לאה גולדברג
פורטרט של לאה גולדברג בביתה, צילום: בוריס כרמי, מתוך אוסף מיתר, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

לאה גולדברג

לאה גולדברג (1970-1911) הייתה משוררת, סופרת, מתרגמת וחוקרת ספרות. נחשבת לאחת מהמשוררות העבריות החשובות ביותר והידועות בהן. לאה גולדברג פרסמה במהלך חייה עשרות ספרים בסוגות שונות (שירה, סיפורת, ספרות ילדים, תרגומים, עיון, ועוד) והותירה בעיזבונה הספרותי עוד אוצרות רבים, רבים מהם נמצאים בארכיון אוסף לאה גולדברג השמור בספרייה הלאומית.

יצירתה הספרותית כוללת כשבע מאות שירים ליריים, כמאתיים וחמישים שירי ילדים, שלושה רומנים, כשלושים סיפורים קצרים, מאות מאמרים ורשימות מחקריות, מחזות, תרגומי ספרות מופת, ביקורות ספרותיות ומחקרי ספרות, ועוד.

יצירתה של לאה גולדברג

לאה גולדברג החלה לכתוב בגיל צעיר ופרסמה את סיפורה הראשון בכתב עת עברי שיצא לאור בקוֹבְנָה בירת ליטא בשנת 1934, כשהייתה בת שבע עשרה בלבד. הסיפור, "Notturno Sentimentale", הוא מן הראשונים שפרסמה בכתבי עת שנדפסו בארץ, זמן קצר לפני עלייתה ארצה.

גולדברג החלה לכתוב שירים ברוסית בגיל חמש, ופרסמה לראשונה שירים בעברית זמן קצר לפני שמלאו לה שש עשרה. בנימוקי השופטים לפרס ישראל, שהוענק ללאה גולדברג אחרי מותה, נכתב בין השאר כי שירתה היא "מלאכת מחשבת להבעתם של הלך-נפש ומראה עיניים, ממיטב הליריקה והישגי אמנותה בדור האחרון".

כמו כן, עסקה גולדברג בכתיבה לילדים – שירים וסיפורים – בספריה המפורסמים לילדים ניתן למצוא את "אורי כדורי" ו"המפוזר מכפר אז"ר". גולדברג עבדה במערכת העיתון "דבר לילדים" והייתה סגנית העורך שלו במשך כעשור.

בשנת 1952 מונתה למרצה וחוקרת באוניברסיטה. המחקר, העיון והבחינה האנליטית היו חלק בלתי נפרד מכתיבתה של לאה גולדברג, בבחינת צד משלים לכתיבתה האמנותית.

בספרייה הלאומית שמור ארכיון לאה גולדברג, המכיל כתבי יד רבים, מכתבים, ציורים ועוד.

כאן תוכלו להתרשם ממגוון יצירתה הרב־תחומית ולעיין בפריטים נדירים ומיוחדים.

שירי לאה גולדברג

לאה גולדברג החלה לכתוב שירים ברוסית בגיל חמש, ופרסמה לראשונה שירים בעברית זמן קצר לפני שמלאו לה שש עשרה. בנימוקי השופטים לפרס ישראל, שהוענק ללאה גולדברג אחרי מותה, נכתב בין השאר כי שירתה היא "מלאכת מחשבת להבעתם של הלך-נפש ומראה עיניים, ממיטב הליריקה והישגי אמנותה בדור האחרון".

כמו כן, תוכלו למצוא כאן מפתח לשלושת כרכי שירתה של לאה גולדברג.

האזינו כאן לשירי לאה גולדברג לילדים.

כתיבתה של לאה גולדברג

 לאה גולדברג פרסמה את סיפורה הראשון בכתב עת עברי שיצא לאור בקוֹבְנָה בירת ליטא בשנת 1934, כשהייתה בת שבע עשרה בלבד.

הסיפור "Notturno Sentimentale" הוא מן הראשונים שפרסמה בכתבי עת שנדפסו בארץ, זמן קצר לפני עלייתה ארצה. בעודה ממתינה לרשיון העלייה, כתבה את הנובלה "מכתבים מנסיעה מדומה".

עם הגעתה ארצה השתלבה במערכת העיתון "דבר" והתמנתה לסגנית עורך "דבר לילדים", אז החלה לראשונה לפרסם שירים וסיפורים לילדים. אחד מהם הוא "ארץ הפלאות", המגולל חוויה מילדותה במלחמת העולם הראשונה.

סיפור זה נדפס ב"דבר לילדים" כחודשיים לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה. באותה תקופה כתבה גם סיפור שהיה גנוז במשך עשרות שנים, "ואלה ימות סטפן גֶרט" (פורסם לראשונה בשנת 2009), שהיה למעשה תגובתה האמנותית הראשונה למלחמת העולם השנייה.

האירועים שקדמו למלחמה מצאו הד ברומן שכתבה במחצית השנייה של שנות השלושים, "אבדות", שגם הוא היה גנוז במשך עשרות שנים. בתקופה מאוחרת יותר של יצירתה, כתבה את "פגישה עם משורר" על המשורר אברהם בן־יצחק (סונה). רבים מחשיבים את הספר האישי הזה לפסגת יצירתה של גולדברג בפרוזה, זאת לצד הרומן "והוא האור".

כמו כן, גולדברג כתבה מספר רב של ספרי שירה ופרוזה לילדים.

בספרייה הלאומית תוכלו למצוא את כל ספרי לאה גולדברג – שירה, פרוזה וספרי ילדים. לכל הספרים לחצו כאן.

לאה גולדברג הציירת

​לאה גולדברג שלחה ידה גם בשדה האמנויות הפלסטיות, בעיקר בשנות חייה האחרונות. בעיזבונה שמורים אלפי ציורים, רישומים וקולאז'ים שיצרה. היא זכתה להציג שתי תערוכות יחיד מיצירותיה בשנת חייה האחרונה (1969), האחת בבית האמנים בירושלים והאחרת בגלריה בכפר מנחם שבשפלה. אחרי מותה הוצגו עוד תערוכות אחדות מיצירותיה הפלסטיות. כאן תוכלו לראות מגוון מיצירותיה בטכניקות שונות; רישום, אקוורל וקולאז'.

שלמה גרוניך במופע שירי לאה גולדברג

במסגרת פרויקט 12 אמנים לציון 120 שנה לספרייה, השיק שלמה גרוניך את לחניו המקוריים לשירי לאה גולדברג, מהם גנוזים ומהם שלא הולחנו עד כה.

בהשתתפות:​

​דניאל צין - כינור

אביטל מזור - כינור

דניאל רטוש - ויולה

אייל היימן - צ'לו​

לאה גולדברג האחרת

גדעון טיקוצקי, האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל-אביב

עו"ד יאיר לנדאו - מנהל עיזבון לאה גולדברג

האירוע התקיים ביום שלישי, כ"ג באדר ב' תשע"ד, 25 במרץ 2014 בספרייה הלאומית