שפות יהודיות

שפות יהודיות

לשונות היהודים בספרייה הלאומית

בכל מקום בו חיו יהודים, לרוב שוחחו וכתבו בלשון השונה משפת שכניהם. בחלק מן המקרים נבדלו שפותיהם על ידי מלים עבריות ששולבו בשפת המקום, ובמקומות אחרים אף דיברו בניב שונה לחלוטין. רבים שמעו על שפות הגולה יידיש ולאדינו. ברם, יהודים דיברו בעשרות שפות שונות לאורך מאות שנות נדודיהם ותפוצתם ברחבי העולם.

במאות השנים סביב תחילת הספירה הנוצרית, עברו היהודים מעברית לארמית-יהודית. עם הגירת היהודים מארץ ישראל ויצירת קהילות חדשות ברחבי האימפריות הבבלית, הפרסית, אימפריות אלכסנדר ויורשיו והאימפריה הרומית, ולאורך ארצות ערב, הם המשיכו במנהגם ללמוד את שפת המקום ולכתוב ולדבר בה בדרכים ייחודיות ליהודים. מספר שפות נולדו במהלך השנים ברחבי אירופה והמזרח התיכון.

בשל השינויים בשפות המקומיות, גלי הגירה ומגעים משותפים עם דוברי שפות אחרות, חלק מהשפות שנולדו בעת העתיקה או בימי הביניים נעלמו כבר לפני מאות שנים, כמו היוונית-היהודית, היהודית-הפרובנסאלית והיהודית-הסלאבית. אחרות התמעטו בעת שדובריהן התערבבו עם דוברי שפות אחרות.

בין המאות ה- 18 וה-20, יהודים ברחבי אירופה השתלבו בקהילות המקומיות עקב תהליכי עיור ואמנציפציה, דבר שהוביל למעבר מיידיש ולאדינו לשפות המקומיות, ביניהן רוסית, גרמנית, טורקית ויוונית.

סוף המאה ה-19 היתה עדה לתמורה אדירה באוכלוסייה היהודית. מיליוני יהודים היגרו ממרכז ומזרח אירופה ומן המזרח התיכון ליבשות אמריקה, למערב אירופה, ולפלשתינה העותומנית והמנדטורית. רובם המכריע של היהודים שנותרו באירופה נרצחו בשואה. בעשורים שלאחר מכן, מיליוני יהודים היגרו לישראל מכל האזורים הללו, כמו גם מצפון-אפריקה.

התפתחותה של העברית הישראלית לא הובילה להיעלמותן המוחלטת של שפות הגולה היהודיות. כיום ממשיכים יהודי העולם, במיוחד האדוקים שבהם, לדבר בשפות המכילות מאות מלים מן המקורות העבריים והארמיים, כמו גם השפעות מן היידיש, הלאדינו והערבית-היהודית. השפות הנוצרות כך, וריאציות של האנגלית, הספרדית, הצרפתית ועוד, יכולות להיחשב כשפות יהודיות חדשות.

בעוד ששפות היהודים בימי הביניים נכתבו באותיות עבריות, שפות הגולה החדשות של היהודים נכתבות בכתב המקומי. איך תתפתחנה השפות הללו בעשורים הבאים? רק הזמן יגלה. לעת-עתה, עלינו לתעד את השפות היהודיות הנמצאות בסכנת הכחדה ולעקוב אחר התפתחותן של שפות חדשות.

מתוך האוספים שבאוצרות הספרייה הלאומית אנו מציעים לכם הצצה קטנה אל העולם העצום של שפות יהודיות.

בתמיכת קרן רוטשילד (יד הנדיב) אירופה

מבוסס על כתביה של שרה בונין בן-אור, פרופסור עמית ללימודים יהודיים בני זמננו בהיברו יוניון קולג' – המכון היהודי ללימודי דת (קמפוס לוס אנג'לס), יוצרת האתר לחקר שפות יהודיות.

תיעוד ושימור לשונות היהודים ותרבויותיהם

יהודית הנשקה, לשון הבית: תיעוד ושימור לשונות היהודים ותרבויותיהם  הוא מיזם הצלה הפועל לתיעוד ולשימור לשונות היהודים שדוברו מאות שנים וכעת נתונות במצב חמור של הכחדה והיעלמות. במיזם מתועדים בסרטים ובהקלטות שמע דוברות ודוברים מקהילות ישראל השונות. תשומת לב מיוחדת ניתנת לתיעוד לשונותיהן ותרבויותיהן של נשים ושל קהילות קטנות ופריפריאליות שקולן לא הושמע דיו. המיזם כולל שירים, בלדות וקינות, מדרשים, סיפורי עם ואגדות, סיפורים אישיים, משפחתיים וקהילתיים, מנהגים וטקסים, מידע היסטורי ועוד.

 חומרים אלו עשויים לעניין חוקרים ומתעניינים בתחומי ידע רבים: לשונות ובלשנות, ספרות ותרבות, מוזיקה ושירה, הלכה ומנהג, חינוך וחברה, היסטוריה ושואה, ציונות ועלייה לארץ, פולקלור ובריאות ועוד. כל החומרים ערוכים וממוינים לפי שפות, ארצות, קהילות ומידע חשוב נוסף. כמו כן כל סרט והקלטה תוארו בקצרה בכותרת וקוטלגו על פי נושאים. כל אלה מאפשרים איתור קל ומהיר של חומרים רלוונטיים.