ארכיון האינטרנט הישראלי: שאלות נפוצות

שאלות נפוצות

התכנים ברשת האינטרנט משתנים בתדירות גבוהה ומחקרים מצביעים על כך שקרוב ל-80% מהדפים שעולים לרשת האינטרנט נעשים בלתי זמינים בתוך שנה אחת מהמועד שבו עלו לרשת. בהיעדר ארכוב רציף ושיטתי של האינטרנט, יאבד לעד חלק ניכר מהחומרים הללו. 

כן, כחלק ממחויבותה של הספרייה הלאומית לשימור אוצרות העם היהודי, מאורכבים אתרים יהודיים שונים בעולם, כמו אתרי קהילות, בתי כנסת, עיתונים יהודיים, ארגונים חברתיים ופוליטיים ועוד. 

במסגרת תפקידה של הספרייה הלאומית לשימור והנגשה של אוצרות הידע, המורשת והתרבות של מדינת ישראל והעם היהודי, היא פועלת לתעד ולשמר גם את התכנים המקוונים לעתיד הקרוב ולדורות הבאים. ארכיון האינטרנט מצטרף לכל סוגי החומר האחרים שהספרייה אוספת כמו ספרים, כתבי-עת, תצלומים והקלטות.

כמובן. ניתן למלא את טופס "המלצה על אתר לארכיון" ואנחנו נבחן את צירופו לארכיון (לינק לדף). אם האתר שייך לך - יש לפנות אלינו דרך טופס דף לבעלי אתרים (לינק לדף).

ניתן לשלוח אלינו את פרטי האתר באמצעות טופס לבעלי אתרים.

כן, יוזמת ארכוב האינטרנט בידי ספרייה לאומית אינו ייחודי למדינת ישראל. ספריות לאומיות רבות ברחבי העולם מארכבות אתרי אינטרנט באופן שיטתי. ניתן למצוא רשימה של מוסדות כאלה באתר של ארגון ה-IIPC שעוסק בשימור אתרי אינטרנט.

א. בשל מגבלות הזמן והאחסון אנחנו מארכבים אתרים שונים בתדירות שונה וברמת עומק שונה. 

לא. דפים המוגנים בסיסמה, ובהם מידע פרטי כמו מידע רפואי או פיננסי, לא יועתקו לארכיון האינטרנט הישראלי.

לא, ארכיון האינטרנט הישראלי הוא ייצוג של המרחב המקוון, ובשל כך כולל גם תכנים בוטים, פוגעניים, או כאלה שאינם מתאימים לצריכה על ידי ילדים. השימוש בארכיון האינטרנט הוא על אחריות המשתמשים בלבד.

הספרייה אינה נושאת באחריות לתוכן המוצע לצפייה.

כן, הגישה לארכיון האינטרנט מוסדרת בתקנות הספרייה הלאומית. התקנות קובעות כי הספרייה תאפשר גישה מקוונת לארכיון האינטרנט באמצעות רשת האינטרנט ללא צורך בהגעה פיזית לבניין הספרייה. עם זאת, במקרים מסוימים מוגבלת הגישה לחומרים בבניין הספרייה בלבד ו/או בעמדות מחשב בספריות ציבוריות ובמוסדות להשכלה גבוהה.

סמכות הספרייה הלאומית לארכב ולשמר אתרי אינטרנט קבועה בתקנות הספרייה ואינה כפופה להסכמה של בעל האתר עם זאת, בעל אתר אינטרנט שאינו מעוניין שתינתן גישה לחומרים שאורכבו מהאתר שבבעלותו יודיע על כך לספרייה הלאומית באמצעות טופס "הודעה על הגבלת גישה לציבור לפריטים שהועתקו מאתר אינטרנט שבבעלותי". לאחר הגשת הטופס, המקרה ייבחן על ידי צוות הספרייה ובמידת הצורך - תחסום הספרייה את אפשרות הגישה לארכיון האתר באמצעות רשת האינטרנט. עם זאת, לעיתים תישמר הגישה לארכיון האתר למשתמשים בבניין הספרייה בלבד ו/או בעמדות מחשב בספריות ציבוריות ובמוסדות להשכלה גבוהה.

כן. אם אדם סבור שקיימת הצדקה לחסימת הגישה לתכנים מסוימים שמופיעים בארכיון האינטרנט, והוא אינו הבעלים של האתר המדובר, הוא יכול להודיע לספרייה על כך באמצעות טופס "בקשה להגבלת גישה לפריט/ים בארכיון האינטרנט של הספרייה הלאומית". לאחר הגשת הטופס, המקרה ייבחן על ידי צוות הספרייה ובמידת הצורך - תחסום הספרייה את אפשרות הגישה לתכנים. לפרטים נוספים ראו דף "חוק ומשפט".