על אוסף העיתונות הלאומי

על אוסף העיתונות הלאומי

אוסף העיתונות של הספרייה הלאומית

אוסף העיתונות של הספרייה הלאומית מורכב מאוספים שונים: עיתונות ישראלית בכל השפות​, עיתונות יהודית מרחבי העולם, עיתונות ערבית בארץ ישראל והמזרח התיכון, עיתונות ילדים ועיתונות יומית, כתבי עת מדעיים ופופולריים. האוסף מכיל מיליוני גיליונות, אלפי עיתונים, חלק גדול ממנו זמין לקריאה ולעיון מהבית ומכל מקום.

קראו עוד על אוסף העיתונות היהודית ההיסטורית

קראו עוד על אוסף העיתונות הערבית

צרו קשר

עיתונות ישראלית

אוסף העיתונות הישראלית

האוסף מכיל את כל הפרסומים התקופתיים היוצאים לאור בישראל בכל השפות. נושאי האוסף כוללים תחומי מחקר שונים: חברה ומדינה, ספרות, אמנות, אדריכלות ועיצוב, כלכלה, עסקים, רפואה, טכנולוגיה, חקלאות, תרבות, הורות ומשפחה, צרכנות ופנאי, ועוד. בכך משקף האוסף תמונה דינמית ורציפה של מגוון תחומי החיים והעשייה בישראל.

עיתונות יומית

​כל עיתון שיצא בעבר ויוצא כיום במדינת ישראל מחויב לשלוח שני עותקים לספרייה הלאומית. כתוצאה מכך, ובעקבות איסוף רב שנים של חומרים מן העבר, יש בספרייה הלאומית אוסף עצום של עיתונים יהודיים וישראליים. בספרייה מצויים עיתונים יהודיים מהמאה ה-17 ועד היום.

פרסומי ממשלה ורשויות מקומיות

האוסף מכיל את כל פרסומי הממשלה, כולל פרסומי המוסדות הלאומיים טרום הקמת המדינה. "חוק הספרים" משנת 2000 מחייב את כל משרדי הממשלה והגופים הכפופים להם למסור לספרייה הלאומית את כל פרסומיהם.

אוסף הפרסומים הממשלתיים מכיל דו"חות, כגון דו"חות מבקר המדינה; הצעות תקציב המדינה; סקירות כלכליות; כתבי עת של רשויות מקומיות; רשומות, כגון הצעות חוק, ילקוטי פרסומים המיידעים בין היתר על מינויים חדשים, פרסומי נציבות תלונות הציבור, ועוד; פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה; ובנק ישראל.

המידע שניתן להפיק מפרסומים אלה הוא בעיקרו עובדתי, סטטיסטי, משפטי, עסקי וכלכלי במגוון תחומי העשייה בישראל.

הספרייה אוספת פרסומים של גופים ממלכתיים כגון: צה"ל (עיתון "במחנה", "בטאון חיל האוויר", "עדים במדים", "מערכות"), רשות העתיקות, יד ושם, ועוד. בספרייה אוסף מעניין של כתבי עת מסוף שנות ה-40 של פלוגות ומחלקות.

מקומונים ועלוני קיבוצים

הספרייה הלאומית אוספת, משמרת ומנגישה את המקומונים ואת עלוני הקיבוצים היוצאים לאור מאז שנות ה-30 של המאה ה-20. אוסף זה מכיל את כל המקומונים היוצאים לאור על ידי שלוש רשתות העיתונים גדולות במדינה: מעריב, ידיעות אחרונות והארץ בשפות השונות (אנגלית, ערבית, רוסית) ואת עלוני קיבוצים.

המידע שניתן להפיק מפרסומים אלה הוא בעיקרו מוניציפלי, מידע מקומי שאינו מסוקר בעיתונות הארצית, מידע על נושאים הקשורים לחיי היומיום, למערכות הממשלתיות המקומיות, מערכות החינוך, הבריאות, התרבות וכולי. המקומונים והעלונים מספקים מידע על אופי הערים והקיבוצים. הם מכילים מאמרי דעה בנושאים ומגמות ברמה המקומית, וברמה הארצית והבינלאומית.

מהמקומונים ומהעלונים ניתן ללמוד על פרויקטים ומיזמים מקומיים, אפשרויות תעסוקה, אפשרויות פנאי ובילוי. יש בהם מידע מסחרי, מידע על החלטות עירייה, היתרי בנייה, סכסוכי בנייה, תביעות משפטיות, בעיות תברואה ועוד.

רוב המקומונים ועלוני הקיבוצים מזוערים על גבי מיקרופילם וניתן להזמינם לעיון באולמות הקריאה באמצעות ההזמנה המקוונת.

האוסף מכיל גם את כל כתבי העת האקדמיים בתחומי המחקר השונים; פרסומי קרנות ועמותות, פרסומי יוצאי קהילות יהודיות שונות: קהילת יוצאי לוב בארץ, קהילת יוצאי יוגוסלביה, קהילת יוצאי איראן, ועוד; כל הפרסומים התורניים, כולל פרשות השבוע והשיעורים בבתי הכנסת; כל הפרסומים המסחריים, כגון פרסומי חברת תנובה, רשתות בתי המלון, קטלוגים, פרסומי חברות הביטוח, מחירוני רכב וכולי; מדריכי הטלפון; שנתוני האוניברסיטאות, המכללות והידיעונים השונים; פרסומי שגרירויות בארץ, ועוד.

עיתונות ערבית

הספרייה הלאומית מחזיקה אוסף חשוב של פרסומים תקופתיים בשפה הערבית שהופיעו בארץ ישראל/פלשתינה/פלסטין, החל מראשית המאה העשרים. פרסומים אלה כוללים עיתונים יומיים בעלי דגש חדשותי ואחרים הומוריסטיים, כתבי עת חברתיים, חינוכיים ותרבותיים שהתפרסמו באופן סדיר פחות או יותר (שבועונים, דו-שבועונים, ירחונים וכו'). המוציאים לאור היו בחלקם גופים ציבוריים וחלקם אנשים פרטיים. אחדים מאלה פעלו לאורך כל התקופה או רובה, בעוד אחרים החזיקו מעמד לאורך פרקי זמן קצרים יותר.

נוסף על כך, בספרייה הלאומית מצוי אוסף אוסף "ג'ראייד" – ארכיון דיגיטלי של עיתונים וכתבי עת בשפה הערבית שיצאו לאור משלהי התקופה של ארץ ישראל העות'מאנית ולאורך כל שנות המנדט הבריטי. הכותרים באתר מגוונים והם מבטאים ומייצגים מנעד רחב של זרמים ורעיונות פוליטיים, תרבותיים, דתיים, חברתיים וכלכליים; כמו כן, ניתן למצוא באוסף עיתונים יומיים ושבועונים לצד ירחונים ורבעונים. באוסף ניתן לחפש בשמות המאמרים או לפי שמות המחברים, וכן לעיין בעיתונים וכתבי העת לפי פילוחים שונים (תאריך, כותר, עיר או תדירות).