סולטאן סולימאן
הסולטאן סולימאן בן סלים חאן האזרטלרי, הידוע כסולימאן הראשון, היה אחד הסולטאנים המשפיעים ביותר בהיסטוריה של האימפריה העות'מאנית. הוא נולד ב-6.11.1494 ועלה לשלטון ב-1520, לאחר מותו של אביו, סלים הראשון (1470-1520). בארבעים שנות שלטונו עיצב סולטאן סולימאן את דמותה של האימפריה העות'מאנית בתחומים רבים, כגון אזורי שליטה, צורת משפט, ארכיטקטורה ואמנות.
סולימאן המשיך מגמות קודמות והשקיע מאמצים רבים בהרחבת גבולות האימפריה. עם מותו ב-1566, האימפריה העות'מאנית השתרעה על שטח של 1.3 מיליון קמ"ר, מתבריז שבאיראן היום ועד וינה. סולטאן סולימאן ידוע בכינוי "המחוקק", בשל הרפורמות שהנהיג בתחום המשפט, שעיצבו את מערכת המשפט של האימפריה העות'מאנית מאות שנים קדימה.
הארכיטקטורה העות'מאנית הושפעה משתי תרבויות: התרבות האסלאמית והתרבות הנוצרית־ביזאנטית, כאשר איה סופיה באיסטמבול מהווה מוקד השראה בולט. סינאן, אדריכל החצר של סולטאן סולימאן, עיצב מבני ציבור שהפכו למופת תכנוני ומדגימים את העיצוב החכם של התקופה העות'מאנית הקלאסית. גם בירושלים סולטאן סולימאן השאיר את חותמו: חומות העיר העתיקה, שצורתן כבר הפכה לאייקונית ולאחד מסמלי העיר, היא פרי הבנייה הציבורית העות'מאנית בכל רחבי האימפריה.
במקביל לכישרונותיו כמצביא, מדינאי ומחוקק, סולטאן סולימאן היה גם משורר מוכשר. קובץ שיריו (דיואן), שעליו הוא חתום כ"מחבי" (האוהב), מוערך קודם כל בשל סגנונו הספרותי ורק לאחר מכן בשל הייחוס של מחברו. גם אביו של סולימאן, הסולטאן סלים הראשון, כתב שירה, אולם בעוד סלים כתב רק בפרסית, סולימאן כתב בפרסית ובטורקית. לדעת מומחים, סולימאן היה אחד המשוררים הטובים ביותר בתקופתו בפרט ובתקופה העות'מאנית באופן כללי.
באוספי הספרייה הלאומית ישנן העתקות של קובץ השירה של סולימאן, וכן העתק נדיר מאוד של דיואן מחבי: בקובץ זה מופיע שיר שסולימאן חיבר לאחר מותו של בנו. שיר זה אינו מופיע בהעתקות מאוחרות יותר של הקובץ.