audio items
snunit
חזרה לתוצאות החיפוש

פרקי תהלים לפני ערבית של מוצאי שבת

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט
  • תפילה
נגן שירים ברצף
עמוד שיר openModalIcon
prayersAlbomImg
  • 1.
    ספרדים מסורות המזרח - בלקן סטפן סבליץ' (אשר אלקלעי)
  • 2.
    ספרדים מסורות המזרח - כורדיסטן צאלח אליהו בן נח
  • 3.
    ספרדים צפון אפריקה - מרוקו חיים לוק בליווי חזנים
נגן שירים ברצף
playerSongImg
מבצע: הרב צאלח אליהו בן רבי יצחק נח
מלווים: שלום אליהו, פרץ אליהו, חיים אליהו, ינאי אליהו
הוקלט בשתולה, 2022.

הנעימה היא על פי מסורת הכפר כוי סנג'ק. בסוף ההקלטה יש חזרה על המזמור "מכתם לדוד" בנעימה אחרת, מסולימאניה.
על דמותו הייחודית של חכם צאלח אליהו תוכלו לקרוא במאמר זה.
הוקלט במסגרת פרויקט תיעוד בתמיכת האגף לתרבות יהודית במשרד החינוך.
© כל הזכויות שמורות.

כותר פרקי תהלים לפני ערבית של מוצאי שבת / כורדיסטן - סלמניה / הרב צאלח אליהו ומשפחתו
מסורת ספרדים מסורות המזרח - כורדיסטן
לחן ממסורת פרקי תהלים לפני ערבית של מוצאי שבת / כורדיסטן - סלמניה
סולם כללי
מעגל השנה מוצאי שבת
מועד התפילה ערבית
מלחין ללא מלחין ידוע
שפה עברית

תנאי השימוש:

הפריט כפוף לזכויות יוצרים ו/או לתנאי הסכם. חל איסור על כל שימוש בפריט, לרבות אך לא רק, העתקה, פרסום, הפצה, ביצוע פומבי, שידור, העמדה לרשות הציבור באינטרנט או באמצעים אחרים, עשיית יצירה נגזרת של הפריט (למשל, תרגום, שינוי היצירה או עיבודה), בכל צורה ואמצעי, לרבות, דיגיטאלי, אלקטרוני או מכני, ללא הסכמה בכתב מראש מבעל זכות היוצרים ומבעל האוסף.

תנאי השימוש אינם מונעים שימוש בפריט למטרות המותרות על פי חוק זכות יוצרים, תשס"ח-2007, כגון: שימוש הוגן בפריט. בכל מקרה חלה חובה לציין את שם/שמות היוצר/ים ואת שמו של בעל האוסף בעת השימוש בפריט וחל איסור על פגיעה בכבודו או בשמו של היוצר באמצעות סילוף או שינוי של היצירה.

השימוש בפריט כפוף גם לתנאי השימוש של אתר הפיוט והתפילה.

אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]

תצוגת MARC
אודות
  • זמן של חסד הוא זמנה של תפילת ערבית במוצאי שבת: הרגעים האחרונים של קדושת השבת, שבהם מתכנסים אט אט המתפללים בבית הכנסת. כשיֵצאו בסוף התפילה כבר יחושו את תנועותיו של השבוע החדש. אך טבעי הוא שלתפילת ערבית הקבועה, בעוד הציבור מתכנס, יתווספו תפילות, בקשות וניגונים - וכפי שמתבטא הדבר ברבות מהמסורות הספרדיות (ולא רק בהן) - באמירת פרקי תהלים בלחן מיוחד. יש שהסבירו הזאת אף כתוספת של קודש רגע לפני המעבר אל ימות החול.

    דומה כי אין שיטתיות בבחירת המזמורים הנאמרים לפני התפילה, ולא חכמת המבנה הסדור הנחתה את המדפיסים והציבור, אלא הרצון, הרגש והמסורת. יש מסורות שבהן נהוג לומר את כל פרק קיט - הארוך בפרקי התנ"ך - במוצאי שבת. כאשר הוא נאמר, נהוג לקרוא למקבץ זה "אלפא ביתא", בשל העובדה כי הפרק מסודר לפי אותיות האל"ף בי"ת. יש מסורות שבהן נאמרים פרקים אחרים. הצד השווה לכולם הוא התפילה הנמצאת בהם, הבקשה לטוב והניגונים המיוחדים.

    בהקלטה של ר' חיים לוק, מגדולי פייטני וחזני מסורות מרוקו, ניתן לשמוע חמישה פרקי תהלים שנהגו לאומרם לפני תפילת ערבית למוצאי שבת. השניים הראשונים עוקבים: מזמור טו בתהלים, העוסק בדמותו של האדם הראוי לעלות בהר ה', והמזמור שאחריו, מכתם לדוד שמרני אל כי חסיתי בך. נראה כי המנהג לומר מזמור זה לפני ערבית למוצאי שבת החל בקהילות תוניסיה וג'רבה, ומשם עבר לקהילות סמוכות גאוגרפית, כמו קהילת מרוקו. לאחר שני פרקים אלו נאמר מזמור שמזוהה במיוחד עם מקבץ מזמורים אלו: לדוד ברוך ה' צורי (תהלים קמד). הניגון של ר' חיים לוק, המוכר בווריאציות שונות גם במסורות ספרדיות אחרות, מיוחס לתקופת הלווים, ייעודי לערבית של מוצאי שבת ואהוב במיוחד. יש לציין כי אמירת מזמור זה הוזכרה גם במקורות אשכנזיים. המזמור הבא במקבץ זה הוא מזמור סז בתהלים, למנצח בנגינות מזמור שיר, הנאמר בהזדמנויות רבות. הלחן והמקצב מתכתבים עם אלו של המזמור הקודם, וסיומו מעיד על ההתכנסות לפתיחת התפילה.

    ברוב קהילות ישראל נהוג לומר את מזמור קמד בתהלים, לדוד ברוך ה' צורי, בניגון מיוחד.

    את המקבץ של ר' חיים חותם מזמור כד בתהלים, לדוד מזמור לה' הארץ ומלואה, כנהוג בקרב יוצאי מרוקו.



יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?