אלזה לסקר שילר
משוררת, סופרת, מחזאית, ציירת – אלזה לסקר-שילר (1945-1869) הייתה כל אלה ויותר מכך. במפנה המאה ה-20 לסקר-שילר הייתה אחת היוצרות הבולטות ביותר בעולם הדובר גרמנית. מציאות ודמיון, חיים סוערים ופנטזיה, טרגדיות אישיות והצלחה אמנותית גדולה. עולמה האישי והיצירתי של אלזה לסקר-שילר מתמזגים בשלל דרכים בעשרות השנים שהיא פעלה בגרמניה עד לעליית הנאצים. אז היא נאלצה לנדוד לשווייץ, פליטה חסרת כל שניסתה להיאחז בגלותה. היחס העוין של משטרת הזרים בשווייץ כלפי פליטים יהודיים מגרמניה הקשה עליה באופן יומיומי: איסור עבודה, איסור פרסום ואשרות מוגבלות בזמן.
בשנות השלושים היא ביקרה שלוש פעמים בארץ-ישראל, בפעם השלישית (1939) הביקור הופך לשהות נמשכת, עד מותה בינואר 1945. המשוררת התיישבה בירושלים, עיר חלומותיה, והתחברה למעגלי התרבות היקית (גרמנית-יהודית). היא המשיכה ליצור יצירות מופת: אנתולוגית השירים האחרונה "פסנתרי הכחול" יצאה לאור 1943 בירושלים – בגרמנית.
ארכיונה האישי של אלזה לסקר-שילר, השמור בספרייה הלאומית, מגלה את יצירתה המגוונת, את קשריה הרבים עם אנשי תרבות חשובים, את התנודות שלה בין מזרח ומערב. הארכיון הוא בין הפופולריים ביותר באוספי הספרייה ומכיל כתבי יד, תצלומים, התכתבויות, ציורים ועוד. רוב חלקי הארכיון נסרקו ועומדים לרשות הכלל לצפייה ולעיון.