הכרטיסים למפגש אזלו - לרשימת המתנה לחצו כאן
ישראל היא מדינה צעירה, נטולת מסורת קולינרית מובהקת, היושבת בחבל ארץ עתיק יומין, מגוון אוכלוסייה ועתיר קונפליקטים פוליטיים וחברתיים. כיצד התעצב הקנון של מנות הנחשבות לישראליות, ומהם מקורות ההשפעה המרכזיים? מסע תיעודי בעקבות מאכלים שהפכו לסמלים קולינריים של הזהות הישראלית, ביניהם סביח, שניצל, קוסקוס וחומוס בטחינה. סיפורן של המנות מזמן מפגשים מרתקים עם חקלאים, יצרני מזון, מדענים, אמנים ושפים בולטים בישראל ובמזרח התיכון.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪
**המקומות למפגש נגמרו - לרשימת המתנה לחצו כאן**
עד למחצית המאה ה-20 גידלו בארץ ישראל עשרות זני חיטה מקומיים שהתפתחו במשך אלפי שנים ונטלו חלק מרכזי בתזונה היומיומית ובתרבות תושבי האזור. במאה ה-21 אנחנו מגדלים בישראל רק עשרה אחוז מהחיטה שאנחנו צורכים, ומקורה של כל החיטה שאנחנו אוכלים בזן מודרני, אחיד מקור גנטי, המעובד באופן תעשייתי-אינטנסיבי. כיצד קרה שלחם, אחד מהמזונות המזינים והבסיסיים ביותר, הפך למוצר בעייתי לגוף האדם ולסביבה? מסע תיעודי בעקבות חיטה ולחם, ובעקבות חומרי גלם בולטים נוספים של המטבח המקומי, ביניהם תמרים, זעתר ושמן זית.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪
המקומות אזלו - לרשימת המתנה לחצו כאן
תפריטי מסעדות הופיעו לראשונה בצרפת של המאות ה-19-18 במקביל לצמיחת מוסד המסעדה. סיפור לידתה של המסעדה המודרנית הוא הקדמה לסיפורן של 120 שנות מסעדנות בארץ ישראל. אילו קוקטיילים הוגשו בבר הראשון שנפתח בתל-אביב, מדוע הפכו פלאפל וחומוס לחלק מתפריט מסעדות תימניות על אף שלא אכלו אותם בתימן, וכיצד נראו התפריטים הראשונים של "קרן", "התרווד הוורוד" ומסעדות נוספות שחוללו את מהפכת המטבח הישראלי? תפריטים מקוריים נדירים – מאוסף הספרייה הלאומית ומאוספים פרטיים – מעידים על התרבות שהתקיימה במרחב לפני הקמת מדינת ישראל, על הניסיונות לעצב זהות לאומית חדשה לאחר ייסודה ועל צמיחתו של מטבח ישראלי חדש ומגוון השפעות.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪
המקומות אזלו - לרשימת המתנה לחצו כאן
מנת הדגים שהוגשה לשולחן נקראה "משוט במרחקים", צלחת העוף זכתה לשם האלמותי "אל הציפור". במרץ 1909 נערכה ביפו ארוחת ערב חגיגית לכבוד ביקורו הראשון של חיים נחמן ביאליק בארץ ישראל. מנות המשתה נקראו על שם שיריו וסיפוריו של המשורר הנערץ. שחזור האירוע ההיסטורי – חומרי הגלם הנבחרים, המאכלים, המשקאות, המשתתפים והתפאורה – מעיד על המקום שתפסו תענוגות השולחן באתוס הציוני. המזון הגשמי והרוחני שחלקו הסועדים מעורר מחשבות על דברי ימי הארוחה החגיגית: מהמשתה היווני והרומאי, דרך חגיגות ברית מילה של הסולטנים העות'מנים ועד לסעודות הכתרה מלכותיות.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪
ההיסטוריה של מתכונים כתובים עתיקה כמעט כמו המצאת הכתב. ספרי בישול, שמאז המצאת הדפוס נמנים על הספרים הפופולריים ביותר בספרייה הביתית, משקפים נאמנה את רוח הזמן שבו נכתבו ואת חיי בני דורם. במפגש האחרון בסדרה, נפנה את המבט אל דברי ימי המתכון וספר הבישול, בדגש על הספרים שנכתבו בארץ ישראל במאה השנים האחרונות. נעסוק בשני ספרי בישול חלוציים שהתפרסמו בשנות ה-30 של המאה ה-20: האחד נכתב בשפה העברית ואילו השני בערבית. שני הספרים נכתבו על ידי נשים עבור נשים, וביקשו לחנך ולהדריך את עקרת הבית במלאכת המטבח ובתורת התזונה.
מנחה: רונית ורד, עיתונאית ("הארץ") וחוקרת אוכל.
המפגש משלב בין חומרים ויזואליים נדירים שנאספו במהלך התיעוד העיתונאי לפריטים ייחודיים המצויים באוספי הספרייה הלאומית.
בתום המפגש תוגש טעימה של מנה בהשראת נושא ההרצאה, פרי שיתוף פעולה עם "אל"ף אוכל".
עלות המפגש: 60 ₪