אתר הספרייה הלאומית עושה שימוש בעוגיות (cookies) על מנת לשפר את חווית הגלישה שלך. הגלישה שלך באתר מהווה הסכמה לשימוש בעוגיות. למידע נוסף, אנא עיינובמדיניות הפרטיות
שלום {{firstName}},נרשמת בהצלחה לספרייה הלאומית, כיף שבאת!הודעת הדואר האלקטרוני נשלחה כעת לכתובת שהזנת. כדי להשלים את הרישום ולהפעיל את החשבון - יש ללחוץ על הקישור שבהודעות הדואר האלקטרוני.
בספרייה מספר אולמות קריאה. בכל אולם מצויים אוספים ייחודיים לתחום העיסוק בו, וישנם מקומות ישיבה וספרים הנגישים לעיון הקוראים. באולמות תוכלו להיעזר בשירות יעץ מומחה וליהנות מן האווירה השקטה הראויה לספריית מחקר.
שני אולמות הקריאה הראשיים בספרייה הם אולם הקריאה למדעי הרוח הכלליים ואולם קריאה יהדות, ישראל, אסלאם ומזרח. באולמות אלה מתקבלים פריטים שהוזמנו מהמחסן, וניתנים סיוע והכוונה באיתור ספרים באולם. כמו כן מוצעת הדרכה על השימוש בציוד המיועד לקוראים באולם.
מטרתו העיקרית של אולם הקריאה היא לשרת את הקהל הרחב ואת ציבור החוקרים בתחומי מדעי הרוח.
האוסף מסודר לפי נושאי משנה, כך שכל ספר מוצג באות לטינית ובמספר סידורי.
האוסף בתחומי מדעי הרוח והחברה מיועד לספק תמיכה ברמה מחקרית לתחומי ההתמחות של הספרייה – יהדות, ישראל, אסלאם והמזרח התיכון – וכמו כן לספק מידע כללי לקהל הרחב בנושאים האלו ובנושאים נוספים.
האוסף באולם כולל מספר נרחב של מקורות ראשוניים, כלי עזר, ספרות משנית וכתבי עת אקדמיים, מסודרים לפי תחומים:
• ספרי יעץ – אנציקלופדיות, ביוגרפיות ומילונים דו-לשוניים בעברית ובשפות אירופיות • תולדות הנצרות • פילוסופיה מערבית • היסטוריה של העולם הקדום, יוון ורומא, אירופה וארצות הברית • קלאסיקה • היסטוריה של הספר
באולם גם מבחר ספרים במדעי החברה (בנושאי מדעי המדינה, יחסים בינלאומיים, כלכלה, אידיאולוגיה פוליטית, טרור, זכויות האדם), ספרות לועזית יפה, בלשנות של שפות אירופיות ואמנות.
שעות פתיחה
ימים ראשון-חמישי: 20:00-09:00 ימי שישי: 13:00-09:00 שירותי הספרייה יינתנו עד רבע שעה לפני שעת הסגירה.
אולם הקריאה מציע מתן שירות לקהל שמתעניין בנושאי היהדות וארץ ישראל. סטודנטים, קוראים וחוקרים מכל רחבי העולם יושבים באולם, נעזרים באוסף הספרים העשיר ומחליפים דעות. האולם בנוי לפי נושאי משנה, כך שכל ספר מוצג באות עברית ובמספר סידורי.
האוסף המרכזי
האוסף מורכב משפות רבות, וביניהן עברית, אנגלית, צרפתית, גרמנית, רוסית, ערבית-יהודית וכדומה. האוסף מונה מעל 35,000 ספרים, כתבי עת מכל תחומי היהדות: תנ"ך, מגילות גנוזות, משנה, תלמוד, מדרש, הלכה, משפט עברי, מחשבת ישראל, מוסר, חסידות, קבלה, תפילה, ביבליוגרפיה יהודית, ספרות ולשון עברית, יידיש, תולדות ישראל בארצות שונות ובתקופות שונות, אנטישמיות, שואה, ארץ ישראל, ציונות, ארכיאולוגיה של ארץ ישראל, פולקלור יהודי, חינוך יהודי, אמנות יהודית, ועוד. באולם הקריאה למדעי היהדות מדור מיוחד ובו אנציקלופדיות יהודיות, כתבי עת ועיתונים יהודיים.
אוספים מיוחדים
באולם הקריאה כמה אוספים מיוחדים, כדוגמת האוסף הגנאולוגי על שם פאול יעקובי ואוסף דן בר-לב, אוסף ספרי ירושלים הכולל מפתח נושאים בעברית, אוסף ספרי מסעות לארץ ישראל, אוסף ספרי יובל וזיכרון מתחום מדעי היהדות וכן מאגרי מידע בנושא יהדות.
עזרה בנושאי יהדות וישראל
השירות זמין בימים ראשון-חמישי בשעות 16:00-10:00.
אולם הקריאה לחקר האסלאם והמזרח התיכון מושך אליו קוראים, חוקרים וסטודנטים מישראל, ומהווה בית לחוקרים מאירופה ומארה"ב. באולם מקורות יעץ רבים, בהם מילונים, אנציקלופדיות, מאגרי מידע אקדמאיים לפי נושאים וכתבי עת הנגישים לעיון לכל אדם.
שעות פתיחה
ימים ראשון-חמישי: 20:00-09:00 ימי שישי: 13:00-09:00 שירותי הספרייה יינתנו עד רבע שעה לפני שעת הסגירה.
שעות מתן יעוץ בנושאי מזרח ואסלאם
ימים ראשון-חמישי: 16:00-10:00 ימי שישי: 13:00-09:00
"ספריית גרשם שלום" או "אוסף גרשם שלום" היא ספריית עיון בתחום הקבלה, החסידות והמיסטיקה היהודית, אשר ממוקמת בספרייה הלאומית. זוהי ספרייה יחידאית ואין שנייה לה בעולם. היא מבוססת על אוסף הספרים הפרטי של גדול חוקרי הקבלה גרשם שלום, שעבר לאחר פטירתו לרשות בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי, כיום הספרייה הלאומית, ושם הוא מוצג בשני אולמות קריאה המוקדשים לו בלבד.
אולם הקריאה של אוסף גרשם שלום ממוקם בקומה השנייה של הספרייה הלאומית. בתוכו שני חדרים: חדר פנימי (על שם פרופ' ישעיהו ברלין ז"ל) שמכיל את מרבית הספרים הקבליים והחסידיים ומשמש גם חדר קריאה לספרים נדירים של כלל הספרייה. בחדר החיצוני נמצאים בעיקר מחקרים וספרי עזר, וגם ספרים השייכים לתחומי הדתות, המיסטיקה הכללית, הפילוסופיה וכדומה.
אולם קריאה זה ידוע גם כאולם ארכיונים וכתבי יד. בנוסף לעיון בחומרים ארכיוניים ובתצלומי כתבי יד, ניתן לעיין באולם גם בכתבי יד מקוריים השמורים בספרייה, וכן בספרי דפוס נדירים. לצורך כך עליכם לקבל הרשאה מתאימה.
אולם קריאה ארכיונים
למחלקת הארכיונים אולם קריאה המאפשר עיון בחומר הארכיוני שברשותה. ניתן יעוץ בעת הצורך. בהתאם להנחיות המעבדה לשימור ושיקום, ניתן לצלם חומר ארכיוני מודפס במכונת הצילום שבאולם, בפיקוח ולאחר קבלת רשות תורן השירות. אפשר לקבל העתקים מפריטי ארכיון בכתב יד, במצלמה דיגיטלית פרטית, או בהזמנת סריקה. כל הפעולות כרוכות בתשלום. קיימת גם מגבלה של כמות החומר הניתנת לצילום או לסריקה מתוך ארכיון אחד.
המכון לתצלומי כתבי יד עבריים
המכון לתצלומי כתבי יד עבריים בספרייה הלאומית אוסף עותקים של כל כתבי היד העבריים, המצויים באוספים ציבוריים ופרטיים ברחבי הארץ והעולם. אוסף זה שמור בעיקר בצורת סרטים (מיקרופילמים) הניתנים להזמנה באולם האוספים המיוחדים. על מנת לעיין בהם, אין צורך בהרשאה מיוחדת או בהזמנה מראש: אפשר לגשת לאולם ולקבל את הסרטים לעיון בתוך זמן קצר.
המכון לתצלומי כתבי יד עבריים בספרייה הלאומית קיבל על עצמו את המשימה לאסוף עותקים של כל כתבי היד העבריים, המצויים באוספים ציבוריים ופרטיים ברחבי הארץ והעולם. יותר מ-76,000 סלילים ואלפי סריקות דיגיטליות, המייצגים יותר מ-90% של כתבי היד העבריים הידועים, זמינים לשימושם של חוקרים ומתעניינים. בנוסף, מאחסנת המחלקה 11,000 כתבי יד עבריים מקוריים, ויותר מ-2,000 כתבי יד בשפות המזרח ובשפות ממשפחת הלשונות הרומאניות.
לצד מחלקת כתבי יד והמכון לתצלומי כתבי יד עבריים מתקיים מפעל הפליאוגרפיה העברית, שבו נערכים מחקרים קודיקולוגיים ופליאוגרפיים של כתבי יד עבריים מימי הביניים. בזאת מציעה הספרייה הלאומית לחוקרים ולמתעניינים שירותים ייחודים למחקרים והשוואות של כתבי יד עבריים, שנמצאו במקומות שונים ברחבי העולם. משאבים מודפסים ודיגיטליים אלו בתחומי היהדות והעברית זמינים תחת קורת גג אחת.
לתשומת לבכם, כיום כתבי יד רבים כבר נסרקו. אפשר לראות את חלקם מתוך בניין הספרייה בלבד, ואת חלקם מכל מקום בעולם. לחיפוש כתבי יד אפשר לפנות לאתר כתבי יד עבריים.
בנוסף, אפשר לסרוק או להזמין סריקה מכתבי יד לפי נוהלי הסריקה.
האחראי על האולם: רכז השירות של אוספים מיוחדים אלכסנדר גורדין.
צילום: חנן כהן
אולם קריאה אדלשטיין
אוסף אדלשטיין מכסה את כל תחומי ההיסטוריה, הפילוסופיה והסוציולוגיה של המדע. הוא כולל מקורות לצד ספרות משנית, כתבי עת ומדור יעץ. רוב הספרים כתובים בשפה האנגלית, אך יש גם יצירות בצרפתית, בגרמנית, בלטינית, בספרדית, בפורטוגזית, באיטלקית ובעברית. ספרי האוסף עוסקים במלוא טווח המחשבה המצוי בין המדעים המדויקים לבין תורת הנסתר, מהכישוף ועד המכאניקה של הקוונטים, מקריאת כף יד ועד המדעים הקוגניטיביים, מהאסטרולוגיה ועד הטכנולוגיה של החלל.
האוסף כולל את הכתבים המלאים (Opera Omnia) של רבים: אוקלידס, אריסטו, קופרניקוס, גליליי, דקארט, ברקלי, ניוטון, בויל, הויגנס, אויילר, לינאוס, לגראנג', לפלס, פואנקרה, פירס, בוהר, שרדינגר ואחרים. מעבר לתיעוד היצירות המלאות ניתן גם למצוא ביבליוגרפיות עשירות שחוברו על ידי או על אודות דמויות בולטות במדע, כמו דרווין, איינשטיין, קיוויה, דוהם ועוד. כמו המדע עצמו, מתפתח ודינמי, כך גם אוסף זה, אשר הולך וגדל ללא הרף: על גבי מדפיו, לצד שרידי המדעים והתאוריות העתיקות, שאחדות מהן נכחדו לפני מאות בשנים (כמו הפרנולוגיה, הפיזיוגנומיה והאלכימיה), ניתן להבחין בצמיחה של ענפי מדע חדשים וסוגיות שנולדו בעשורים האחרונים (כמו גנטיקה ואאוגנטיקה, תאוריית הקוונטים, אקולוגיה ומדעי הסביבה, מדעי המחשב וטכנולוגיית המידע, פצצת אטום ואנרגיה אטומית).
מבחר מספרי אוסף אדלשטיין הועברו אל אולם הקריאה הכללי וימוקמו בחלל ייעודי עם פתיחת בניין הספרייה החדש.
צילום: עופרית אסף
מרכז המוזיקה
מרכז המוזיקה נמצא בקומה 1 בבניין הספרייה. המרכז פתוח לקהל בימים ראשון עד חמישי בין השעות 16:00-9:00. בשעות הפתיחה אפשר לעיין בתווים, ספרים וארכיונים אישיים המצויים במחלקה וכן להאזין לקטעים דיגיטליים מאוסף ארכיון הצליל.
המחלקה מציעה שולחנות רגילים לקוראים ושולחנות רחבים יותר המיועדים לחוקרים. בעת ההגעה למרכז אפשר להפקיד תעודה מזהה ולקבל אוזניות לשימוש בתחומי המרכז.
צוות המרכז עומד לרשותכם לעזרה במציאת חומרים באמצעות קטלוג המחלקה.
צילום: חנן כהן
אוסף המפות ע"ש ערן לאור
באולם קריאה זה ניתן להיעזר בצוות יעץ מתמחה ובכלי יעץ בתחום הקרטוגרפיה העתיקה (כתבי עת וספרים מחקריים). כמו כן ניתן להזמין סריקת מפה לצרכים פרטיים או מחקריים-מסחריים (בכתבי עת ובספרים) ופוסטרים של מפות.