סיפורו של ברוך חסון
שורשים באיסטנבול
ד"ר ברוך חסון, ותיק החזנים של מסורת איסטנבול בפרויקט התיעוד שלנו, שיתף אותנו בסיפור חייו, בדרכו האישית אל עולם המוזיקה התורכית־יהודית, הפיוט והתפילה ובתובנות שלו על המוזיקה ועל התפילה.
חסון נולד בשנת 1960 באיסטנבול. סבו, ברוך נחום, היה שליח ציבור בבית הכנסת. כבר מגיל צעיר מאוד נהג ללכת עם אביו רפאל חסון ז"ל לבית הכנסת זולפאריס (Zulfaris), שבט סבו ברוך נחום ז"ל היה שליח ציבור. הוא מספר כי ספג את התפילות, הלחנים ואווירת בית הכנסת באופן טבעי, כמו שלומדים לדבר.



הסב, ברוך נחום ז"ל, בגלימת החזן
כשגדל מעט החל ללכת למוסד "מחזיקי תורה" של הקהילה היהודית בעיר. שם למדו ברוך וחבריו לקרוא את השפה העברית, עוד בטרם למדו להבין אותה. הם למדו לקרוא את הטקסט בקפידה וללא טעויות. בבית הספר היהודי רכש חסון עברית בסיסית, וככל שגדל המשיך להעמיק בלימוד התפילות, הקריאות התורה, ההפטרות והמגילות. "אני התקדמתי במסלול הזה הכי הרבה שאפשר," הוא מספר. "התמזל מזלי שהקב"ה נתן לי קול בעל יכולות ואוזן מוזיקלית."
מוריו של ברוך נחשפו ליכולותיו המוזיקליות ודאגו שהוא וחבריו ישבו עם חזנים מנוסים וילמדו מהם. בקבוצה שהתגבשה, שמנתה כשישה־שבעה ילדים, לימדו החזנים מקאמים ומנגינות שאינן שגורות (לדוגמה, קבלת שבת במקאמים שונים, הפיוט "יגדל" במקאמים שונים, קטעי מפטירים). ככל שגדל צבר חסון יותר ויותר ידע וניסיון, ועד הגיעו לגיל בר מצווה היה בידו לעמוד לפני התיבה כשליח ציבור.

ברוך חסון (משמאל) ואחיו הגדול רוברט בן ה־12, האי הייביליאידה, 1967
האח רוברט עוטה את גלימת ה"מזמר", ברוך עטוי טלית
לאחר בר המצווה כבר היה בתפקיד: עוזר ליד סבו ברוך נחום, או שליח ציבור בבית הכנסת של "מחזיקי תורה", שהיה ידוע בשם "כנסת ישראל", שבו התפלל רוב ימות השנה. שם, בתורנות עם חבריו, היה שליח הציבור בתפילות השבת ערבית, מוסף ושחרית וגם בקריאה בתורה, וכן במועדים מיוחדים כמו החגים, פסח ושבועות.
במקביל החל ללמוד בשלב זה בקבוצה תחת הובלתו של רבי אליהו כהן ז"ל. רבי כהן היה אב בית הדין בתורכיה וראש מוסד "מחזיקי תורה", שבו למדו צעירי הקהילה לימודי יהדות. ההדרכות המתקדמות לתלמידים היו מתקיימות תחת חסותו. את קבוצתו של ברוך הוא לימד משנה ואת מגילות אסתר ואיכה, וכמו כן הוא לימד באופן מסודר את תפילות הימים הנוראים. הלימוד כלל את הפיסוק הנכון, דיני התפילה וכלליה והמנגינות הסטנדרטיות. במהלך הלימוד הראה כהן לתלמידיו עשרות טעויות שהיו במחזורים הנדפסים. במסגרת הלימוד הטעויות תוקנו. עד היום ניתן לראות סימונים בשפה הטורקית של ברוך בסידורו, זכר לאותם הימים.
מוקד אחר שבו התפתח ברוך היה באחד האיים שאליו נהגו יהודי איסטנבול בתורכיה לנסוע בימות הקיץ. חסון הגיע לאי הייבליאדה (Heybeliada) עם משפחתו, שם התפללו יחד מבוגרים וילדים. כבר בגיל תיכון קיבל שם הזדמנות לשמש כשליח ציבור, כשלצדו סבו המבוגר, שכבר היה מעין חזן "אמריטוס" באותם הימים.
עם התבגרותו של ברוך החל ללכת לבתי הכנסת השונים באיסטנבול ובאזור לשמש כשליח ציבור בימים הנוראים: בין אלו נמנו בית הכנסת "נווה שלום", הפועל גם היום וזולפאריס. שנה לפני עלייתו לארץ נשלח במצוות הרב דוד אסיאו ז"ל, רבה הראשי של המדינה, לשמש כשליח ציבור בעיר אדירנה ביום כיפור. ברוך זוכר כי רק שבעה עשר גברים פקדו את התפילה. אחיו של ברוך גם הוא נשלח לקהילות מגוונות לשמש כשליח ציבור, בין היתר לאיזמיר.


ברוך חסון בהכנות לתפילות הימים הנוראים,
האי הייביליאדה, 1980
טרם עלותו לארץ לא נחשף חסון לשירת המפטירים התורכים באופן מסודר ומובנה. שירה זו, הכוללת שירים ופיוטים מולחנים במגוון נושאים, התקיימה בדיוק בין מנחה לערבית במוצאי שבת בשבתות החורף. בשעה זו התקיימו שיעורים במחזיקי תורה. רבי אליהו הכהן העדיף כי בשעה זו יישארו התלמידים ב"מחזיקי תורה" וילמדו.
אחד מהמומחים לשירה זו היה דוד בכר ז"ל, יליד 1944 (נפטר בשנת 2011). בכר לא היה חזן ושליח ציבור, אולם ניגן בקאנון והיה בעל שליטה עצומה במקאמים ובשימוש בהם. הוא היה המנצח של מקהלת המפטירים וניהל את החזרות שלהם. פעמים רבות הוא קיבל את אמירת הקידוש בקהילה. לחסון היו מעט מאוד הזדמנויות לפגוש את דוד בכר בזמן מגוריו בתורכיה; השניים נפגשו לראשונה בשלהי שנות השבעים. במועד זה הגיע לביתו, ומצא שם את בכר מתראיין לפמלה דורן, חוקרת מוזיקה יהודית שבאותה עת כתבה עבודת דוקטור על שירת הבקשות.
למאמר על מסורת שירת המפטירים התורכית באתר
להאזנה ריאיון של פרופ' אדווין סרוסי עם דוד בכר, 1995
בשנת 1982, בהיותו בן 22, עלה ברוך לארץ.