מאגר הזיכרון הלאומי

המאגר הלאומי לתיעוד מאורעות ה-7.10 והמלחמה

אירועי המלחמה שהחלה בשמחת תורה, ה-7 באוקטובר 2023, מהווים אסון ושבר נורא שפקדו את מדינת ישראל. כבר מימיה הראשונים של המלחמה החל גל של יוזמות לתיעוד התקופה: הטבח ביישובי העוטף, הקרבות ברצועת עזה ובצפון הארץ, משבר החטופים, התגייסות החברה האזרחית, גיוס המילואים, וכן התפרצות גילויי אנטישמיות ברחבי העולם.

הספרייה הלאומית, האמונה על איסוף, שימור והנחלת הזיכרון הקולקטיבי של העם היהודי ומדינת ישראל, קוראת לציבור להפקיד באוצרותיה את התיעוד המגוון והעשיר שנוצר בתקופה זו, לטובת שימור ארוך טווח, ולמען הדורות הבאים.

אם יש ברשותכם תיעוד מהתקופה, מכל סוג שהוא, אם יצרתם תיעוד משלכם או שאתם מעוניינים להשתתף במיזם תיעודי, אנא פנו אלינו.

ליצירת קשר ולהפקדת חומרים
בתמונה: טליה פינקל מראיינת את יפעת בן שושן, תושבת נתיב העשרה. צילום: קובי יונתן.

בתמונה: טליה פינקל מראיינת את יפעת בן שושן, תושבת נתיב העשרה. צילום: קובי יונתן.

בואו ליטול חלק במיזם התיעוד הלאומי

הפקדת יצירה או תיעוד מכל סוג

אם כתבתם או יצרתם יצירה מכל סוג, אם תיעדתם בעצמכם או שקיבלתם תיעוד מעניין ומקורי על התקופה, אנא פנו אלינו דרך הטופס ואנו נדאג לשמור את התיעוד שלכם לדורות הבאים.

פנו אלינו ב ב-Whatsapp

למילוי טופס

מסירת עדות אישית

אם הייתם עדים או לקחתם חלק באירועי התקופה, ברצונכם או שלא ברצונכם, ותרצו לתת עדות על כך, אנא מלאו את הפרטים האישיים שלכם בטופס במקום המתאים, ונחזור אליכם.

פנו אלינו ב ב-Whatsapp

למילוי טופס

שימור ארוך־טווח למיזמים תיעודיים

אם יש לכם מיזם תיעודי של ראיונות, תצלומים, סרטונים וכיוצא בזה, על אירועי ה-7 באוקטובר ותקופת המלחמה, פנו אלינו בטופס וספרו לנו על המיזם המיוחד שלכם, ואנו נעזור לכם בשימור ארוך טווח באוצרות הספרייה הלאומית.

פנו אלינו ב ב-Whatsapp

למילוי טופס

תמיכה בתיעוד ישובי עוטף עזה

הספרייה הלאומית, בתמיכת משרד המורשת, מסייעת לארכיונים של ישובי עוטף עזה שנפגעו כתוצאה מהמתקפה ב-7 באוקטובר. הספרייה פועלת לשימור הארכיונים של יישובי עוטף עזה והמשך התיעוד בהם.

פנו אלינו ב ב-Whatsapp

למילוי טופס

שותפים

שאלות ותשובות

אנחנו אוספים כל תיעוד, מכל סוג שהוא, הקשור למתקפת החמאס ב 7.10 והאירועים שבאו בעקבותיה ושאנחנו עדיין בעיצומם: סרטונים מהאירועים עצמם, עדויות בעל פה ובכתב, פוסטים ברשתות החברתיות, תמונות, תפילות, הספדים, תיעוד קהילתי, יצירות וקמפיינים. כן, גם סרטונים קשים לצפייה, אותם אנחנו מתחייבים לשמור באופן מבוקר, וגם תיעוד של מיזמים חברתיים למען החיילים והעוטף, בדרום ובצפון, בארץ ובעולם.

בראש ובראשונה אנחנו שומרים. לא מנגישים ולא מפרסמים ללא אישור או בקרה על התכנים ועל הזכויות. המטרה היא ליצור מאגר לאומי גדול שישמש אותנו לדורות הבאים, ובמקביל לאפשר את הגישה לחומר במידת האפשר. חשוב שהתיעוד שמגיע אלינו יהיה עם מקסימום מידע (מטה-דאטה) כדי שנוכל לקבוע בעתיד את הגישה לחומר.

על כל יצירה עשויות להיות מגבלות, הן מצד הזכויות של יוצרי החומר (מראיין, מרואיין, צלם, מתרגם וכדומה), והן מצד ההגנה על פרטיותם של האנשים שהתיעוד מביא את סיפורם. יש להתייחס לנושאים אלה בטופס יצירת קשר.

יש מגוון של סוגיות משפטיות הנוגעות לתיעוד בזמן מלחמה, למשל איסוף וקיום ראיונות בעל פה באופן שיוכל להיות קביל בבית משפט לדיני מלחמה, לפרטים בנושא זה ובנושאים דומים תוכלו להיעזר בסיוע משפטי ראשוני בזמן מלחמה – דיני פרטיות, זכויות יוצרים ואינטרנט.

רישום המידע הוא מרכיב חשוב וחיוני ביכולת לאחזר אותו ולהשתמש בו בעתיד. המידע הבסיסי חייב לכלול את שם היוצר (או המראיין / מרואיין), הזמן והמקום של היצירה / הראיון, ונושאים עיקריים. רצוי לרשום את הנתונים סמוך ככל האפשר לאיסוף החומר התיעודי. לאלה מבינכם שכבר התחילו לאסוף תיעוד מהתקופה, מצורפת טבלה עם שדות המידע שבה תוכלו להשתמש לרישום החומר, ולאחר מכן להעביר אותה לספרייה הלאומית יחד עם החומר שאספתם. להורדת טבלת שדות המידע לחצו כאן.

הסיפור של גל כ"ץ

הסיפור של תמיר לשץ ויובל סימן טוב

הסיפור של אגם יוספזון | מטעם עדות 710

הסיפור של אלעד ארנרייך | מטעם עדות 710

הספרייה הלאומית לא הצליחה לאתר את בעלי זכויות היוצרים בתצלומים ובקטעי הוידיאו המשולבים בסרטונים. השימוש בהם נעשה בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכות יוצרים, תשס"ח-2007. אם הנך בעל/ת זכות היוצרים והנך מעוניין/ת שהספרייה הלאומית תחדל מהשימוש ביצירות, או שיש בידך מידע אודות בעל/י זכויות היוצרים אנא פנה אלינו באמצעות הטופס המקוון.

מיזמים שותפים

בואו לעבוד אצלנו במיזם התיעוד הלאומי