בספרייה אולם קריאה ראשי המתפרש על פני שלוש קומות. באולם ניתן למצוא ספרים מתוך חמישה אוספים מרכזים: ישראל, יהדות, אסלאם, מדעי הרוח ואוסף גרשם שלום ואליו מגיעים הספרים שהוזמנו מהמחסן. בצד הספרים, תמצאו באולם עמדות לימוד נוחות ושקטות, חדרי לימוד בצוותא, מחשבים לשימוש מחקרי, וצוות של ספרנים וספרניות מקצועיים שישמחו לייעץ ולעזור.
בנוסף לאולם זה, עומד לרשותכם אולם אולם הקריאה לאוספים מיוחדים, הפתוח בימים א'-ה' בשעות 18:00-09:00.
ימים ראשון-חמישי: 20:00-09:00
ימי שישי: 13:00-09:00
שירותי הספרייה יינתנו עד רבע שעה לפני שעת הסגירה.
צילום: עופרית אסף־אריה
אוסף יהדות וישראל המוצב באולם משמש כמרכז מידע לכל המתעניין בנושאי מדעי היהדות וההיסטוריה של ארץ ישראל. חוקרים, סטודנטים, מדריכי טיולים וקהל רחב מכל העולם יושבים באולם, מעיינים באוסף הספרים העשיר ויחד יוצרים קהילה לומדת.
האוסף
האוסף מסודר לפי נושאים כאשר כל נושא מיוצג על-ידי אות עברית או צירוף אותיות ולאחריהן מספר סידורי. בין הנושאים המרכזיים באוסף יהדות: היסטוריה של עם ישראל, תנ"ך, ספרות רבנית, בלשנות וספרות עברית. בנושאי תחום ישראל בולטים האוסף לתולדות ירושלים, בטחון לאומי, היסטוריה של ארץ ישראל לצד חברה, חינוך וכלכלה במדינת ישראל. באוסף ניתן דגש בייצוג מקורות ראשוניים בשפת המקור ולצידם ספרות מחקרית בעברית, אנגלית ושפות נוספות. האוסף מונה כיום קרוב ל-50,000 ספרים וכתבי עת.
הדרכה על האוסף
ניתן להזמין יעץ אישי לאוסף. השירות זמין בימים ראשון-רביעי בשעות 16:00-10:00.
לשאלות ייעוץ קצרות או לתיאום מפגש הדרכה ניתן לפנות למחלקת ייעוץ והדרכה.
צילום: אורי ברקת
"ספריית גרשם שלום" או "אוסף גרשם שלום" היא ספריית עיון בתחום הקבלה, החסידות והמיסטיקה היהודית, אשר ממוקמת בספרייה הלאומית. זוהי ספרייה יחידאית ואין שנייה לה בעולם. היא מבוססת על אוסף הספרים הפרטי של גדול חוקרי הקבלה של המאה העשרים, פרופ' גרשם שלום, שעבר לאחר פטירתו לרשות בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי, כיום הספרייה הלאומית, ושם הוא מוצג באולם קריאה המוקדש לו בלבד.
אולם הקריאה של אוסף גרשם שלום ממוקם בספרייה הלאומית, ליד אולם הקריאה למדעי היהדות. הספרייה מאורגנת בדרך ששלום ארגן את ספרייתו בביתו הפרטי. בתחילה נמצאים המקורות הראשוניים (על פי סדר כרונולוגי של התפתחותה של הקבלה והמיסטיקה היהודית (מ"ספר יצירה" ועד לחסידות), ואחר מכן, המחקרים באותו הסדר. לבסוף נמצאים עוד ספרים רבים בנושאים אחרים ששלום התענין בהם, כגון, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, דתות אחרות, מיסטיקה כללית וספרות. האוסף כולל גם כתבי עת רבים, מילונים ואנציקלופדיות. האוסף גם כולל אלפי ספרים נדירים. חלקם הגיעו מהאוספים של תלמידי שלום, פרופ' ישעיהו תשבי ופרופ' רבקה שץ-אופנהיימר. נמצאם באוסף גם מאות צילומים של כתבי יד קבליים מספריות רבות, שצולמו על ידי שלום ותלמידיו.
שעות פתיחה
ימים ראשון-חמישי: 20:00-09:00 (שרות ספרים נדירים עד 15:45)
ימי שישי: 13:00-09:00 (אין שירות נדירים)
יצירת קשר
ד"ר צבי לשם – ראש צוות ספריית שלום
טלפון: 074-733-6445
מטרתו העיקרית של אוסף מדעי הרוח המוצב באולם הקריאה היא לשרת את הקהל הרחב ואת ציבור החוקרים בתחומי מדעי הרוח.
האוסף מסודר לפי נושאי משנה, כך שכל ספר מוצג באות לטינית ובמספר סידורי.
האוסף בתחומי מדעי הרוח והחברה מיועד לספק תמיכה ברמה מחקרית לתחומי ההתמחות של הספרייה – יהדות, ישראל, אסלאם והמזרח התיכון – וכמו כן לספק מידע כללי לקהל הרחב בנושאים האלו ובנושאים נוספים.
האוסף באולם כולל מספר נרחב של מקורות ראשוניים, כלי עזר, ספרות משנית וכתבי עת אקדמיים, מסודרים לפי תחומים:
• ספרי יעץ – אנציקלופדיות, ביוגרפיות ומילונים דו-לשוניים בעברית ובשפות אירופיות
• תולדות הנצרות
• פילוסופיה מערבית
• היסטוריה של העולם הקדום, יוון ורומא, אירופה וארצות הברית
• קלאסיקה
• היסטוריה של הספר
באולם גם מבחר ספרים במדעי החברה (בנושאי מדעי המדינה, יחסים בינלאומיים, כלכלה, אידיאולוגיה פוליטית, טרור, זכויות האדם), ספרות לועזית יפה, בלשנות של שפות אירופיות ואמנות.
אולם הקריאה מיועד לעיון בפריטים נדירים וארכיונים וכן אוספים מיוחדים נוספים כמו תצלומי כתבי יד עבריים, אוסף מוזיקה, אוסף קרטוגרפיה. לצורך הזמנת פריטים נדירים או ארכיוניים עליכם לקבל הרשאה מתאימה. ניתן גם להזמין ייעוץ באולם בתחומי העניין הרלוונטיים.
בין הספרים הנדירים נשמרים בספרייה דפוסים קדומים מהמאות הט"ו–הי"ז, פרסומים מיוחדים ממקומות שמהם לא נשארו אלא דוגמאות מעטות, מהדורות שיצאו לאור במספר עותקים מצומצם וכדומה. בנוסף יש כאן כ-11 אלף כתבי יד עבריים ועוד יותר מאלפיים בכתבים אחרים, רובם בכתב ערבי, אוסף צנוע יותר של כתבי יד לטיניים וכן מעטים בכתב שומרוני, סורי, ארמני, אתיופי ועוד.
בין אוספינו נמצאים כתבי יד רבים מנדבת ידו של א"ש יהודה (כולל כתבי ניוטון, אוסף ערבי עשיר ועוד), ספרי אינקונבולה מאוסף שוקן, דפוסים עבריים נדירים מאוסף מהלמן, דפוסים בנושאי רפואה ומדע מאוסף פרידנוולד, אוסף קרטוגרפיה של לאור ורבים אחרים.
בספרייה שמורים מאות ארכיונים של אישים ומוסדות שנצברו במשך שנים ארוכות ולהם ערך היסטורי ותרבותי רב ביותר. הם מטופלים במחלקת הארכיונים המספקת להם רישום וקטלוג. ארכיונים של אלפי קהילות יהודיות וארגונים יהודיים נמצאים בארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי, גם הם ניתנים לעיון באולם הקריאה. אוסף נפרד ועשיר הוא אוסף המוזיקה של הספרייה הלאומית, הארכיונים בתחום המוזיקה ניתנים להזמנה באולם קריאה זה.
המכון לתצלומי כתבי יד אוסף עותקים של כל כתבי היד העבריים המצויים באוספים ציבוריים ופרטיים ברחבי הארץ והעולם. אוסף זה שמור בעיקר בצורת סרטים (מיקרופילמים) הניתנים להזמנה לאולם האוספים המיוחדים. כדי לעיין בהם אין צורך בהרשאה מיוחדת אבל יש להזמין את הסרטים מראש דרך קטלוג הספרייה.
כיום יש כאן יותר מ-76,000 סלילים, המייצגים יותר מ-90% של כתבי היד העבריים הידועים, זמינים לשימושם של חוקרים ומתעניינים. אלפי כתבי יד מופיעים היום בסריקות דיגיטליות, חלקם זמינים מתוך בניין הספרייה בלבד וחלקם הגדול פתוחים גם מרחוק.
לצד מחלקת כתבי יד והמכון לתצלומי כתבי יד עבריים התקיים מפעל הפליאוגרפיה העברית ובו נערך מחקר קודיקולוגי ופלאוגרפי של כתבי יד עבריים מימי הביניים. בזאת מציעה הספרייה הלאומית לחוקרים ולמתעניינים שירותים ייחודים למחקרים והשוואות של כתבי יד עבריים בעזרת מסד הנתונים ספר-דתא.
צילום ודיגיטציה
רוב כתבי היד מופיעים היום סרוקים באתר הספרייה. כמו כן ניתן להשתמש באוסף כתבי היד הייחודי באתר "כתיב". בהתאם לתנאי השימוש חלק מהסריקות ניתנות לעיון רק מתוך בניין הספרייה, וחלקן נגישות גם מרחוק.
בנוסף, אפשר לסרוק או להזמין סריקה מכתבי יד לפי נוהלי הסריקה.
שימו לב: יש להשיג אישור לסריקה מהספרייה שבבעלותה כתב היד המקורי, אלא אם מדובר בספרייה שנתנה אישור גורף לכתבי יד מאוספיה.
עלות הסריקה ממיקרופילם באולם הקריאה: 2 ש"ח לכל תמונה.
באולם ישנה עמדה לצילום וסריקה בשירות עצמי וכן נמצא סורק המיועד לפריטים ארכיוניים ונדירים. ניתן גם לצלם במצלמה פרטית. כל זה בפיקוח ולאחר קבלת רשות עובד הדלפק כדי לשמור על שלמות הפריט.
עיון בפריטים הנדירים והארכיוניים דורש הרשאה מיוחדת.
להנחיות בדבר הזמנת פריטים נדירים
להנחיות בדבר הזמנת פריטים ארכיוניים
לאור חשיבות הפריטים המובאים לכאן, האולם לאוספים מיוחדים מצויד במצלמות אבטחה. הקוראים מתבקשים לשמור על ההנחיות לעיון בחומר נדיר וארכיוני.
שעות פעילות אולם הקריאה:
ימים ראשון עד חמישי: 9:00 – 18:00.
עיון בספרים נדירים: 9:00 – 15:45.
קבלת הספרים הנדירים עד השעה 15:00.
שאר שירותי הספרייה יינתנו עד רבע שעה לפני שעת הסגירה.
בימי שישי האולם סגור.
האולם נמצא בקומה 3– (מתחת לאולם הקריאה הראשי).
טלפונים לשאלות ולבירורים: 074-7336266, 074-7336480.
לפניות לגבי עיון בתצלומי כתבי יד: [email protected]
לפניות לגבי עיון בארכיונים: [email protected]
האחראי על האולם: רכז שירות הקהל לאוספים מיוחדים ד"ר אלכסנדר גורדין.
צילום: חנן כהן