תומר דבורה

גלויה - פסל משה העומד לנתץ את לוחות הברית | 997009639321905171: רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל.
הנושא המרכזי בפרשת השבוע, פרשת כי תשא, הוא חטא העגל. אחרי שבירת הלוחות, משה מתחנן ארבעים יום ומבקש את סליחת ה'. בסופו של דבר, הקדוש ברוך מוכן להתפייס עם עם ישראל. ה' מצווה את משה להכין שני לוחות חדשים עליהם יכתוב את הדברים שהיו על הלוחות הראשונים. משה עולה להר סיני עם שני הלוחות החדשים. ה' מתגלה אליו ומוסר לו את סוד שלוש-עשרה המידות, בהן הוא מנהיג את עולמו:
"וַיַּעֲבֹר ה' עַל-פָּנָיו וַיִּקְרָא: ה' ה' אֵל רַחוּם וְחַנּוּן אֶרֶךְ אַפַּיִם וְרַב-חֶסֶד וֶאֱמֶת: נֹצֵר חֶסֶד לָאֲלָפִים נֹשֵׂא עָוֹן וָפֶשַׁע וְחַטָּאָה וְנַקֵּה לֹא יְנַקֶּה פֹּקֵד עֲוֹן אָבוֹת עַל-בָּנִים וְעַל-בְּנֵי בָנִים עַל-שִׁלֵּשִׁים וְעַל-רִבֵּעִים" (שמות לד, ו-ז).
פסוקים אלו משמשים עד היום כבסיס לתחינות של עם ישראל. כפי שכותב רש"י: "הגיעה שעה, שתראה בכבודי מה שארשה אותך לראות, לפי שאני רוצה וצריך ללמדך סדר תפילה, שכשנצרכת לבקש רחמים על ישראל, הזכרת לי זכות אבות, כסבור אתה, שאם תמה זכות אבות אין עוד תקווה, אני אעביר כל מידת טובי לפניך על הצור, ואתה צפון במערה".
וממשיך רש"י: "וקראתי בשם ה' לפניך - ללמדך סדר בקשת רחמים אף אם תכלה זכות אבות, וכסדר זה שאתה רואה אותי מעוטף וקרא י"ג מדות הוי מלמד את ישראל לעשות כן, ועל ידי שיזכירו לפני רחום וחנון יהיו נענין כי רחמי לא כלים" (שמות, לג, יט).
מה הסוד של אמירת שלוש-עשרה מידות? רבי משה קורדיברו (רפ"ב-ש"ל; 1570-1522), מגדולי המקובלים בצפת, חיבר ספרים רבים בהם הוא מסביר את שיטת הקבלה שלו (האר"י שהגיע לצפת בסמוך לפטירתו של הרמ"ק, פיתח שיטה שונה). ספרו הידוע הוא 'פרדס רימונים'. כמו כן חיבר פירוש רחב על הזוהר בשם 'אור יקר'.
בשנת שמ"ט (1589) נדפס בונציה ספרון קטן מפרי עטו של הרמ"ק בשם 'תומר דבורה'. בספר זה כתב רבי משה קורדיברו: "הָאָדָם רָאוּי שֶׁיִּתְדַּמֶּה לְקוֹנוֹ ... לְפִיכָךְ רָאוּי שֶׁיִּתְדַּמֶּה אֶל פְּעֻלּוֹת הַכֶּתֶר, שֶׁהֵן שְׁלֹשׁ עֶשְׂרֵה מִדּוֹת שֶׁל רַחֲמִים עֶלְיוֹנוֹת, וּרְמוּזוֹת בְּסוֹד הַפְּסוּקִים )מיכה ז', י"ח-כ" (מִי אֵל כָּמוֹךָ נֹשֵׂא עָוֹן וְעֹבֵר עַל פֶּשַׁע לִשְׁאֵרִית נַחֲלָתוֹ לֹא הֶחֱזִיק לָעַד אַפּוֹ כִּי חָפֵץ חֶסֶד הוּא; יָשׁוּב יְרַחֲמֵנוּ יִכְבֹּשׁ עֲוֹנוֹתֵינוּ וְתַשְׁלִיךְ בִּמְצוּלוֹת יָם כָּל חַטֹּאתָם; תִּתֵּן אֱמֶת לְיַעֲקֹב חֶסֶד לְאַבְרָהָם אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתָּ לַאֲבֹתֵינוּ מִימֵי קֶדֶם". אִם כֵּן, רָאוּי שֶׁתִּמָּצֶאנָה בוֹ שְׁלֹשׁ עֶשְׂרֵה מִדּוֹת אֵלּו"ּ.
הרמ"ק אומר שהאדם צריך להשתדל להיות רחום וחנון כפי שהקדוש ברוך הוא רחום וחנון; אז ה' יקבל את בקשותיו של האדם.
מה פשר שם הספר 'תומר ודבורה'? ייתכן וספר זה מהווה המשך לספרו 'אלימה', שנקרא על שם הפסוק "וַיָּבֹאוּ אֵילִמָה וְשָׁם שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה עֵינֹת מַיִם וְשִׁבְעִים תְּמָרִים וַיַּחֲנוּ-שָׁם עַל-הַמָּיִם" (שמות טו, כז). הספר מחולק למעיינות ולתמרים. לנושא זה של שלוש-עשרה מידות ייחד הרמ"ק ספר מיוחד בשם 'תומר דבורה'. ספר זה זכה לתפוצה מרובה. רבי ישראל סלנטר (תק"ע-תרמ"ג; 1883-1810) ראה את 'תומר דבורה' כספר מוסר חשוב והדפיס אותו בקניגסברג תרי"ח (1858) בצרוף 'אגרת המוסר' פרי עטו.
לפניכם הסריקות של תומר דבורה מהדורת ונציה, 1558, ומהדורת קעניגסבערג, 1858