audio items
snunit
חזרה לתוצאות החיפוש

פרשת תזריע רביעי חמישי

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט
  • טעמי המקרא
playerSongImg
כותר פרשת תזריע רביעי חמישי
מעגל השנה לכל עת;שבת
שפה עברית

תנאי השימוש:

הפריט כפוף לזכויות יוצרים ו/או לתנאי הסכם. חל איסור על כל שימוש בפריט, לרבות אך לא רק, העתקה, פרסום, הפצה, ביצוע פומבי, שידור, העמדה לרשות הציבור באינטרנט או באמצעים אחרים, עשיית יצירה נגזרת של הפריט (למשל, תרגום, שינוי היצירה או עיבודה), בכל צורה ואמצעי, לרבות, דיגיטאלי, אלקטרוני או מכני, ללא הסכמה בכתב מראש מבעל זכות היוצרים ומבעל האוסף.

תנאי השימוש אינם מונעים שימוש בפריט למטרות המותרות על פי חוק זכות יוצרים, תשס"ח-2007, כגון: שימוש הוגן בפריט. בכל מקרה חלה חובה לציין את שם/שמות היוצר/ים ואת שמו של בעל האוסף בעת השימוש בפריט וחל איסור על פגיעה בכבודו או בשמו של היוצר באמצעות סילוף או שינוי של היצירה.

השימוש בפריט כפוף גם לתנאי השימוש של אתר הפיוט והתפילה.

אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]

תצוגת MARC
אודות
  • פרשת יתרו היא הפרשה החמישית בחומש שמות, ובה 75 פסוקים.

    כהן מדין יתרו, חותן משה, שמע על תשועת עם ישראל ממצרים בידי ה'. הוא לוקח את בתו ציפורה ואת בניה, גרשום ואליעזר (ששמו, המשקף את עזרת האל בהצלת משה מחרב פרעה, מוצג לראשונה) ומגיע למשה. משה מברכו ומספר לו על הקורות את העם.

    יתרו מברך את האלהים על פועלו ומכיר בעליונותו. הוא מקריב זבחים לאלהים, ושניהם יושבים עם אהרן וזקני ישראל לסעודה משותפת.

    למחרת יושב משה לשפוט את העם מבוקר עד ערב. יתרו תוהה בדבר עומס מטלותיו, ומשה משיב שהוא השופט בסכסוכים ביניהם ומודיע להם את חוקי האל. יתרו טוען שהנטל כבד מדי לאדם אחד וכי יביא ל"נבילת" משה והעם. לצד תפקידו כמתווך בין העם לאלהים, עליו להאציל מסמכויותיו ולמנות שופטים כערכאות שיפוט נמוכות, כאשר משה יישאר רק השופט העליון. משה שומע בעצת חותנו, ואחר כך שולח את יתרו לארצו.

    בחודש השלישי לצאת העם ממצרים, העם מגיעים למדבר סיני בחודש השלישי לצאתו ממצרים וחונה מול ההר. ה' מודיע למשה בהר שאם ישראל ישמעו לו יהיו לעם סגולה, ממלכת כהנים וגוי קדוש. משה מודיע זאת לזקני ישראל, וכל העם עונה שיעשה כדבר האל.

    ה' מודיע שיבוא למשה בעב הענן כדי שהעם ישמע וגם יאמין במשה. ה' מודיע למשה שבעוד שלושה ימים ירד על הר סיני, ולכן על העם להתקדש ולכבס את בגדיהם. נאסר עליהם לגעת בהר ולהתקרב אליו, אחרת יומתו. משה מורה לעם גם להימנע מיחסי מין עד להתגלות.

    בבוקר היום השלישי העם נחרד מול קולות, ברקים וענן כבד על ההר. משה מוציא את כולם מהמחנה לתחתית ההר. עשן נראה וקול שופר חזק נשמע, כשברקע משה ואלהים משוחחים. ה' יורד אל הפסגה וקורא למשה. משה מונחה לרדת לעם ולהזהירו שלא יתקרב להר, אחרת ימות. גם הכהנים מתבקשים להתקדש. משה משיב שהעם לא יוכל לעלות בשל צו ה'. ה' מורה למשה לרדת ולעלות חזרה עם אהרן והכהנים בלבד. משה יורד ומעדכן את העם.

    ה' פותח העשרת הדיברות. הוא מציג את עצמו כמי שהעלה את בני ישראל ממצרים ואוסר על עבודת אלהים אחרים בכל דרך. אין לשאת את שמו לשווא. יש לזכור את יום השבת ולהימנע מעשיית כל מלאכה בו, כזכר למנוחת האל בבריאת העולם. יש לכבד את ההורים, וכך להאריך ימים. אין לרצוח, לנאוף, לגנוב, להעיד עדות שקר ולחמוד את מה ששייך לאחר.

    העם, הנדהם מהדברים במרחק ונע בהתרגשות, מבקש ממשה שהדברים ייאמרו בקולו ולא בקול האל - שמא ימותו. משה מרגיע אותם ואומר להם שהכול נועד להטמיע בהם את יראת האל. הוא חוזר אל הערפל, וה' אומר לו שבני ישראל ראו כי דיבר עמם מן השמיים. אין להכין פסלים לייצוג האל. קרבנות יש להקריב במזבח על האדמה. במקרה של בניית מזבח מאבנים, אין להשתמש באבנים שסותתו מברזל, דבר המחלל אותן. אין לעלות אל המזבח במדרגות, משום שיש בכך חשיפת ערווה.



יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?