
צילום: יוחאי דה מלאך
ואז, שואל המשורר, ספק את עצמו, ספק את נמענו הרם והנישא: "מה זה אשר יוכל הלב הלשון לעשות..." מה יכול הוא, האדם, לעשות? המשורר כולל בתוך השאלה גם חלק מן התשובה. לאדם ניתנו כלים רבי חשיבות, הלב והלשון, ובכלים הללו הלב, הרגש וכלי מבטאם, המילים, טמון כוח רב. גם לאדם שמעצם בריאתו הוא חסר, מוגבל, ניתנו שפע וכוח יצירה שהרי "ותחסרהו מעט מאלוקים".
התשובה שנותן המשורר היא "זמרת אנוש", היכולת להלל את גדולת הבורא בכלים האנושיים, במעשה היצירה של האדם. זוהי ההקדשה של המשורר שנותן את תמצית הווייתו וכישרונו להודיה והלל למי שנתן בו את "נשמת אלוה". כל עוד הנשמה, המתנה האלוהית, קיימת בקרבו, הוא ילך בכוחה זה כדי להלל את השם, ולו רק ביכולות האנושיות שהוענקו לו. היכולת האנושית ניזונה ממתנת אלוה וחוזרת אליו כשיר, כייעודו של המשורר. יתרה מזו, במעשה היצירה של האדם יש כביכול משום עשיית טוב, מציאת חן בעיני יוצר הכל, "כי לך תיטב זמרת אנוש".
השיר, שנפתח במילה המציינת זמן, השחר, גם מסתיים בזמן, אותו זמן הקצוב לכל בן אנוש עלי אדמות "בעוד תהיה נשמת אלוה בי", זמן שמשכו העלום, הבלתי נודע מראש, נועד להלל את השם מתוך ידיעת אפסותו וזמניותו של האדם, מתוך עמדה של ענווה, אך גם מתוך הכרת ערכו וערך הכלים שהוענקו לו. השיר שנפתח בשחר, בזמן שאינו יום ואינו לילה, שעליו נאמר "צא ולמד", מתבהר בהמשכו ומוביל לסיומו הייעודי שיש בו מן ההקדשה וההשבעה: "אודך כל עוד נשמת אלוה בי" – מעין שבועה של המשורר, להקריב את כישרונו הפיוטי להלל את ה', כי לכך נועד מעשה היצירה. בפיוט מודגשת גם "ההטבה" שזמרת אנוש יכולה לגרום לאלוקים, לעשות לו נחת. מעין טובה הדדית. זה שיר אמונה נשגב, שלם. לא פלא שעגנון בצר לו, בספק שהוא מטיל בכוחה ובתועלתה של אפשרות היצירה, בתפקידו כיוצר שנועד להלל את השם, פונה למשורר שהצהרת האמונה שלו היא שלמה ורבת כוח.
האם אפשר להלל את השם לעת כזאת? הרי לעומת השיר הראשון נמצא גם הפיוט השני המוזכר בסיפור, הוא "שביה עניה", פיוט מסוג גאולה, המקונן על צרות ישראל בגלות, והוא כעין כף מאזניים כבדה במיוחד כנגד שיר האמונה וההקדשה התמה.
לא לחינם מזכיר עגנון דווקא שני פיוטים אלה בסיפורו. חוקרים שהתייחסו לסיפור "הסימן" רואים בו ביטוי ללבטיו של עגנון כיוצר, לשאלת ייעודו של היוצר לנוכח החורבן. האם יצירת האמנות יש בכוחה לבטא את אפס קצה של השואה? ואולי יש לידום, כפי שסבר ההוגה תיאודור אדורנו בזמנו, בשל חוסר היכולת של האמנות לעמוד לפני מציאות נוראה כל כך? עגנון, המספר, מופיע בסיפור כאדם ירא שמים שאינו מטיח דברים כלפי מעלה, אלא כדורות של יהודים נענים לפניו, ממשיך בריטואלים הקבועים ללא פקפוק, ורק חוזר על אותו "קצת קשה" מרוסן, בלשון המעטה, כאילו הוא עוסק בסוגייה קשה בגמרא ולא בשאלה תהומית ונוקבת: "מחשבה גדולה היתה לו לחי העולמים שבחר בנו מכל העמים ונתן לנו תורה וחיים, מכל מקום קצת קשה, שברא נגדנו מיני בני אדם שנוטלים ממנו את חיינו בשביל שאנו שומרים את תורתו" (שם, עמ' שב).
אך השאלה שאינה נשאלת לנוכח החורבן של העם הנבחר, העם שלו ניתנה התורה, מרחפת בחלל דווקא ביום מתן תורה! האם יש בכוחו של הסופר לתת ביטוי למצוקה, לכאב, לשבר הנורא? האם הוא ראוי לכך ומסוגל להיות שליח ציבור, להגיע לדרגתם של "משוררי הקודש" שהיו "סרסורים טובים בין ליבותיהם של ישראל ובין אביהם שבשמים... ובייחוד שירי רבנו שלמה אבן גבירול נוחו נפש" (שם, עמ' רצב )?
השאלות הללו משוטטות בחלל הסיפור ובין שורותיו עד ההתגלות המופלאה של אבן גבירול, שלפניו עומד המספר ביראה ובשפלות רוח:
חזרתי אצל ספרי וקראתי במצוות השם, כדרך שאני נוהג כל השנים בלילי שבועות שאני קורא במצוות השם שפייט רבנו שלמה נוחו נפש... נפתחו דלתות ארון הקודש וראיתי כמראה דמות איש עומד וראשו מונח בין ספרי התורה ושמעתי קול יוצא מתוך הארון ובין בדי עצי החיים. הבטתי במחזורי וראיתי שאותיות הקול היוצא מבין בדי עצי החיים נחקקות והולכות במחזורי. והאותיות אותיות מצוות השם, כסדר שיסד רבנו שלמה בן גבירול נוחו נפש. והאיש אשר ראיתי בראשונה בין ספרי התורה עומד עלי, תוארו כתואר מלך (שם, עמ' שח).
והאיש, רק אחר כך נודע, הוא המשורר אבן גבירול שמדבר עם המספר:
לא פה אל פה דיבר בי. מחשבה במחשבה נחקקה, ממחשבת קודשו במחשבתי אני. וכל מילות הדיבור נתגלפו בסימנים של אותיות, והאותיות נתחברו למילים והמילים עשו את הדברים...
(שם, עמ' שז–שט).
עגנון מדבר עם אבן גבירול ונזכר בשני הפיוטים, "שחר אבקשך" ו"שביה עניה" כפולי הצער, ואף שר במנגינה הזכורה לו מאז את הפיוט השני, ומיד פורץ בבכי. "ראה רבנו שלמה ושאל אותי על שום מה אתה בוכה? עניתי ואמרתי לו, בוכה אני על עירי שכל היהודים שהיו שם נהרגו. נתעטפו עיניו וראיתי שמשך עליו צערה של עירי" (שם, עמ' שיא).
עגנון מתבונן בהערצה ובחרדת קודש באבן גבירול, המסוגל לכתוב הצהרת אמונה חזקה ואישית וגם לשפוך דמעות על מצוקת בני עמו. רק משורר במדרגתו של אבן גבירול מסוגל לכך. ועגנון? האם יכול הוא להגיע למדרגה זו? הרי שרוי הוא ברוב טובה, בשכונה ירושלמית פורחת, לעומת המשורר המיוסר והנענה, הכותב מתוך פצעיו הבוערים ואמונתו נשארת צרופה. אצל עגנון יש עיכוב, אותו "קצת קשה", שיש בו משום פכחון ופגם באמונה. ולכן מי שראוי יותר מכול לכתוב את שיר ההנצחה והבכיה על עירו הוא מחבר "שחר אבקשך" ו"שביה עניה", שיר ההקדשה והאמונה ושיר הקינה על צרות עם ישראל.
ואז, באותה פגישה מופלאה של עגנון עם אבן גבירול לפני ארון הקודש, מחבר אבן גבירול שיר לזכר עירו של המספר, בוטשאש, והאקרוסטיכון, הסימן של השיר, הוא שמה של העיר החרבה שאבן גבירול מציב לה יד בשירו.
שוב פעם ריחש בשפתיו. הטיתי אזני ושמעתי שדיבר בשיר, שכל שורה בו מתחילה באות אחת מאותיות שם עירי. וידעתי שסימן עשה לו המשורר לעירי בשיר שעשה לה בחרוזים שקולים ונאים בלשון הקודש.
(שם, עמ' שיא)
עגנון משנן את שיר הזיכרון הנפלא, אך כשהוא ניעור מן הפגישה השיר נמחק, ואין הוא מסוגל לזוכרו:
סמרה שערת בשרי ונמס לבי ונתבטלתי ממציאותי והייתי כאילו איני. ואילולי זכר השיר הייתי ככל בני עירי אשר אבדו ואשר מתו ביד עם נבל ומנואץ אשר ניאצו את עמי מהיות עוד גוי. אך מחמת גבורת השיר נשמטה נפשי ממני... ואם אני איני זוכר את דברי השיר כי נשמטה נפשי מחמת גבורת השיר, השיר מתנגן בשמי מעלה בשירי משוררי הקודש אשר יאהב השם.
(שם, עמ' שיב)
לא רק שהוא מפקיד את מלאכת שיר הקינה וההנצחה בידי "משורר הקודש", אלא שאין הוא מסוגל לזוכרו. "ועתה אל מי אפנה ומי יגיד לי את דברי השיר..." (שם).
מדוע אין עגנון יכול לזכור את השיר? לא רק מסיבה טכנית של אבדן זיכרון אותו מחזה, כפי שיעוף חלום, אלא משום שאולי אין עדיין אפשרות לכתוב שיר בר קיימא מעין זה. אי יכולתו של עגנון לזכור את שיר ההנצחה, את "הסימן", נובעת מהרגשת חולשה ורפיון לנוכח "גבורת השיר". מבחינת שלמות האמונה, ובעיקר, מבחינת יכולת ההזדהות עם הכאב והאימה, אין הוא יכול להגיע למדרגתו של אבן גבירול. לכן מפקיד הוא את היצירה ביד "משורר הקודש" ושולח אותה לשמים, שם תהיה גנוזה.
שאלת היצירה לנוכח השואה נשארת פתוחה, שתוקה, אין אונים, גנוזה. אמנם עגנון הציב יד לעירו – אך לעירו החיה, אנשיה ומעשיה, ולא כתב כמעט על החורבן עצמו במובן של "ספרות שואה", כפי שאנו מכירים אותה.
כך נקשר שלמה אבן גבירול לזמננו בקשר דם, תרתי משמע. הפגישות עמו במציאות הסוערת שלנו, פתאומיות ונפלאות, בקובצי שירתו, קודש וחול, לנוכח לוח השיש עם "שחר אבקשך" בירושלים, או בפגישה מיסטית כפי שאירע לעגנון. ויש בהן, באותן פגישות, משום יופי גדול, טלטלה וכאב, ואף סיכוי לנחמה, כי "זמרת אנוש", למרות הכל, לובשת ופושטת צורה. ונמשכת.