פרויקט חדשני ינתח לראשונה, באמצעות בינה מלאכותית, עשרות אלפי כתבי יד עבריים

פרויקט חדשני ינתח לראשונה, באמצעות בינה מלאכותית, עשרות אלפי כתבי יד עבריים

שני כתבי יד נדירים של חנוכה יעברו ניתוח באמצעות AI

תנ"ך ספרדי, שנת 1300 לערך, עם איור של חנוכיית שבעת קנים, מואר בזהב ובכסף.

תנ"ך ספרדי, שנת 1300 לערך, עם איור של חנוכיית שבעת קנים, מואר בזהב ובכסף.

מועצת המחקר האירופית (ה-ERC) הכריזה לאחרונה כי צוות החוקרים ישראלי זכה במענק של כ-10 מיליון אירו עבור פרויקט חדשני שינתח לראשונה, באמצעות בינה מלאכותית, עשרות אלפי כתבי יד עבריים מתקופת ימי הביניים. זו הפעם הראשונה שהמענק היוקרתי (ERC Synergy ) ניתן למחקרים במדעי היהדות, וכן זו הפעם הראשונה שהוא מוענק עבור חקר חישובי של כתבי יד. לרגל ההישג הבינלאומי, לו שותפים צוות חוקרים ישראלי מהאוניברסיטאות: תל אביב, בר-אילן, חיפה, הספרייה הלאומית של ישראל ובית הספר היישומי ללימודים גבוהים בפריז (PSL, EPHE), חושפת הספרייה הלאומית כמה כתבי יד נדירים של חנוכה.

מדובר בתנ"ך ספרדי משנת 1300 שבו מצוירת חנוכיית שבעה קנים צבועה ומוארת זהב וכסף. בטקסט שמסביב לציור נכתב "וזאת התורה אשר נתן משה לפני בני ישראל. זכור את תורת משה". פריט נדיר נוסף הוא ברכות חג וסידור תפילה מבוואריה משנת 1738. כתב היד היה שייך במקור לילדה יהודייה, שצוינה כ"עלמה יפה רייזל בת... איציק בינגה ז"ל". הדף כולל ברכה על נס חנוכה ואיור הדלקת החנוכייה.
עוד פריט עתיק מאוד שנחשף כעת הוא משנת 1460 . מדובר במשנה תורה להלכה דתית יהודית רבנית שחיבר הרמב"ם ועוסק בהלכות מקדש וכליו. האיור כולל הערות טקסט מיקרוגרפיות לכל חלק בחנוכייה.

הפרויקט הייחודי עליו התקבל המענק נערך בהובלה משותפת של פרופ' נחום דרשוביץ, מבית הספר למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, ד"ר אבי שמידמן מהפקולטה למדעי היהדות באוניברסיטת בר-אילן, פרופ' דניאל שטוקל בן עזרא (PSL, EPHE), ופרופ' יהודית אולשובי-שלנגר (PSL, EPHE ואוניברסיטת אוקספורד). כמו כן שותפים לפרויקט הספרייה הלאומית של ישראל, שתנגיש עבור החוקרים את התמונות של כתבי היד העתיקים, ומעבדת אליהו למדעי הרוח הדיגיטליים באוניברסיטת חיפה.

צוות החוקרים הישראלי הודה בהתרגשות למועצת המחקר האירופאית על המענק הנדיב: "אנו מקווים כי פרויקט מהפכני זה ישנה בתכלית את הידע ההיסטורי שלנו, ויקדם את הבנתנו במורשת הספרותית-יהודית. המחקר יציב רף חדש בתחום מדעי הרוח החישוביים בכלל, ויספק בסיס מתקדם של אלגוריתמים ומודלים להמשך חקר תרבויות כתבי-יד רבות נוספות".

הצוות מסביר כי המחקר פורץ הדרך יארך כשש שנים (בין השנים 2023-2029) ובמסגרתו ישולבו תחומי הפילולוגיה והפליאוגרפיה עם טכנולוגיות חדשות לניתוח עשרות אלפי כתבי יד וקטעים עבריים מימי הביניים שטרם נחקרו, ברוחב ועומק חסרי תקדים. בכך, מקווים החוקרים לשחזר את תרבות הספרות היהודית המגוונת והעשירה של ימי הביניים.

צוות החוקרים מוסיף כי "בכוונתנו לחקור את כתבי היד העבריים ואת ריבוי הטקסטים שהם מכילים כדי להבין את ההיבטים הספרותיים וההיסטוריים של אוכלוסיית המיעוט היהודית שתרמה תרומה כה משמעותית לתרבות האירופית. שיתוף הפעולה עם הספרייה הלאומית יאפשר לנו גישה לשרידים חומריים וטקסטואליים נדירים שעוברים בשנים האחרונות תהליך של דיגיטציה על ידי צוות הספרייה הלאומית. חומרים אלו ינותחו באמצעות הגישות הפילולוגיות והממוחשבות המתקדמות ביותר.״