audio items
snunit

רחמנא דעניי

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט
נגן שירים ברצף
עמוד שיר openModalIcon
prayersAlbomImg
  • 1.
    אשכנז - יצירות חזנות בן ציון קפוב-קגן
  • 2.
    אשכנז - יצירות חזנות משה קוסביצקי
  • 3.
    חסידים - חסידות חב"ד מקהלת גברים וילדים
  • 4.
    חסידים - חסידות חב"ד שי צברי
  • 5.
    ספרדים צפון אפריקה - מרוקו אברהם בן זקן
נגן שירים ברצף
playerSongImg
כותר רחמנא דעניי
סולם כללי
שפה עברית

תנאי השימוש:

הפריט כפוף לזכויות יוצרים ו/או לתנאי הסכם. חל איסור על כל שימוש בפריט, לרבות אך לא רק, העתקה, פרסום, הפצה, ביצוע פומבי, שידור, העמדה לרשות הציבור באינטרנט או באמצעים אחרים, עשיית יצירה נגזרת של הפריט (למשל, תרגום, שינוי היצירה או עיבודה), בכל צורה ואמצעי, לרבות, דיגיטאלי, אלקטרוני או מכני, ללא הסכמה בכתב מראש מבעל זכות היוצרים ומבעל האוסף.

תנאי השימוש אינם מונעים שימוש בפריט למטרות המותרות על פי חוק זכות יוצרים, תשס"ח-2007, כגון: שימוש הוגן בפריט. בכל מקרה חלה חובה לציין את שם/שמות היוצר/ים ואת שמו של בעל האוסף בעת השימוש בפריט וחל איסור על פגיעה בכבודו או בשמו של היוצר באמצעות סילוף או שינוי של היצירה.

השימוש בפריט כפוף גם לתנאי השימוש של אתר הפיוט והתפילה.

אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]

תצוגת MARC
אודות
  • בפיוט ארמי זה הנאמר במסגרת הסליחות, רבו השינויים והתוספות. הפיוט המקורי מבוסס למעשה על הנוהג העולה מהמשנה המתארת את התפילות שנאמרו בתעניות ציבור. וכך נאמר במשנה תענית ב, ד "עַל (הברכה) הָרִאשׁוֹנָה הוא אוֹמֵר, מִי שֶׁעָנָה אֶת אַבְרָהָם בְּהַר הַמּוֹרִיָּה, הוּא יַעֲנֶה אֶתְכֶם וְיִשְׁמַע בְּקוֹל צַעֲקַתְכֶם הַיּוֹם הַזֶּה... עַל הַשְּׁנִיָּה הוּא אוֹמֵר, מִי שֶׁעָנָה אֶת אֲבוֹתֵינוּ עַל יַם סוּף, הוּא יַעֲנֶה אֶתְכֶם וְיִשְׁמַע קוֹל צַעֲקַתְכֶם הַיּוֹם הַזֶּה.... ברשימה הנזכרת במשנה מופיעות גם עניות ה' ליהושע בגלגל, לשמואל במצפה, לאליהו בהר הכרמל, ליונה ממעי הדגה, ולדוד ושלמה בנו בירושלים.
    כאשר הפכה לשון הדיבור ארמית, חדל הפיוט העברי להיות לכל שדרות העם. על כן תורגם הפיוט לארמית. עם השנים, כאשר הפסיק העם לדבר ארמית, לא היה למעשה צורך בתרגום זה, ואולם בכל זאת מכוחה של המסורת המשיכו לאמרו. האשכנזים קיצרוהו ובמנהגיהם נותרו רק השורות הראשונות והאחרונות של התרגום הארמי, ולפניו נאמר הפיוט העברי, ואילו אצל הספרדים, שאינם מזכירים עוד את התרגום לעברית, נשתמר נוסח ארמי ארוך – וזהו הנוסח המופיע בדף הפיוט כאן. הן הספרדים הן האשכנזים אינם שרים את הפיוט אלא אומרים אותו. חסידי חב"ד הלחינו את סופו של הפיוט בלחן קצבי, הקונה לעצמו מהלכים היום גם בבתי כנסת אשכנזיים שאינם משויכים לחסידות זו. לחן זה מושר גם מחוץ להקשרי הסליחות.
    כדרכם של פיוטים קדומים שיועדו להשתתפות הקהל, מאופיין הפיוט בחזרתיות רבה. התבנית הבסיסית העברית "מי שענה ל... הוא יעננו" (אצל האשכנזים), ומקבילתה הארמית (אצל עדות המזרח) 'דעני ל... ענינן", הושמו כנראה בפי הקהל בפיוט המקורי. אף סופו של הפיוט מאופיין בחזרתיות. כאן הפניה אל האל הרחמן - 'רחמנא' - פותחת כל שורה.
    נראה כי על פיוט קדום זה נסמך הפיוט 'שמע קולי' שבאתר.



יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?