מִי יִתֵּן אֵלֶיהָ אֵבֶר כַּנְּשָׁרִים
לָעוּף בִּגְבָעוֹת וּלְדַלֵּג בֶּהָרִים
לָבוֹא עִם דּוֹדָהּ אֶל תּוֹךְ הַחֲדָרִים
אָז אֶשְׁכַּח עָצְבִּי
בבית הרביעי חוזר המשורר ופונה לבורא וכמו אומר לו: אינני רוצה עוד להיות יונה! אני רוצה להיות נשר! אינני רוצה כַּנְפֵי יוֹנָה נֶחְפָּה בַכֶּסֶף וְאֶבְרוֹתֶיהָ בִּירַקְרַק חָרוּץ (תהלים, סח, יד). המשורר מתכתב כאן עם ישעיהו הנביא ועם משורר תהלים, שכל אחד מהם משתמש בדימוי של "מִי יִתֵּן... אֵבֶר כַּ...." ישעיהו (מ, כז) מדבר על כנפי נשרים: "וְקוֹיֵ ה' יַחֲלִיפוּ כֹחַ יַעֲלוּ אֵבֶר כַּנְּשָׁרִים יָרוּצוּ וְלֹא יִיגָעוּ יֵלְכוּ וְלֹא יִיעָפוּ", ומשורר תהלים (נה, ז) מדבר על כנפי יונה: "וָאֹמַר מִי יִתֶּן לִי אֵבֶר כַּיּוֹנָה אָעוּפָה וְאֶשְׁכֹּנָה." אומר ומתריס המשורר, אינני מעוניין עוד בכנפי יונה. אני רוצה לדאות "כְּנֶשֶׁר יָעִיר קִנּוֹ!" (דברים לב, יא). ואת הדימוי של אבר כנשרים הוא שותל דווקא בתוך בית שכולו מהדהד את שיר השירים, משם לקוח דימוי היונה. כמו אומרת הרעיה לדוד, האהוב – אני רוצה לעוף בגבעות ולדלג אליך, לבוא אתך בחדרי חדרים, אבל לא כיונה חלושה שברירית ופגיעה, אלא כנשר, כמלכה.

מתוך "ספר משל קדמוני" באדיבות הספרייה הלאומית
ושוב מתוך התקווה וההתרסה, מסתכל המשורר סביבו ורואה את מצבהּ העגום של היונה כפי שהוא מתואר בבית החמישי:
יוֹעֲצִים עָלֶיהָ עֵצוֹת הִיא אֲנוּשָׁה
זָרִים אַכְזָרִים שָׂמוּהָ חֲלוּשָׁה
בְּעֹל כָּבֵד בְּחֶרְפָּה וּבוּשָׁה
גָדוֹל מַכְאוֹבִי
ואז באה שוב הקריאה והתחינה לגואל ולגאולה, לנחמה ולקיבוץ גלויות:
נַחֵם עַל לִבָּהּ אֵל שׁוֹכֵן בִּמְרוֹמִים
דַּבֵּר נֶחָמָה עַל לֵב הָעֲגוּמִים
קַבֵּץ נִדָּחִים פְּזוּרִים בָּעַמִּים
וְגוֹאֵל תָּבִיא
חתימת הקינה בנחמת הלב ודיבור הנחמה מזכירה לנו את הפטרת הנחמה המפורסמת הנקראת בשבת שאחרי ט' באב:
נַחֲמוּ נַחֲמוּ עַמִּי יֹאמַר אֱלֹהֵיכֶם דַּבְּרוּ עַל לֵב יְרוּשָׁלִַם וְקִרְאוּ אֵלֶיהָ כִּי מָלְאָה צְבָאָהּ כִּי נִרְצָה עֲוֹנָהּ כִּי לָקְחָה מִיַּד ה' כִּפְלַיִם בְּכָל חַטֹּאתֶיהָ (ישעיהו מ, א–ב)
הרבה תעוזה והעזה יש למשורר, המתריס כלפי שמים כמואס בתפקיד היונה הנודדת. אבל כדי לרכך את ההתרסה נתלה משורר הקינה באילנות גבוהים. הוא נסמך על שושלת האבות ועל נחמות ישעיהו. הוא פונה בבקשת מחסה תחת כנפיהם של משוררי תהלים ושיר השירים ומבקש להזכיר בשנית את ההבנה הקוסמית של השלמה עם טבע העולם וחטאיו כפי שמובאת בסוף סיפור המבול.
אם נתעלם מעושר הקונוטציות וההקשר הליטורגי שבו מושרת הקינה – ערב ט' באב, הרי שיכול שיר זה להיות שיר שכל אדם באשר הוא, החווה בדידות וגלות, עשוי להזדהות עמו. שהרי אין בו אזכור מפורש של היסטוריה יהודית או תקווה למקדש. תחת זאת יש כאן נגיעה ברגש הגלות האוניברסלי ביותר ואשר יכול לדבר ולגעת בכל אדם.
[1] במאמר מוסגר ניתן לומר ששנים רבות אחר כך גם נתן אלתרמן מסביר כך את הביטוי ובקובץ שיריו "משירי עיר היונה" מתאר את החרב שנושא עם ישראל במלחמת עצמאותו כמי שנתגיירה ולא הייתה בעבר חלק אינטגרלי מעם ישראל: "אִבְחַת חַרְבוֹת גּוֹיִים הִיא אֵם / לַחֶרֶב הַיְּהוּדִית הַזֹּאת / כִּי לֹא הָעָם הַזֶּה עַמָּהּ / גַּם בְּבוֹאָהּ סַדְנָאוֹתָיו / גִּיּוֹרֶת הִיא אִתּוֹ. אָמָה / לִבְנַת שִנַּיִם מֵחָלָב / הִיא רוּת נָכְרִית מְאָדָּמָה / אֲשֶׁר עַל סַף לֵילוֹ הַשָּׂב" (עיר היונה, עמ' 146, הוצאת הקיבוץ המאוחד). וראו גם בשיר הפותח את קובץ השירים, שבו מוזכרת אבחת חרב היונה.
[2] מעניין לציין שפסוקים אלו של ישעיהו נקראים לאחר תשעה באב כאחת משבע הפטרות הנחמה שבין תשעה באב לראש השנה וגם כהפטרת פרשת נח עצמה.