אירועי המלחמה שהחלה בשמחת תורה, ה-7 באוקטובר 2023, מהווים אסון ושבר נורא שפקדו את מדינת ישראל. כבר מימיה הראשונים של המלחמה החל גל של יוזמות לתיעוד התקופה: הטבח ביישובי העוטף, הקרבות ברצועת עזה ובצפון הארץ, משבר החטופים, התגייסות החברה האזרחית, גיוס המילואים, וכן התפרצות גילויי אנטישמיות ברחבי העולם.
הספרייה הלאומית, האמונה על איסוף, שימור והנחלת הזיכרון הקולקטיבי של העם היהודי ומדינת ישראל, קוראת לציבור להפקיד באוצרותיה את התיעוד המגוון והעשיר שנוצר בתקופה זו, לטובת שימור ארוך טווח, ולמען הדורות הבאים.
אם יש ברשותכם תיעוד מהתקופה, מכל סוג שהוא, אם יצרתם תיעוד משלכם או שאתם מעוניינים להשתתף במיזם תיעודי, אנא פנו אלינו.
ליצירת קשר ולהפקדת חומריםאם כתבתם או יצרתם יצירה מכל סוג, אם תיעדתם בעצמכם או שקיבלתם תיעוד מעניין ומקורי על התקופה, אנא פנו אלינו דרך הטופס ואנו נדאג לשמור את התיעוד שלכם לדורות הבאים.
למילוי הטופסאם הייתם עדים או לקחתם חלק באירועי התקופה, ברצונכם או שלא ברצונכם, ותרצו לתת עדות על כך, אנא מלאו את הפרטים האישיים שלכם בטופס במקום המתאים, ונחזור אליכם.
למילוי הטופסאם יש לכם מיזם תיעודי של ראיונות, תצלומים, סרטונים וכיוצא בזה, על אירועי ה-7 באוקטובר ותקופת המלחמה, פנו אלינו בטופס וספרו לנו על המיזם המיוחד שלכם, ואנו נעזור לכם בשימור ארוך טווח באוצרות הספרייה הלאומית.
למילוי הטופסהספרייה הלאומית, בתמיכת משרד המורשת, מסייעת לארכיונים של ישובי עוטף עזה שנפגעו כתוצאה מהמתקפה ב-7 באוקטובר. הספרייה פועלת לשימור הארכיונים של יישובי עוטף עזה והמשך התיעוד בהם.
למילוי טופסאנחנו אוספים כל תיעוד, מכל סוג שהוא, הקשור למתקפת החמאס ב 7.10 והאירועים שבאו בעקבותיה ושאנחנו עדיין בעיצומם: סרטונים מהאירועים עצמם, עדויות בעל פה ובכתב, פוסטים ברשתות החברתיות, תמונות, תפילות, הספדים, תיעוד קהילתי, יצירות וקמפיינים. כן, גם סרטונים קשים לצפייה, אותם אנחנו מתחייבים לשמור באופן מבוקר, וגם תיעוד של מיזמים חברתיים למען החיילים והעוטף, בדרום ובצפון, בארץ ובעולם.
בראש ובראשונה אנחנו שומרים. לא מנגישים ולא מפרסמים ללא אישור או בקרה על התכנים ועל הזכויות. המטרה היא ליצור מאגר לאומי גדול שישמש אותנו לדורות הבאים, ובמקביל לאפשר את הגישה לחומר במידת האפשר. חשוב שהתיעוד שמגיע אלינו יהיה עם מקסימום מידע (מטה-דאטה) כדי שנוכל לקבוע בעתיד את הגישה לחומר.
על כל יצירה עשויות להיות מגבלות, הן מצד הזכויות של יוצרי החומר (מראיין, מרואיין, צלם, מתרגם וכדומה), והן מצד ההגנה על פרטיותם של האנשים שהתיעוד מביא את סיפורם. יש להתייחס לנושאים אלה בטופס יצירת קשר.
יש מגוון של סוגיות משפטיות הנוגעות לתיעוד בזמן מלחמה, למשל איסוף וקיום ראיונות בעל פה באופן שיוכל להיות קביל בבית משפט לדיני מלחמה, לפרטים בנושא זה ובנושאים דומים תוכלו להיעזר בסיוע משפטי ראשוני בזמן מלחמה – דיני פרטיות, זכויות יוצרים ואינטרנט.
רישום המידע הוא מרכיב חשוב וחיוני ביכולת לאחזר אותו ולהשתמש בו בעתיד. המידע הבסיסי חייב לכלול את שם היוצר (או המראיין / מרואיין), הזמן והמקום של היצירה / הראיון, ונושאים עיקריים. רצוי לרשום את הנתונים סמוך ככל האפשר לאיסוף החומר התיעודי. לאלה מבינכם שכבר התחילו לאסוף תיעוד מהתקופה, מצורפת טבלה עם שדות המידע שבה תוכלו להשתמש לרישום החומר, ולאחר מכן להעביר אותה לספרייה הלאומית יחד עם החומר שאספתם. להורדת טבלת שדות המידע לחצו כאן.
אוצרים אמת הוא פרויקט איסוף המונים של תוכן מארועי ה7 באוקטובר ואילך, אנו שואפים ליצר מסד נתונים מקיף שייצג את מה שבאמת קרה פה.
״ארכיון העדויות הישראלי של מתקפת ה־7 באוקטובר 2023" באוניברסיטת תל אביב נועד לתת מענה ארוך טווח לאיסוף ושימור עדויות ממתקפת החמאס, מהארועים שהתרחשו בעקבותיה ומהמענים האזרחיים שניתנו להם. הארכיון מבקש לבטא את משקלה וקולה המגוון של החברה האזרחית בעת הזאת ולתעד את ההקשרים הרחבים שיאפשרו לחוקרים בעתיד להבין את מתקפת החמאס ואת החוויה האזרחית בישראל בעקבותיה.
ארכיון כפר הנוער עיינות-נעמת (1930) מתעד את הסיפורים האותנטיים בהקשרים המקומיים במהלך המלחמה: פרטי חללי צה"ל ואזרחים מקהילת עיינות לדורותיה, התארגנויות לסיוע, אירוח משפחות מפונים ויחידות צבאיות, קישור בין אנשי הקהילה לתרומות וגיוסי משאבים, הערכות הצוות וההנהלה לשינויים באורחות החיים והלימודים במקום, שיחזור וסיפור ההקשרים ההיסטוריים בין עיינות ליישובים שנפגעו.
ארכיון הצילום של קיבוץ בארי הוקם על ידי עופר גתי, משורדי המתקפה בבארי ומנהל ארכיון הקיבוץ. גתי יצא ביזמה לאיסוף של צילומים מבארי מתחילת המלחמה לתיעוד הזוועות.
הארכיון העירוני לתולדות אשדוד אוסף עדויות וצילומים מתושבי העיר על האירועים שחוו בשעת מלחמת חרבות ברזל.
דרופ אימפקט היא פלטפורמה שהוקמה מצורך שעלה בשבת ה־7.10 , לאיתור נעדרים וחטופים ולספר את סיפורם. הפלטפורמה מאפשרת לאנשים לשתף את הסיפור שלהם והתחושות שעוברות באמצעות הסרט, ותציג את הנרטיב של ישראל מאז אותה שבת שחורה.
הקבוצה "חרבות ברזל - העדויות" מיועדת להציג את כל הסיפורים מהתופת, כל סיפורי הגבורה, כל העדויות, כל הזוועות. נזכור ולא נשכח.
מוקד ערב"ה נפתח על ידי פורום חברות הצמיחה ומערך הדיגיטל הלאומי. המוקד הטכנולוגי קולט פניות מגופים ציבוריים ביניהם משרדי ממשלה, רשויות מקומיות ועמותות. מתנדבי המוקד מדייקים את הצורך הלאומי ומסייעים בחיבור לחברות טכנולוגיות רלוונטיות. למוקד מאגר של למעלה מ-200 חברות, אשר בשיתוף פעולה עם נציגי ממשלה, מסייעות להנגיש או לפתח מענים טכנולוגים מהירים. המענים ניתנים ללא תמורה ומקצרים תהליכים במשימות לאומיות קריטיות בעת הקשה הזו.
מטה ההסברה האזרחי (Israeli Spirit) הוא מיזם ההסברה הגדול ביותר בישראל, שמטרתו להפיץ את האמת ולהיאבק באנטישמיות ברחבי העולם.
הפרויקט מיפוי ומציאת קשרים בעדויות הוא מיזם מטעם אוניברסיטת בן גוריון בנגב שמיועד להנגשת כלים הקיימים בשוק ופיתוח כלים משלימים על מנת להקל את תחקור ועיבוד העדויות הרבות שנאספו בנושא התקיפות של השביעי באוקטובר והמלחמה.
הקבוצה "מלחמת חרבות ברזל - סיפורים על נופלים ונרצחים" קמה ב-9 באוקטובר, היום השלישי למלחמה. היוזמה באה מתוך רצון לתת מקום בציבוריות הישראלית לאותם אנשים שקיפחו את חייהם במתקפת הטרור הרצחנית של חמאס והג'יהאד האסלאמי שהפתיעה את ישראל בבוקר שמחת תורה תשפ"ד, 7 באוקטובר 2023 ובמלחמה שלאחריה. הפרסומים בקבוצה מקבצים יחד פסיפס של דמויות מלאות חיים, שוחרות טוב, שחיו בינינו, ויישארו בליבנו.
מערך הנעדרים של החמ"ל האזרחי פעל מרגע פתיחת האש לאיסוף ושימור הסרטונים שהופצו ברשתות המתעדים את אירועי הזוועה. האוסף נמסר לחזקתה של הספרייה הלאומית וכולל יותר מ־200,000 מהסרטונים שהופצו לרשת בתחילת המלחמה.