מאורעות 7 באוקטובר 2023, שמחת תורה תשפ"ד, והמלחמה שפרצה בעקבותיהם מתועדים בארץ ובחו"ל בהיקף חסר תקדים. המידע הרב שהתפרסם באינטרנט, בפלטפורמות מסרים מיידים, וכן תיעוד שביצעו פרטים ויוזמות אזרחיות, מציבים אתגר של ממש בכל הנוגע לאיסוף המידע, שימורו והנגשתו.
מאגר הזיכרון הלאומי, שמובילה הספרייה הלאומית, הוא מיזם נרחב לתיעוד מאורעות יום 7 באוקטובר והמלחמה. שותפים לו גורמים בישראל ובקהילות היהודיות בתפוצות, ומטרתו ליצור מאגר מידע מהימן, נגיש ונרחב של כלל חומרי התיעוד, מאגר שיהיה משאב חיוני לנו ולדורות הבאים.
לצפייה בעדות של אמנון זיוליצירת קשר ולהפקדת חומרים קול קורא להגשת חומרי תיעוד בעל פה
אמנון זיו, מתוך ראיון שנערך על ידי 'יד ושם – רשות הזיכרון לשואה ולגבורה' (19.2.2024). מראיינת: עידית דיין, צילום: רונן צדוק.
A Candle Lit Forever, For You מאת רונית ג'וי הולץ
מאת ג'ושוע המרמן
מבחר עדויות וסרטונים שונים מה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל
מתוך האירועים הכואבים והטראומה האישית והלאומית, נאספים, נשמרים ומונגשים בזהירות רבה חומרים המתעדים את התקופה. בגלל החשיבות של האירועים, הספרייה אינה נוקטת בגישתה הרגילה בהקמת אוספים, אלא אוספת ללא סינון מגוון עצום של מקורות מידע בפורמטים שונים כדי לתעד את האירוע המכונן באופן מקיף. הדחיפות באיסוף ושמירת המידע נובעת גם מכך שמדובר בחומרים דיגיטליים שעלולים להיעלם במהירות.
למידע נוסף על ארכיון האינטרנטאנחנו אוספים הכל. חומר פרסומי, חומר ארכיוני, עדויות בעל פה ובכתב, קטעי וידאו ושמע, תצלומים, יומנים, הספדים, הסכתים, אתרים במרשתת, פוסטים ברשתות החברתיות, הודעות בפלטפורמות מסרים מיידיים (WhatsApp וכדומה), דרשות, קינות, חומרי הסברה והנצחה, קטעי מוזיקה, כרזות ועוד.
לשאלות ותשובות500 מיליון פריטי אינטרנט (TB14)
2 מיליון קבצים בפורמטים שונים (TB20)
מעל 1,000 פרסומים ופריטי חולפות (אפמרה)
חשיבות המיזם וההיקף חסר התקדים של המידע על סוגיו השונים – הן תיעוד בזמן אמת של המאורעות והמלחמה, הן יוזמות תיעוד מוסדיות ואזרחיות שהוקמו בעקבותיהם – דורשים מאמץ מקצועי ותכלול משאבים. הספרייה פועלת אפוא בשיתוף מוסדות, מיזמי תיעוד, גופים אזרחיים ואנשים פרטיים בישראל וברחבי העולם כדי להבטיח שהמאגר יהיה מקיף ומהימן.
״ארכיון העדויות הישראלי של מתקפת ה־7 באוקטובר 2023" באוניברסיטת תל אביב נועד לתת מענה ארוך טווח לאיסוף ושימור עדויות ממתקפת החמאס, מהארועים שהתרחשו בעקבותיה ומהמענים האזרחיים שניתנו להם. הארכיון מבקש לבטא את משקלה וקולה המגוון של החברה האזרחית בעת הזאת ולתעד את ההקשרים הרחבים שיאפשרו לחוקרים בעתיד להבין את מתקפת החמאס ואת החוויה האזרחית בישראל בעקבותיה.
ארכיון הצילום של קיבוץ בארי הוקם על ידי עופר גתי, משורדי המתקפה בבארי ומנהל ארכיון הקיבוץ. גתי יצא ביזמה לאיסוף של צילומים מבארי מתחילת המלחמה לתיעוד הזוועות.
דרופ אימפקט היא פלטפורמה שהוקמה מצורך שעלה בשבת ה־7.10 , לאיתור נעדרים וחטופים ולספר את סיפורם. הפלטפורמה מאפשרת לאנשים לשתף את הסיפור שלהם והתחושות שעוברות באמצעות הסרט, ותציג את הנרטיב של ישראל מאז אותה שבת שחורה.
החמ"ל האזרחי הירושלמי הוא יוזמת חירום המוקמת בשעת מלחמה, המורכבת משבעה ארגוני חברה אזרחית עם מעל 4,000 מתנדבים הפועלים 24/7. החמ"ל פועל מתוך בית הספר למשחק ניסן נתיב בירושלים ומעניק סיוע דחוף לצרכים של אזרחים שאיבדו את בתיהם, כולל לינה, אספקת בגדים, מזון ותרופות, וכן שירותי ילדים וצרכים רוחניים. בנוסף, החמ"ל מספק סיוע לחיילים בקו החזית עם ציוד כמו תיקי גב, ביגוד אישי וערכות עזרה ראשונה.
"זכרון 710" הינה עמותה שלא למטרות רווח, אשר הוקמה בעקבות הטבח בישובי הנגב המערבי ב - 7 באוקטובר 2023, מתוך הבנת חשיבות תיעוד האירועים, עם דגש על שימור והצגה של מידע דיגיטלי (התכתבויות בוואטסאפ, תמונות סרטונים ועוד), המתעדים באופן אותנטי ומהימן את האירועים.
מוקד ערב"ה נפתח על ידי פורום חברות הצמיחה ומערך הדיגיטל הלאומי. המוקד הטכנולוגי קולט פניות מגופים ציבוריים ביניהם משרדי ממשלה, רשויות מקומיות ועמותות. מתנדבי המוקד מדייקים את הצורך הלאומי ומסייעים בחיבור לחברות טכנולוגיות רלוונטיות. למוקד מאגר של למעלה מ-200 חברות, אשר בשיתוף פעולה עם נציגי ממשלה, מסייעות להנגיש או לפתח מענים טכנולוגים מהירים. המענים ניתנים ללא תמורה ומקצרים תהליכים במשימות לאומיות קריטיות בעת הקשה הזו.
מטה ההסברה האזרחי (Israeli Spirit) הוא מיזם ההסברה הגדול ביותר בישראל, שמטרתו להפיץ את האמת ולהיאבק באנטישמיות ברחבי העולם.
מערך הנעדרים של החמ"ל האזרחי פעל מרגע פתיחת האש לאיסוף ושימור הסרטונים שהופצו ברשתות המתעדים את אירועי הזוועה. האוסף נמסר לחזקתה של הספרייה הלאומית וכולל יותר מ־200,000 מהסרטונים שהופצו לרשת בתחילת המלחמה.
עדות 710 הוא ארגון התנדבותי, ששם לעצמו למטרה להקים מאגר עדויות מצולמות שישמר לדורות, תיעוד בעל ערך היסטורי, שישמש כארכיון העדויות של אירועי ה-7.10.
פורום מובילי יוזמות תיעוד במלחמה הוא גוף עצמאי ונייטרלי של אנשי מקצוע מובילים, שחברו יחד כדי לאפשר חשיבה משותפת, תמיכה הדדית ושיתופי פעולה לחיזוק המאמץ המשותף לתעד את אירועי השבעה באוקטובר 2023 בזמן אמת, לצרכי תקשורת והסברה, סיוע נפשי ושיקום, תיעוד דוקומנטרי, היסטורי ומחקרי.
אתר "קו ראשון" מזמין אותך לתעד את הסיפור שלך ושל מכריך, עדויות הניצולים וסיפורי הגבורה, יחד עם ההתגייסות מחממת הלב של העורף האזרחי שפועל לעזור ולייצר טוב. יחד נספר את סיפור הבית שלנו.
בית הספר השש שנתי, קמפוס פרס ברוח 'הייטק היי' חולון, הוא מוסד חינוכי ייחודי המשלב חינוך פורמלי עם ערכים של יזמות, יצירתיות ומעורבות חברתית. שיטת הלמידה מבוססת פרויקטים, המובילה את התלמידים לפיתוח מיומנויות חשיבה, עבודה צוותית ואחריות אישית. בבית הספר יש דגש על יצירת קשרים בין-אישיים, כאשר כל תלמיד מקבל יחס אישי במסגרת כיתות קטנות. התלמידים עוסקים בפרויקטים המקדמים צדק חברתי וסביבתי, ומשתפים פעולה עם הקהילה המקומית כדי להביא לשינוי חיובי. אווירת הלמידה הבית ספרית מעודדת סקרנות ואהבה ללמידה, והצוות החינוכי מחויב להצלחת התלמידים, דבר המוביל לתוצאות מרשימות ולשיפור מתמיד.
"סיפור מקומי" היא פלטפורמה שיתופית המאפשרת לספר את סיפורו של מקום או ארגון באמצעות רצף כרונולוגי של אירועים המוצגים על גבי ציר זמן. ככל שיותר גולשים משתתפים, האתר הופך לעשיר ומעניין יותר, והופך את הסיפור המקומי לחי ודינמי.
חברת "סיפור מקומי" נוצרה מתוך אהבה להקשיב ולתעד את האנשים שמאחורי הסיפורים. הפלטפורמה משמשת כרשת חברתית המאפשרת לכל אחד ואחת מאיתנו לשתף את הקהילה בחוויות אישיות ואותנטיות מהאירועים המתרחשים במקום, ולתרום בכך לעושר הסיפור המקומי.
ארכיון ברמן (Berman Collection: Documenting American Jewish Communities) באוניברסיטת סטנפורד מתעד קהילות יהודיות אמריקאיות, והוא הארכיון הגדול ביותר לחומרים מודפסים מחיים יהודים קהילתיים באמריקה. בתחילת המלחמה, הארכיון יצא ביזמה לאיסוף הצהרות מצד ארגונים יהודיים, דמויות ציבוריות, בתי ספר ומוסדות חינוך, אוניברסיטאות, בתי כנסת, ארגונים ללא מטרות רווח ועמותות וקבוצות פוליטיות ממגוון סוגים.
Design-Duty נולד יומיים לאחר השבת הארורה של 7.10 בכדי לאגד עבודות מטלטלות של מעצבי Wix בעקבות הטרגדיה בעוטף עזה, עבודות שנתנו ביטוי לתחושות הקשות והצורך לנקוט פעולה, האתר הפך במהרה לקטלוג המפרסם עבודות של כל קהילת העיצוב הישראלית המקבלות חשיפה אדירה בכל רחבי העולם לטובת תמיכה בישראל. האתר כולל יותר מ-250 עבודות ונחשף עד כה למליוני משתמשים ברחבי העולם.
Israel Story הוא פודקסט עטור פרסים שמספר סיפורים אמיתיים שלא תשמעו בחדשות. בהנחייתו של מישי הרמן, התוכנית הדו־שבועית מביאה בפניכם סיפורים בלתי שגרתיים על ישראלים מן השורה. בימים הקשים הללו נביא לכם קולאז׳ של קולות, או פסיפס של שיחות ודמויות שאינו, בפני עצמו, סיפור מלא. בעצם כל סיפור דומה יותר לגלוייה. ניסיון שלנו
.לנסות ללכוד את החיים כעת, במקום הזה, בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר
Mapping the Massacres הוא פרויקט גיאו־ויזואליזציה ששואף לספק ייצוג מקיף של הזוועות שבוצעו על ידי חמאס בשביעי לאוקטובר. המפה האינטראקטיבית היא כלי שיקוף וחינוך, ומיועדת להעלאת המודעות הציבורית לגודל ולהיקף האסון.
אפליקציית My-Record מיועדת לתיעוד ושיתוף סיפורים קוליים קצרים המוטבעים על המפה במקום התרחשותם (מפה רב-שכבתית עם אפשרות לניווט). כל סיפור מסווג כפרטי, פרטי-קהילתי או ציבורי. כל סיפור עומד בפני עצמו, וגם ניתן לשיבוץ ידי יוצריו ומאזיניו כחוליה בתוך מסלול מורכב יותר של חיים/ קהילה/ אירוע וכן הלאה.
October 7th Testimony הוא אוסף עדויות חיוני בראיונות מגוף ראשון ועדויות ישירות מניצולים ומשפחות שהושפעו מהתקיפות המחרידות בעוטף עזה. העדויות הללו חיוניות לתיעוד ההיסטוריה הישראלית והיהודית כאחד, ופרויקט האיסוף קם במטרה לתעד את קולות הקורבנות, לחלוק כבוד לנופלים, להעמיק את ההבנה של הזוועות שהתרחשו ולשמר את העדות עבור הדורות הבאים.
Remember.Bio הוא קיר הנצחה מקוון שנועד למצוא את האנשים שמעבר לשמות, לספר את סיפור חייהם, לחבק את המשפחות והחברים, ללמדות מגבורתם ומעשיהם הטובים ולהתפלל לגאולה ולשלום.
קרן גוטסמן
קרן מנדל
פדרציית שיקגו
הת'ר ריסמן
קרן רוטשילד הנדיב אירופה
פדרציית יוסטון
מיטש ג'וליס
קרן בייקר
פדרציית טיידווטר
וונדי פישר ודניס גודמן
בית הכנסת המרכזי, ניו יורק
קרן מתנאל