תוכן העניינים
- קטלוג הספרייה
- קטלוגים מאוחדים בישראל: ULI, ULS
- מאגרים ביבליוגרפיים
- הביבליוגרפיה של הספר העברי
- קטלוגים בעולם
- OCLC
האוסף של הספרייה הלאומית כולל כחמישה מיליון פריטים, ובהם ספרים, כתבי יד, כתבי עת, מפות, מוסיקה וחומר אור-קולי ואלקטרוני, במגוון שפות.
קטלוג הספרייה הלאומית מספק את הכלים לאיתור יעיל של החומר הנמצא במאגר עשיר זה, בחיפוש לפי פריט, לפי נושא מסוים או בחיפוש באוסף באופן חופשי. הקטלוג מאחד ברשימה אחת את רוב החומרים של הספרייה, את אלה המאוחסנים במחסניה, כמו גם את אלה הנמצאים במחלקות השונות. קיימת גם אפשרות להגביל את החיפוש לאוסף מסוים. שפות הממשק הן עברית, אנגלית וערבית.
על מנת להקל על ההתמצאות בקטלוג, ניתן למצוא בו מספר קטגוריות חיפוש, כגון מילות מפתח, שמות מחברים, כותרים, נושאים (על פי שיטת המיון של ספריית הקונגרס [LC] הנהוגה בספרייה).
הקטלוג המאוחד של ספריות ישראל (ULI) מכיל יותר מ-9 מיליון רשומות ביבליוגרפיות מתוך הקטלוגים של כל הספריות האוניברסיטאיות, רוב ספריות המכללות ומספר ספריות חשובות אחרות. הרשומות הן בפורמט הבינלאומי MARC21 ומרביתן כוללות קישור לקטלוג המקומי של המוסד, שם ניתן לעיין בנתוני מצאי וכדומה.
לחצו כאן לרשימת קודי הספריות של ULI
לחצו כאן לרשימת קודי הספריות של ULS
קטלוג זה מכיל בתוכו גם את הקטלוג המאוחד לכתבי עת (ULS) – קטלוג המכיל רשומות ביבליוגרפיות של יותר ממאה אלף כתבי עת, הנמצאים בכ-170 ספריות אקדמיות, ספריות מיוחדות ואחרות בארץ, בכל התחומים והשפות. הקטלוג גם מכיל את כתבי העת האלקטרוניים שאליו מנויים הספריות חברי מלמ"ד (ULE).
כניסה לקטלוג המאוחד לכתבי עת (ULS)ULI מכיל רשומות לכל סוגי החומר בספריות (ספרים, כתבי עת, מפות, חומר אור-קולי, פרסומים דיגיטליים ועוד) למעט מאמרים ותדפיסים. למרות ש-ULI מכיל רשומות לכתבי עת, מומלץ לחפש כתבי עת במאגר הקטלוג המאוחד לכתבי-עת (ULS) המכיל פירוטי מצאי של מספר רב יותר של ספריות.
ניתן לחפש גם במאגר ULI המלא וגם במאגרי משנה (חתכים מתוך המאגר המלא):
ULY – קטלוג מאוחד ליידיש - הוא מאמץ משותף של ארבע ספריות בעלות אוספים גדולים של ספרים וכתבי עת ביידיש - ייִוואָ (ייִדישער װיסנשאַפֿטלעכער אינסטיטוט), YBC (יידישער ביכער-צענטער), NYPL (הספרייה הציבורית של ניו יורק), והספרייה הלאומית של ישראל. המטרה במפעל היא לייצר קטלוג מלא ושלם של כל הספרים וכתבי העת שפורסמו ביידיש ולאפשר חיפוש אחוד על הפריטים הללו בכל הספריות בחיפוש אחד. התבצע מאמץ גם לקשר לספר הדיגיטלי אם זה קיים.
מאגרים ביבליוגרפיים מכילים רשומות ביבליוגרפיות בעלות תוכן אנליטי. זאת בשונה מקטלוגים קונבנציונליים של ספריות המכילים, לרוב, תיאורים של הפריטים.
מאגרים אלו בדרך כלל מתמקדים בתחום דעת מסוים, ומכילים סוגי פרסומים שונים: ספרים, כתבי עת, עיתונים, דוחות ועוד. באמצעות מילות מפתח, תקצירים וחלוקה לפי תתי-נושאים, מאגרים ביבליוגרפיים מאפשרים לאתר מקורות מידע רלוונטיים בתחומי מחקר ממוקדים.
למידע על רמב"י – רשימת מאמרים במדעי היהדות
ה"ביבליוגרפיה של הספר העברי" כוללת את הביבליוגרפיה הלאומית של עם ישראל: רישום ותיאור מפורטים של כל ספרות העם היהודי שנדפסה באות עברית, לכל סוגיה ובכל לשונותיה. הביבליוגרפיה כוללת את מרבית הספרים, החוברות וכתבי העת שנדפסו בעברית, יידיש, לדינו, ערבית יהודית ובלשונות יהודיות אחרות, שנמצאים באוספים במדינת ישראל ומחוצה לה, ואשר נדפסו החל מראשית הדפוס העברי (בערך בשנת 1460) ועד 1960.
כניסה לקטלוג הביבליוגרפיה של הספר העברירישום הספרים נערך בצורה מדעית על פי כללים שנקבעו על ידי מערכת שבראשה עמדו פרופ' גרשם שלום ופרופ' בן־ציון דינור, ונעשה על סמך בדיקת הספרים עצמם. הוא כולל תיאור מלא של תוכן הספר והחומר הנלווה לו, עם ציון כל השותפים בחיבור הספר: עורכים, מתרגמים, מחברי הקדמות ומבואות, מפרשים וציירים ועוד. התיאור מתייחס גם לכלל היצירות של המחבר וליחס שבין המהדורות השונות של החיבורים, עם דגש מיוחד על העניינים הנוגעים לחיבור הספר ולהדפסתו.
ה"ביבליוגרפיה של הספר העברי" כוללת גם ביוגרפיה קצרה של כלל היוצרים אשר פעלו בספרות ישראל, כולל מחברים, מתרגמים וכו'. כיום כולל המאגר כ-115,000 רשומות ביבליוגרפיות ולמעלה מ-15,000 רשומות ביוגרפיות של אישים.
WorldCat הנו קטלוג מאוחד המפרט את אוספיהן של 71,000 ספריות ב-112 מדינות, אשר שייכות לאגודה המשותפת (Online Computer Library Center, OCLC). מאגר זה מאפשר לאתר פריטים הנמצאים בספריות ברחבי העולם, ולבצע השאלות בין-ספרייתיות.
כניסה ל-OCLC