חזרה לתוצאות החיפוש

ראיון עם סופיה פיינרמן

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט
  • מחלקת הארכיונים של הספרייה הלאומית מחלקת הארכיונים של הספרייה הלאומית
כותר ראיון עם סופיה פיינרמן
תיאור נולדה באלמה-אטא ב-1947. הוריה חיו באודסה, אביה גויס בתחילת המלחמה, נקודת האיסוף של הגדוד שלו הייתה באלמה-אטא. אחד מחבריו לגדוד הציע לפנות את משפחותיהם איתם. כך אימה ואחיה שנולד מספר חודשים לפני תחילת המלחמה והסבתא שמצד אבא הגיעו לקזחסטן. אביה עבר את כל המלחמה וחזר לאחר שהשתחרר לאלמה-אטא. למרות שהייתה לו הצעת עבודה במוסקבה, בתור מהנדס תחנת כוח, החליטו להישאר בקזחסטן. בשנת 1965 סיימה את בית הספר. במהלך הקבלה לאוניברסיטה הכשילו אותה במבחני כניסה בגלל יהדותה, אבל הודות להתערבות אימה והפעלת פרוטקציה, התקבלה בתור תלמידה על תנאי (במידה ומישהו יפרוש מהלימודים והמקום יתפנה). כבר אחרי הסמסטר הראשון התקבלה כתלמידה מן המניין. לאחר הלימודים נשארה באוניברסיטה באספרנטורה. באלמה-אטא היה בית כנסת פעיל ומאמצע שנות ה-80 היה מרכז יהודי קהילתי. מאז קבלת הסירוב (1979) הלכו כל שנה לבית הכנסת לקנות מצות לפסח. כל הטיפול בקבלת ויזוב והסגת כל המסמכים הדרושים להגשת בקשה באובי"ר, לקח על עצמו אביה, שהיה היוזם של המהלך.
לאחר הסירוב אביה ניהל את כל המאבקים עם הרשויות ונסע מספר פעמים למוסקבה. אביה נפטר ב-1988, לפני שקיבלו היתר יציאה. באיזשהו שלב קיבלו חבילה מחו"ל והם גם שלחו חבילה לשולח כדי להראות לרשויות שהנה יש להם משפחה קרובה בישראל שהם בקשר איתה. אומנם הרשויות לא השתכנעו שזה מקרה של איחוד משפחות. רק לאחר קבלת הסירוב נחשפה לפעילות יהודית, כמו לימוד עברית והתעניינות ביהדות. המורה לעברית הייתה נליה נאומובנה (אינה זוכרת שם משפחתה), היא גם השיגה ספרי לימוד עבור הקבוצה. עם קבלת הסירוב היא לא פוטרה מהעבודה והמשיכה ללמד באוניברסיטה, אבל התרחקה מפרויקטים מחקריים, כדי לא להיחשף למידע מסווג. במהלך הסירוב הכירו חבר בשם ויקטור סקורמין, שלפני האולימפיאדה הגיע לאובי"ר ואמר שאם לא יתנו לו לצאת הוא יגיע למוסקבה בזמן האולימפיאדה ויפגין עם שלט על כך שלא נותנים לו לצאת. לאחר מכן הוא קיבל היתר יציאה. באלמה-אטא הם הרגישו שלאחר כניסת הסובייטים לאפגניסטן הפסיקו לתת היתרי יציאה. הייתה להם משפחה רחוקה (משפ' סלבודינסקי) במוסקבה שהיו גם מסורבי עליה במשך הרבה שנים והיו פעילים.
אביה היה חבר מפלגה מאז המלחמה וכאשר הגישו מסמכים היה צריך לצאת מהמפלגה והגיש בקשה לשחרר אותו מחברות. אולם במפלגה נאמר לו שאי-אפשר לעשות זאת בהתכתבות והוא חייב לעשות זאת באסיפת חברים בפומבי, כלומר לעבור טקס משפיל. מאמצע שנות השמונים הפעילות היהודית התרכזה סביב המרכז היהודי, אליו הגיעו לא רק מסורבים. התקיימה קהילת "סירובניקים" מקבילה של גרמנים אתניים שרצו לצאת לגרמניה. מאמצע שנות השמונים הגיעו לאלמה-אטה תיירים מישראל והגעתם למרכז היהודי הייתה אירוע חשוב ליהודי העיר. קיבלו ויזות עליה רק בשנת 1990, כאשר כבר נפתחו השערים לכל הרוצים לעלות.
יוצרים נוספים טרנופולסקי, בוריס (מראיין)
שנה 1272
הערות כותר על פי מידע מהמראיין בתחילת הוידאו.6
משך 015500
היקף החומר 1 משאב אלקטרוני (115 דקות)..
שפה עברית
זכויות גישה online_resources
הערת שפה הראיון התקיים בעברית.
מספר מערכת 990043635210205171

תנאי השימוש:

למחקר, לימוד והוראה

מותר להעתיק את הפריט ולהשתמש בו למטרות של לימוד עצמי, הוראה ומחקר בלבד.

מותר להעתיק את הפריט ולהשתמש בו גם למטרות הוראה ומחקר מסחריות.

חובה להעניק קרדיט ליוצר/ים בכל שימוש בפריט.

אסור לפגוע בכבודו או בשמו של היוצר באמצעות סילוף או שינוי של היצירה.

אין צורך לפנות לספרייה הלאומית לקבלת רשות שימוש למטרות לימוד עצמי הוראה ומחקר.

שימוש שאינו ללימוד עצמי, הוראה ומחקר, מותנה בקבלת הרשאה מבעל זכויות היוצרים בפריט ו/או מבעל האוסף. לא נדרש אישור נוסף מהספרייה הלאומית.

ניתן לפנות לספרייה הלאומית לקבלת פרטי הקשר של בעל זכויות היוצרים/בעל האוסף: טופס בקשה לבירור זכויות יוצרים

מידע נוסף:

הפריט כפוף לזכויות יוצרים ו/או לתנאי הסכם.

תנאי השימוש נקבעו בהסכם עליו חתמה הספרייה הלאומית.

אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות טופס בקשה לבירור זכויות יוצרים

תצוגת MARC

יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?