מרכז הידע לתולדות ירושלים ע"ש רוני אלנבלום

מרכז הידע לתולדות ירושלים ע"ש רוני אלנבלום

שותפים לפרויקט

  • רשות העתיקות
  • האוניברסיטה העברית בירושלים
  • הספרייה הלאומית

מרכז הידע לתולדות ירושלים ע"ש רוני אלנבלום

מרכז הידע לתולדות ירושלים ע"ש רוני אלנבלום

مركز روني ألنبلوم لمعرفة تاريخ القدس

The Ronnie Ellenblum Jerusalem History Knowledge Center

מרכז הידע לתולדות ירושלים ע"ש פרופ' רוני אלנבלום נוסד כשיתוף פעולה בין האוניברסיטה העברית בירושלים, הספרייה הלאומית ורשות העתיקות, ובתמיכת משרד המדע והטכנולוגיה. שלושת המוסדות עוסקים במחקר ובאיגום ידע שיטתי ממקורות שונים ומגוונים: ממצאים ארכיאולוגיים, מונומנטים היסטוריים, חפצים אתנוגרפיים, מקורות כתובים, צילומים, איורים, ולחנים שמקורם או עניינם בירושלים ובסביבתה. מטרת המרכז היא לאפשר גישה חופשית במדיה דיגיטליים לסוגי הידע המגוונים בחתכים רבים, לצורך הקמת סביבות לימוד והעשרה מתקדמות. סביבות אלה, שיעסקו בעבר ובהווה של העיר, ינגישו את המידע לקהלי החוקרים והסטודנטים ברחבי העולם, לתיירים, לבני נוער, ליוצרים, ולכל מי שמתעניין במידע שעניינו ירושלים.

במרכז הידע ניתן למצוא מידע מסוגים שונים:

  • המידע הארכיאולוגי שהצטבר באלפי חפירות, סקרים ופעולות תיעוד מאז תקופת המנדט, הכולל דו"חות חפירה, תרשימים, תוכניות, איורים ותצלומים של אתרים וממצאים, שנחקרו ותועדו על ידי חוקרים מהארץ ומהעולם, ומצויים כיום באוספי רשות העתיקות ובאוצרות המדינה.
  • מפות עתיקות והיסטוריות, ספרי מסע, חומרים ארכיוניים, צילומים ישנים וחדשים, פשקווילים ויצירות מוסיקליות הקשורים בצורה ישירה לתולדותיה של ירושלים.
  • בנוסף, המרכז מכיל מאות קטעי וידאו ותצלומים של אתרים שונים ברחבי ירושלים העכשווית ומאות שעות של שיעורים וסיורים מצולמים עם מיטב חוקרי ירושלים לתקופותיה השונות.

כל אתר, ממצא ומקור היסטורי כולל התייחסות גיאוגרפית, וכל בסיסי הנתונים משולבים למערכת מבוססת GIS. המרכז נתמך על ידי צוותי ה-GIS של רשות העתיקות ושל המרכז לגיאוגרפיה חישובית באוניברסיטה העברית, וכן על ידי ביה"ס להנדסה ומדעי המחשב של האוניברסיטה העברית בירושלים.

פרופ' רוני אלנבלום – הוגה ויוזם מרכז הידע

רוני אלנבלום בסיור בהר הבית, ינואר 2019. צילום: יובל פן

רוני אלנבלום בסיור בהר הבית, ינואר 2019. צילום: יובל פן

"יש מעט מקומות בעולם כולו שעוררו ועודם מעוררים עניין עמוק כל כך בליבם של אנשים רבים כל כך כמו ירושלים. אין עיר קיימת שעברה מחזורים רבים יותר של כיבוש, הגלייה, הרס ובנייה מחדש, כירושלים. מחזורי הכיבוש וההרס, והציפייה לבנייתה של העיר באחרית הימים, הפכו במהלך הדורות לסמלים מכוננים ולבסיס הזהות הקולקטיבית של כל התרבויות שפעלו בה. ירושלים הונצחה גם בכל דרכי היצירה האנושית - נוסעים רבים לאין ספור עברו בה והותירו לנו את רשמיהם - צליינים וחולמים, ציירים וסופרים, מוזיקאים, קולנוענים, אנשי רוח ואנשי ספר שהושפעו מן העיר ותיארוה ביצירותיהם. גם רבים מאלה שלא ביקרו בה תיארוה כפי שהשתקפה בדמיונם". כך כתב פרופ' אלנבלום בהצעתו להקמת מרכז הידע.

פרופ' רוני אלנבלום, ראש המרכז המיועד, נפטר במפתיע בראשית 2021. רוני היה פרופסור מן המניין באוניברסיטה העברית בירושלים, שהתמחה מאז שסיים את עבודת הדוקטור שלו בשנת 1991 בחקר ממלכת הצלבנים, בחקר הערים ההיסטוריות, ובהיסטוריה סביבתית אקלימית. אהבתו הגדולה היתה מחקרה של ירושלים כעיר רב תרבותית, ולה הקדיש שלשה עשורים מחייו האקדמיים. בין השאר ייסד וניהל בשנים 2001 -2005 פרוייקט משותף של האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת אל קודס במזרח ירושלים ליצירת מאגר מידע היסטורי כולל על העיר. פרופ' אלנבלום עמד גם בראש החפירות והמחקר של המבצר הצלבני במיצד עתרת שעל גדת הירדן, ומחקריו פורצי הדרך על המערכת היישובית והמבצרים הצלבניים בארץ ישראל הקנו לו שם עולמי. הוא היה חבר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, עמית בקולג' קלייר הול שבקיימברידג'. חלק גדול מפרסומיו – הספרים, המאמרים שכתב והספרים שערך – נגעו בהתפתחותה של ירושלים בתקופות שונות, במבנה הפיזי והחברתי של העיר, ותוך התמקדות מיוחדת בתקופה הצלבנית.

הרעיון של שילוב ידע אקדמי מעמיק על ירושלים עם גישה פופולארית ורב תחומית במטרה להביא את ירושלים ההיסטורית לתודעת העולם כולו בצורה חדשנית ומושכת, ליווה את רוני בכל פעילותו המחקרית במשך קרוב לארבעים שנה. כמדריך ומורה בבית הספר הניסויי בירושלים היתה לו גישה מיוחדת לדור הצעיר. במהלך השנים פיתח את הגישה שלפיה ניתן וצריך לשלב ידע אקדמי מעמיק עם ראייה רחבה של ההיסטוריה והתרבות המגוונת של ירושלים, ובאמצעות כלים טכנולוגיים חדשניים להנגיש את העיר ותרבותה בצורה בהירה ומושכת לקהלים שונים.

חיפוש במאגר המידע המשולב

סיורים וירטואליים בירושלים

סיור וירטואלי בשער שכם. צילום: איימי ג'יליאנו

סיור וירטואלי במצודת ירושלים (מגדל דוד) . צילום: איימי ג'יליאנו