חזרה לתוצאות החיפוש

ראיון עם גייזל, זאב (ולדימיר)

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט
  • מחלקת הארכיונים של הספרייה הלאומית מחלקת הארכיונים של הספרייה הלאומית
כותר ראיון עם גייזל, זאב (ולדימיר)
תיאור נולד ב- 1958 בז'דאנוב (מריופול). אביו היה ניצול שואה ומהנדס נמלי ים. בגלל החלפת מקום עבודתו של האב ב-1962 המשפחה עברה לקרץ', וב-1966 עברו לנובורוסיסק. עם סיום כיתה ח' ניסה להתקבל ללימודים בפנימייה למתמטיקה ופיזיקה שליד אוניברסיטת מוסקבה, אך הוכשל בגלל שהוא יהודי. כעבור שנה, ב-1974, קיבל פרס שני באולימפיאדה כלל-ארצית למתמטיקה והתקבל לפנימייה. המשפחה עברה לגור למונינו שבקרבת מוסקבה. עם סיום הפנימיה ניסה להתקבל ללימודי מתמטיקה באוניברסיטת מוסקבה. הוכשל במבחנים והלך ללמוד במכון למהנדסי תחבורת רכבות. ב-1981 קיבל ספרים בנושא יהדות מגרישה פרבר, שהיה סטודנט במכון. התחיל לצום ביום כיפור והחליט שעליו ללמוד עברית. לשם כך פנה למרק דרצ'ינסקי, שלמד גם כן במכון, והיה מורה לעברית. בתחילת שנות ה-80 הגיש את המסמכים לאובי"ר. עבד בבית המחשבים של משרד התחבורה, והתפטר לאחר הגשת המסמכים. התקבל לעבודה במרכז לחישובי מידע של תעשיית מזון לצורכי החקלאות.
ב-1983 עבר ברית-מילה בדירתו של מיכאל חולמיאנסקי. החל מ-1982/83 עסק בהוראת עברית. היו לו בסך הכל כתריסר אולפנים ולמדו בהם בסביבות שבעים איש. ב-1983 התחיל לבוא להשתלמות מורי עברית שקיים אלכסנדר חולמיאנסקי. במפגשים השתתפו בסך הכל כשניים-עשר מורים. השתתף גם במפגשי הסמינר של מורים לעברית - "דיבור" - שהתקיימו בדירות של לב גורודצקי, לאוניד יוזפוביץ' ואחרים. בסמינר זה השתתפו כ-20 מורים שנהגו לדבר בעברית בלבד. המורים נתנו הרצאות אודות שיטות הוראתם, בנושא היסטוריה יהודית ומדינת ישראל. ב-1983 השתתף בפורימשפיל שארגן חיים בריסקמן, וב-1984, ביחד עם רומן פיאטיגורסקי, כתב טקסט עבור פורימשפיל. ב-1984 השתתף גם ב"פסטיבל" הפורימשפילים שנערך במרכז מוסקבה ובמסגרתו הוצגו שלוש הצגות שונות של פורימשפילים.
ב-1983/4 ערך לראשונה סדר פסח בהשתתפות כעשרים אנשים, והשתתף בסעודות קבלת שבת. בסביבות 1984 אלכסנדר חולמיאנסקי ביקש מזאב ליצור קשר עם מיכאל גלוז, המנצח של התיאטרון היהודי המוזיקלי של יורי שרלינג, על מנת להיעזר בו לצורכי העברת חומרים ליהודים בערי ברה"מ במסגרת פרויקט ה"ערים". אחרי מעצרו של חולמיאנסקי ב-1984, קיבל על עצמו – ביחד עם דב קונטורר – את ניהול פרויקט הערים היה בין מארגני הפצת חומרי סמאיזדט יהודים בערי ברה"מ. בין היתר היה אחראי על שאלות אבטחה של ההפצה. בין החומרים שהופצו היו ספרי לימוד עברית, ספרים בנושא יהדות והיסטוריה, שירונים. במסגרת פרוייקט ה"ערים" נסע לערים שונות כמו ריגה, וילניוס, קישינב, מינסק, ודרבנט, איזברבש (Izberbash), ומחצ'קלה בדגסטאן. ב-1986 נעצר ליד בניין בית-הכנסת במוסקבה והואשם בחוליגניות. נערך משפט והוטל עליו לשלם כנס. עלה לישראל ב-1988.
יוצרים נוספים וובשין, איליה (מראיין)
שנה 2017
הערות הוידאו צולם כחלק מפרויקט הנצחת התנועה היהודית בברית המועצות 1948-1991 בראשות פרופ' יעקב רואי.
משך 34100
מקום נוסף "??' ????? ???""? 15/10/2017, ?' ????? ???""? 25/09/2017."
היקף החומר 1 משאב אלקטרוני (221 דקות)..
שפה רוסית
זכויות גישה online_resources
הערת שפה הראיון התקיים בעברית.
מספר מערכת 990052790050205171

תנאי השימוש:

למחקר, לימוד והוראה

מותר להעתיק את הפריט ולהשתמש בו למטרות של לימוד עצמי, הוראה ומחקר בלבד.

מותר להעתיק את הפריט ולהשתמש בו גם למטרות הוראה ומחקר מסחריות.

חובה להעניק קרדיט ליוצר/ים בכל שימוש בפריט.

אסור לפגוע בכבודו או בשמו של היוצר באמצעות סילוף או שינוי של היצירה.

אין צורך לפנות לספרייה הלאומית לקבלת רשות שימוש למטרות לימוד עצמי הוראה ומחקר.

שימוש שאינו ללימוד עצמי, הוראה ומחקר, מותנה בקבלת הרשאה מבעל זכויות היוצרים בפריט ו/או מבעל האוסף. לא נדרש אישור נוסף מהספרייה הלאומית.

ניתן לפנות לספרייה הלאומית לקבלת פרטי הקשר של בעל זכויות היוצרים/בעל האוסף: טופס בקשה לבירור זכויות יוצרים

מידע נוסף:

הפריט כפוף לזכויות יוצרים ו/או לתנאי הסכם.

תנאי השימוש נקבעו בהסכם עליו חתמה הספרייה הלאומית.

אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות טופס בקשה לבירור זכויות יוצרים

תצוגת MARC
ראיון עם גייזל, זאב (ולדימיר) – הספרייה הלאומית
תגיות

יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?