא דופן, מפיק ייחודי ומאסטר קמנצ׳ה בינלאומי.
לאורך עשרים השנים האחרונות מארק מופיע על הבמות הנחשבות ביותר ברחבי העולם, ואסף מעריצים רבים הפרוסים על פני הגלובוס.
במופע החדש משלב מארק את תורת המקאם וכלים מהעולם העתיק, עם הפקה חדשנית ופורצת דרך. יחד עם להקתו המורכבת ממאסטרים בינלאומיים הוא מתיך בחן מזרח ומערב, ולוקח את המוזיקה שלו צעד נוסף קדימה לתוך מסע עמוק בצלילים.
המופע מביא לבמה מסע בין עומקים של רגש למסיבה שבטית.
מחיר כרטיס: 149 ש"ח
מחיר מיוחד למפונים ולאנשי כוחות הביטחון באמצעות המוקד הטלפוני *5049
בואו להכיר עולמות שנבראים ממילים ומתמונות. בסדנה ניצור יצורים דמיוניים, קמיעות, וציורים שמורכבים ממילים ונכיר את הקסם שבחיבור בין המילים לאמנות.
בהנחיית לאה אוצ'יטל, אמנית חזותית, מפתחת ומנחה סדנאות אמנות
ימי שני 18:30-17:00 | 5 מפגשים לכיתות ה-ו
10/2; 17/2; 24/2; 3/3; 10/3
מחיר: 150 ש"ח
מגילת רות, נקראת על שמה של הדמות השתוקה ביותר בסיפור. קולה נשמע רק ב11 פסוקים בתוך כל הספר. ובכלל, קורות חייה של רות עלומים וחתומים: מה עבר עליה כאשר החליטה לעזוב את בית אביה? מה קרה לה לאחר הלילה שהיה פסגת אושרה? איך נשאה את כאב אלמנותה הכפולה? האם ראתה בנים לבנה? האם מתה גם היא בדמי ימיה, כבעלה הראשון? במפגש מעמיק נכיר דמות עלומה שזכתה להקים את בית דוד.
מנחה: נדב הלפרין
בהשתתפות:
מרים פרץ – אשת חינוך
ד"ר רחל עופר – מרצה לספרות במכללת הרצוג וראשת החוג לספרות במכללת אפרתה
מוזיקה: ענת מלמוד
מחיר: 30 ש"ח | הכניסה לסטודנטים, תלמידי מכינות, תלמידים וחיילים ללא עלות – בהרשמה מראש ובהצגת תעודה
במהלך כ-30 שנות קריירה מוסיקלית דנה ברגר הפכה לחלק בלתי נפרד מהפסקול הישראלי עם שירים ביניהם "אהבה", "חמימות חולפת", "שלח לי שקט", "עד הקצה", "יש בזה טעם", "הנה באתי הביתה" ורבים אחרים.
כעת ברגר חובקת אלבום חדש – "בלב פתוח" ומזמינה את כולנו להתכנס למופע מיוחד, עם הרכב נגנים משובח, אורחות מוסיקליות מרגשות ועבודת וידאו ארט ייחודית ומהפנטת.
אורח מיוחד במופע: אבישי כהן
מופע פותח: סלומה
הלהקה:
מאור שוורצברג – גיטרות
עומרי פורת – בס וקונטרבס
עינב ג'קסון כהן – פסנתר וקלידים
איתמר גוטמן – תופים וכלי הקשה
וידאו-ארט – עדי שרון adIsh
מחיר כרטיס: 129 ש"ח
מחיר מיוחד לכוחות הביטחון ומפונים: 119 ש"ח
מנת הדגים שהוגשה לשולחן נקראה "משוט במרחקים", צלחת העוף זכתה לשם האלמותי "אל הציפור". במרץ 1909 נערכה ביפו ארוחת ערב חגיגית לכבוד ביקורו הראשון של חיים נחמן ביאליק בארץ ישראל. מנות המשתה נקראו על שם שיריו וסיפוריו של המשורר הנערץ. שחזור האירוע ההיסטורי – חומרי הגלם הנבחרים, המאכלים, המשקאות, המשתתפים והתפאורה – מעיד על המקום שתפסו תענוגות השולחן באתוס הציוני. המזון הגשמי והרוחני שחלקו הסועדים מעורר מחשבות על דברי ימי הארוחה החגיגית: מהמשתה היווני והרומאי, דרך חגיגות ברית מילה של הסולטנים העות'מנים ועד לסעודות הכתרה מלכותיות.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪
בנה של חנה שהוקדש עוד טרם נולד למקדש בשילה וזכה כבר בילדותו להתגלות אלוהית, הפך להיות ממליך המלכים הראשון של התרבות העברית אבל גם לסמל ההתנגדות לרעיון המלוכה. במפגש ננסה להבין כיצד עיצב שמואל את דמות הנביא כפי שאנחנו תופסים אותה היום, האם היהדות מלוכנית ולמה סירב לוותר על שאול המלך
מנחה: נדב הלפרין
בהשתתפות: הכתב והפרשן יאיר שרקי, וד"ר יושי פרג'ון חוקר מהמחלקה לתנ"ך באוניברסיטת בר אילן
מוזיקה: ארז לב ארי
מחיר: 30 ש"ח | הכניסה לסטודנטים, תלמידי מכינות, תלמידים וחיילים ללא עלות – בהרשמה מראש ובהצגת תעודה
ההיסטוריה של מתכונים כתובים עתיקה כמעט כמו המצאת הכתב. ספרי בישול, שמאז המצאת הדפוס נמנים על הספרים הפופולריים ביותר בספרייה הביתית, משקפים נאמנה את רוח הזמן שבו נכתבו ואת חיי בני דורם. במפגש האחרון בסדרה, נפנה את המבט אל דברי ימי המתכון וספר הבישול, בדגש על הספרים שנכתבו בארץ ישראל במאה השנים האחרונות. נעסוק בשני ספרי בישול חלוציים שהתפרסמו בשנות ה-30 של המאה ה-20: האחד נכתב בשפה העברית ואילו השני בערבית. שני הספרים נכתבו על ידי נשים עבור נשים, וביקשו לחנך ולהדריך את עקרת הבית במלאכת המטבח ובתורת התזונה.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪
אבשלום יפה התואר, אבשלום הרוצח, אבשלום הדומה לדוד אביו, אבשלום המורד באביו. אבשלום שפרקים ספורים בלבד עוסקים בו, אבשלום שהספרות העברית מסרבת לשכוח. הבן שנותר תלוי בין שמים וארץ, שמותו עיצב את שפת השכול העברית. במפגש ניגע באחת הדמויות הטרגיות בתנ"ך כולו, הנסיך שביקש מלוכה ומצא את מותו.
מנחה: נדב הלפרין
בהשתתפות: המשוררת אגי משעול וחוקר המקרא באוניברסיטה העברית פרופ' יאיר זקוביץ'
מוזיקה: יושי
מחיר: 30 ש"ח | הכניסה לסטודנטים, תלמידי מכינות, תלמידים וחיילים ללא עלות – בהרשמה מראש ובהצגת תעודה