שלום עליכם
אוסף התצלומים, הספרייה הלאומית

שלום עליכם

"שלום עליכם" הוא שם העט של הסופר שלום רבינוביץ' (1916-1859), מחשובי הסופרים שכתבו ביידיש וממייסדי הספרות היהודית המודרנית. הוא נחשב עד היום לאחד הסופרים היהודים האהובים ביותר, למרות שכתב ביידיש - שהולכת ונעלמת. סיפוריו משמשים עד היום לתיעוד הספרותי האהוב ביותר של החיים היהודיים במזרח אירופה.

שלום עליכם נולד בעיר פריאסלאב ברוסיה והתחנך ב"חדר" ובגימנסיה. לאורך חייו הפתלתלים חווה נדודים וקשיים רבים, שהשפיעו עמוקות על יצירתו. הוא גדל בעיירה וורונקה, בה עברו עליו שנותיו הטובות ביותר, ובהשראתה תיאר את ה"שטעטל" (העיירה היהודית) שכיכב ביצירותיו.

בגיל 11 חזר עם משפחתו לעיר הולדתו, שם עבד בתחזוקת פונדק הדרכים שניהלה המשפחה. בגיל 15 נפטרה אימו, אביו נישא לאישה אחרת, וזו אמללה את ילדי המשפחה. יצירתו הראשונה, שכתב בנערותו, הכילה אוסף קללות שנהגה האם החורגת להשמיע, מסודרות בסדר האל"ף-בי"ת.

דרכו הספרותית

לאחר סיום לימודיו התיכוניים עסק בהוראה והחל לפרסם סיפורים, שירים ומאמרים הומוריסטיים בעיתונות. הוא כתב בעיקר ביידיש, אך גם ברוסית ועברית. בכספי הירושה שהותיר חותנו, רתם שלום עליכם סופרי יידיש מובילים למען העלאת איכות הספרות היידית, ובסיועם הוציא לאור כרכים של "הספרייה העממית היהודית". ב-1890 הפסיד את מרבית כספו בבורסה, ולאורך השנים התמודד עם מצוקה כלכלית ונדד עם משפחתו בין מרכזי תרבות יהודיים באימפריה הרוסית.

ב-1905 היגרה המשפחה לניו יורק. שלום עליכם נשא הרצאות בארצות הברית ובאירופה, כתב בעיתונות והמשיך ליצור מחזות וסיפורים. הוא חלה בשחפת, אך המשיך לכתוב עד ימיו האחרונים. בנו נפטר ב-1915, ושנה לאחר מכן נפטר שלום עליכם עצמו. הוא נקבר בבית הקברות היהודי בקווינס, ניו יורק, ואלפים רבים ליוו אותו בדרכו האחרונה.

שלום עליכם כתב מאות יצירות בסוּגות ספרותיות מגוונות, ורבות מהן תורגמו לעברית ולשפות נוספות. כתיבתו מיזגה בין הומור, סאטירה וחמלה לבין פשטות ותחכום, ובטאה את מגמות השינוי בקהילות היהודיות באירופה. בין ספריו המפורסמים: "מוטל בן פייסי החזן", "מנחם מנדל" ו"טביה החולב" שעליו מבוסס המחזה "כנר על הגג", המוצג עד היום על במות התיאטרון המובילות בעולם.

בספרייה הלאומית נאספו חומרים ארכיוניים רבים הנוגעים לשלום עליכם. הפריטים המעניינים מאפשרים להיתרשם מיצירותיו ביידיש ובתרגומיהן לעברית, להציץ למערכת יחסיו עם גדולי הסופרים והמשוררים, בהם ביאליק ומנדלי מוכר ספרים, ולקרוא קטעי עיתונות שנכתבו עליו. כמו כן אפשר לעיין בתמונות מתקופות שונות בחייו ואף בכרזות, תמלילים ותווים מהצגות שהועלו על בסיס יצירותיו.