אודות אתר הפיוט והתפילה

אודות אתר הפיוט והתפילה

אוצרות הפיוט, התפילה והשירה העממית, המתנגנים ומושרים זה דורי דורות, הם מנכסי הרוח והתרבות הגדולים של העם היהודי. זהו פס קול רחב ומתמשך מימים עתיקים ועד היום הזה – שירת קודש, שירת חול, שירת החיים והמועדים – קולות רבים בשפות אמנותיות שונות ומקוריות, הנוסעים בזמן ומגיעים עד ימינו־אנו.

כל פיוט וכל תפילה פותחים שערים רבים, ומבעדם משתקפת תמונה שלמה של עושר תרבותי ורוחני מאין כמוהו. השירים, התפילות והמנגינות שעברו מדור לדור מחזיקים בתוכם סוד גדול, סוד שמאפשר להם לגעת בלבבות של אנשים רבים ושונים, מעבר לזמן, למקום ולהגדרות חברתיות.

 

"הזמנה לפיוט" מבית עמותת סנונית הוא מיזם חברתי ותרבותי שהוקם בשנת 2004 בתמיכת קרן אבי חי. "הזמנה לפיוט" והוא ממובילי מהפכת הפיוט בישראל. המיזם מבקש לתעד, לשמר, להנגיש ולהחיות את מסורות התפילה והפיוט של העם היהודי. אנו מאמינים כי האוצר הזה הוא נדבך מרכזי בתרבות היהודית לדורותיה, ופועלים במשך שנים על מנת להנכיח אותו לציבור הרחב, במדינת ישראל ובתפוצות.

בשנת 2005 הושק האתר "הזמנה לפיוט", אשר פעל עד שנת 2016. החל משנה זו, בשיתוף הספרייה הלאומית של מדינת ישראל ומשרד ירושלים ומורשת, אנו מפעילים את אתר הפיוט והתפילה שלפניכם, אשר בו אלפי פיוטים ותפילות מכלל מסורות ישראל, ולצדו תכניות חינוכיות, אירועי תרבות, הוצאה לאור, הפקות מוזיקליות ועוד.

מוזמנים לגלוש בדפי האתר, להצטרף לרשימת התפוצה שלנו, לעקוב אחרינו בפייסבוק ולהיכנס לדף היוטיוב שלנו.

 

אתר הפיוט והתפילה  | פסטיבל בסוד קולות רבים  | פרויקטים נוספים  | תומכים ושותפים  | הצוות שלנו 

 

אתר הפיוט והתפילה מבקש לתעד ולשמר, להנגיש ולהחיות מסורות רבות ומגוונות של פיוט ותפילה מכל תפוצות ישראל. מתוך כך אנו מאפשרים הן המשכיות והן השראה, הפריה הדדית והתפתחות של נוסחים רב־קוליים, המבוססים על שכבות בנות אלפי שנים.

האתר מנגיש לקהל הרחב את עולם הפיוט והתפילה על מרכיביו השונים – הטקסטים, המנגינות, הרקע הרעיוני, ההיסטורי, התרבותי והאקטואלי. מאגר הפיוטים והתפילות שבאתר מכיל ביצועים פופולריים ופחות מוכרים כאחד. אנחנו קשובים למציאות הרב־גוניות לאורך הדורות ועד ימינו, בקהילות בארץ וברחבי העולם, ופותחים את השערים למנעד הרחב ביותר.

האתר הוא פרויקט הדגל של מיזם "הזמנה לפיוט" מבית סנונית, בשיתוף הספרייה הלאומית של מדינת ישראל , פרויקט "ציוני דרך" במשרד מורשת וקרן אבי חי.

מאז ייסוד האתר בשנת 2005 נהנים מתכניו מאות אלפי גולשים מדי שנה בשנה, אשר נחשפו למעל מאה מסורות יהודיות המופיעות בו. את אבני המיזם הזה בנו ובונים אלפי גולשים, חזנים, אמנים, חוקרים, ידידים וחברים. יחד, בעבודה משותפת, נבנָה האתר המוביל בתחומו, שעומד בחוד החנית של המוזיקה היהודית בארץ ובעולם.

האתר מבקש לספר סיפור מקיף ושלם. כל פיוט ותפילה מוצגים באתר בליווי נגן שבו ניתן לשמוע מסורות שונות, ולצדם קטעי אודות ופירוש. לצד יחידות הפיוט והתפילה במגוון מסורות מוצגים גם דברי רקע, פרשנות, מבואות ומאמרים, כתיבה אישית, סרטונים, תמונות, תווים ועוד. ניתן לגלוש באתר באמצעות עיון בתכנים המשויכים למסורת מסוימת, באמצעות עיון בתפילה ממעגל השנה בטקס מסוים במעגל החיים, בחיפוש חופשי ובדרכים נוספות, כמו כתב העת שלנו. לכל יחידת פיוט או תפילה מוצמד נגן, שבו ניתן להאזין למסורות שונות ולהשוות ביניהן.

פרויקט התיעוד

חלק מרכזי מהתכנים באתר הם תוצריו של פרויקט מיוחד שלנו: פרויקט התיעוד. כחלק מהמחויבות שלנו לשימור והחייאת המורשת היהודית, אנו מפעילים תכנית תיעוד רחבת היקף בשיתוף משרד החינוך, ובמסגרתה אנחנו מתעדים חזנים ופייטנים נבחרים ממסורות ישראל המגוונות, מפרסמים את ההקלטות באתר ומנגישים עולמות מרתקים של ידע שעברו מדור לדור.

זכויות יוצרים

צוות האתר משקיע משאבים ומאמצים רבים על מנת לאתר את בעלי הזכויות של כלל הביצועים והפריטים באתר. אם בכל זאת נתקלתם בפריט שאתם טוענים לבעלות על זכויותיו, אנא פנו אלינו בצירוף הפרטים המלאים ליצירת קשר.

 

פסטיבל "בסוד קולות רבים"

פסטיבל "בסוד קולות רבים" הוא פסטיבל מבית היוצר של "הזמנה לפיוט" והספרייה הלאומית. האירוע יוצר מרחב לימוד, יצירה, מפגש וחוויה, ומכנס תחת קורת גג אחת מגוון של יוצרים אנשי רוח מובילים וקהל רחב.

הפסטיבל הוא החלק המרכזי בפעולת התרבות המשותפת של הספרייה הלאומית ו"הזמנה לפיוט", הפועלים יחד במכלול שלם ומעמיק של שימור והתחדשות.

בספרייה הלאומית מכונסים אוצרות הרוח של העם היהודי: כתבי יד, דפוסים, סידורי תפילה, מחזורים ואוספי הקלטות ופיוטים מכל קהילות ישראל הפסטיבל במרחבי הספרייה מזמן לכל הבא בשעריו חוויה מרגשת ויוצאת דופן.

הפסטיבל הוא מהאירועים המרכזיים בישראל ובעולם בתחום הפיוט והתפילה. ליצירתו שותפים אנשים ונשים, ארגונים וקהילות רבות אשר משמיעים את קולם המיוחד – בסוד קולות רבים המבקשים את האחד. 

 

הזמנה לפיוט – פרויקטים נוספים

כדי להמשיך להחיות ולהנחיל את אוצרות המסורת היהודית ולחבר אותם אל העשייה היום יומית במרחבי התרבות והחינוך, פועל מיזם "הזמנה לפיוט" בכמה ערוצי פעולה:

תכניות חינוכית | יהדות התפוצות | הוצאה לאור |

 

תכנית חינוכיות: פס הקול של תרבות ישראל

 

אנו מבקשים להנכיח את עולם השירה המסורתית על כלל גווניו, כחלק מפס הקול של התרבות היהודית־ישראלית, מהגיל הרך ועד שיבה, באופן רעיוני ומעשי. שירים המלווים את היום יום, את מעגל השנה והחיים, מעשירים את חווית הלימוד ומחזקים את הקשר אל שורשים משפחתיים ואל מכנה משותף עמוק.

 

בואו לגני – הפיוט בגן הילדים 

התכנית "בואו לגני" היא תכנית הכשרה לגננות, שמטרתה להנחיל את מורשת הפיוט בגני הילדים. התכנית מפגישה את הגננות, הילדים וההורים עם פיוטים ממגוון מסורות, מתוך הכרה בכוחה של שירת הפיוט להעשיר את חיי הגן, את חווית היום יום ואת המפגש עם מעגל השנה. הפיוטים, הזוכים לביצועים מחודשים, משתלבים במרקם הכללי של שגרת שירה בגן לצד זמר עברי ומסורות שירה ומוסיקה נוספות. בכך הם משלימים נדבך חשוב במרקם של תרבות יהודית־ישראלית עשירה ורב קולית.

התכנית החלה לפעול בהצלחה מרובה בשנים האחרונות כשיתוף פעולה שלנו עם מנהל החינוך הדתי והאגף לחינוך קדם יסודי במשרד החינוך ועם יד בן צבי. התכנית פועלת בעידודה ובתמיכתה של קרן מתנאל. אנו שואפים להמשיך ולפתח את התכנית בשנים הקרובות, להוסיף שירים, רעיונות ופעילויות.

במסגרת התכנית אנו מפעילים אתר מותאם לגננות ולילדי הגן, שבו ניתן להאזין לפיוטים בגרסה רגילה ובגרסת קריוקי, ולהשתמש בכלים ועזרים המסייעים לגננת בעבודתה בגן.

 

שירים ושורשים

אנו שותפים מרכזיים בפיתוח תכנית "שירים ושורשים" של משרד החינוך. התכנית מנכיחה את עולם הפיוט במסגרת לימודי המוסיקה ולימודי תרבות יהודית ישראלית, וכן מבקשת להעמיק את חווית השירה במרחב הבית הספרי. במסגרת התכנית אנו עוסקים בהפקה של תכנים מוסיקליים וכתובים, ובעיבודים למקהלות ולהרכבים מנגנים.

 

יהדות התפוצות

פיוט צפון אמריקה

בשיתוף פעולה עם גורמים מקומיים בארצות הברית נבנה פרויקט "פיוט צפון אמריקה" – שבמסגרתו פיתחנו תוכן ייעודי וערכנו מספר הכשרות למעגל רחב של חזנים, רבנים, מוסיקאים ומחנכים מקהילות מגוונות מרחבי צפון אמריקה.

אנו שואפים להעמיק את הקשר עם התפוצות בשיתוף מערכות חינוך מקומיות ומעגל רחב של קהילות ומוסדות תרבות.

 

אתר "בואו לגני" באנגלית

כחלק מהחשיבות שאנו רואים בהעברת עולם התוכן של הפיוט והתפילה לעם היהודי כולו, העלינו את אתר "בואו לגני", העוסק בפיוט בגני הילדים, בשפה האנגלית.

 

הוצאה לאור

מאה ואחד פיוטים

הספר "מאה ואחד פיוטים" מציג מאה ואחד פיוטים מכל קהילות ישראל למעגל השנה, מעגל החיים, שבת וכל עת. הספר מאגד למקום אחד את מילות השירים, הרקע, הפירוש ובעיקר תווים ואקורדים לכל פיוט. החידוש הגדול של הספר הוא רישום הפיוטים בתווים ואקורדים באופן שמותאם למסורות המוסיקליות השונות, דבר המאפשר לכל מוסיקאי מקצועי וחובב לגשת בנוחות לביצוע הפיוטים. את הספר מלווים תמונות וכתבי יד מרהיבים. הספר הופק בשיתוף "נענע דיסק".

לרכישה

 

רואים את הקולות

סדרת סרטונים בהפקת "הזמנה לפיוט", המספרת את סיפורן של דמויות וקהילות, אשר חלקן מוכרות וחלקן נסתרות מן העין. כמה מהסרטים הוצגו בפסטיבלים בין לאומים ברחבי העולם. מוזמנים לצפות בסרטונים בדף היוטיוב שלנו.

 

תומכים ושותפים

העשייה שלנו ב"הזמנה לפיוט" מתרחשת הודות למחויבות של שותפים רבים לחזון ולבניין.

האתר נוסד ב־2005 בידי עמותת סנונית מייסודה של האוניברסיטה העברית, בסיוע נדיב של קרן אבי חי, שתומכת באתר מהיווסדו. במהלך השנים הצטרפו אלינו לאתגר ולעשייה ארגונים ושותפים פרטיים רבים.

בשנת 2016 שילבנו ידיים עם הספרייה הלאומית, השותפה בכל ההיבטים הטכנולוגיים הקשורים לתפעול האתר באמצעות מיזם משותף עם פרויקט ציוני דרך במשרד המורשת. שותפות זו מבטאת את ההכרה הממסדית באתר כחלק בלתי נפרד ממשמרי אוצרות הרוח של העם היהודי.

האגף לתרבות יהודית במשרד המשימות הלאומיות הוא שותף משמעותי כבר שנים בפרויקט הדגל שלנו באתר – תיעוד מסורות ישראל, ובאמצעות תמיכה משמעותית מאפשר לנו לבצע פעילות מקיפה, יסודית ומתמשכת של תיעוד ושימור אוצרות הפיוט והתפילה.

קרן מתנאל היא שותפה מרכזית בשנים האחרונות לעשייה החינוכית בגני הילדים ובבתי הספר, יחד עם משרד החינוך ויד בן צבי.

שותפים מרכזיים לבניית התוכן באתר:

הצוות שלנו

  • רויטל רובין – מנכ"לית סנונית
  • מיכל ברילנט – מנהלת כללית
  • יאיר הראל – מייסד, עורך ראשי ומנהל אמנותי
  • אורי קרויזר – רכז תחום תפילה, חינוך וקהילה
  • רן חורי – עורך תוכן ולשון
  • ד"ר נתנאל כהן – רכז תחום מוזיקה
  • אהרון מנור – רכז מערכת והפקת תוכן

כותבים קבועים: חנה פ​תיה, ד״ר איתי מרינברג, שרה פרידלנד בן ארזה, חנן בניהו, גל כהן, רות זרביב הולצמן, אלישב רבינוביץ, דוד ליברמן, ד"ר איילת לזרובסקי, אהובה נאה, יעקב קרויזר, א​ליהו גליל, שירן עמוסי, רן חורי, ד"ר נתנאל כהן.

כותבי מאמרים ומבואות ראשיים: פרופ' חביבה פדיה, פרופ' אדווין סרוסי, פרופ' אפרים חזן, רוני איש רן, אסיקה מארקס, ד"ר מאיר בוזגלו, יהושע גרנט, אורי קרויזר, רות הולצמן־זרביב, יאיר הראל, אהרן פוירשטיין, ד"ר עמית עסיס, פרופ' יוסף טובי, אמנון ששון.​