"מבצע יומן": פרויקט איסוף יומני דור תש"ח

"מבצע יומן": פרויקט איסוף יומני דור תש"ח

"מבצע יומן"

עד לפני כמה עשרות שנים כמעט כל אדם במדינה ניהל יומן. בשביל לנהל יומן לא צריך קורס, אלא רק עט, פנקס וקצת השראה. ביומנים האישיים האלה, שמונחים היום במגירות, בקופסאות נעליים או בבוידעם, מתועדים אירועים היסטוריים גדולים וחשובים, כמו גם חוויות יומיומית. כולם בכתיבה אותנטית ומזווית מבט אישית.

לכבוד שנת ה-75 למדינת ישראל, הספרייה הלאומית, בשיתוף "ישראל היום", יזמה פרויקט לאיסוף יומנים אישיים מתקופת קום המדינה לצורך הפקדתם באוספיה, למען הדורות הבאים. הספרייה מבקשת להיות כתובת עבור היומנים האישיים של בני ובנות דור קום המדינה, כדי ליצור אוסף היסטורי מיוחד במינו.

איך זה קורה? מלאו את טופס הפניה, ולאחר מכן ניצור איתכם או איתכן קשר להשלמת התהליך.

אנחנו מעדיפים אמנם שתפקידו אצלנו את היומנים האישיים, וחושבים שכך הם ישמרו בדרך הטובה ביותר, אבל גם אם תעדיפו להפקיד עותק דיגיטלי בלבד – הוא יתקבל בברכה. אם תרצו להפקיד יומן בתנאים מוגבלים, למשל יומן שיהיה יהיה סגור וחסוי למשך כמה שנים – גם זה אפשרי. אנחנו הרי עובדים בשביל הנצח...

הצטרפו אלינו.

שאלות נפוצות

האם אתם מקבלים גם מכתבים במסגרת הפרויקט?

לא. הפרויקט הוא פרויקט יומנים אישיים. המטרה שלו היא ליצור מאגר גדול של יומנים אישיים מגוונים משנות קום המדינה, שיתקבלו מכל שדרות החברה.

כיצד ניתן למסור את היומן?

ניתן למסור את היומן המקורי או להעביר אלינו עותק סרוק.

אנא מלאו את העדפתכם בטופס ואנו ניצור אתכם קשר בנוגע לאופן מסירת היומן.

האם תוכלו להגיע אלי לאסוף את היומן?

אם בחרתם למסור את היומן המקורי, יש להפקידו בבניין הספרייה הלאומית, בגבעת רם בירושלים.

ייתכן שבחלק מהמקרים אנו נגיע אל הפונים, בהתאם ליכולות שלנו ובכמות הפניות שנקבל. גם אם לא נוכל להגיע מיד, ניצור אתכם קשר ונמצא את הדרך הטובה והבטוחה ביותר להעביר את היומן לספריה.

תוך כמה זמן אקבל מענה לבקשתי למסור את היומן?

בשלב הראשון של השקת הפרויקט אנו בוחנים את כמות הפניות והמענה שלנו כפוף לכמות הפניות שנקבל. צוות הספרייה יעשה מאמץ להגיע לכל אחד ואחת כמה שיותר מהר.

מה תעשו עם היומן שלי?

ראשית, היומן שלכם יצטרף למאגר היומנים האישיים בספריה הלאומית. זהו כבוד גדול והדרך הטובה ביותר שלכם להבטיח לו חיי נצח.

היומן יקוטלג ויופיע כפריט ארכיוני בספריה הלאומית. הקיטלוג הבסיסי יכלול את שם בעל היומן, השנים שהוא מכסה, הנושאים והאירועים המרכזיים שמופיעים בו ועוד. כך יוכלו הנכדים והנינים שלכם למצוא אותו בעתיד בספרייה הלאומית.

מעבר לכך, תנאי הנגשתו תלוים בכם, בהתאם לאישורכם לסריקת היומן ותנאי העיון שתאפשרו ביומן. מלאו את הפרטים בטופס הפניה ונחזור אליכם כדי להסדיר את תנאי ההפקדה.

האם תסרקו את היומן? (העברתי את היומן המקורי)

אנחנו מתכוונים לסרוק חלק מהיומנים, אבל לא מבטיחים לסרוק את כולם. חלק מהשיקולים שלנו בסריקת יומנים הם יכולת הנגשה והחשיפה של היומן, וכמובן הסכמה ראשונית מצד המפקידים. ייתכן בהחלט שנסרוק גם יומנים שלא נוכל להנגיש און ליין, לצורך שימור בלבד, וזה יהיה בהתאם לכמות ההפקדות שנקבל.

חשוב לומר שהיומנים יהיו נגישים וקלים לאיתור דרך קטלוג הספריה גם בלי סריקה, בעזרת הרישום הקטלוגי. גם אם היום בני המשפחה לא מגלים בו עניין, ייתכן שבעתיד אחד מהצאצאים שלכם יגלה אותו ויתעניין.

האם אתם מתרגמים או מקלידים את היומן?

הספרייה לא מבצעת תרגום או הקלדה של חומריה. אנחנו מציעים שימור, קיטלוג, חשיפה והנגשה. ייתכן כי בעקבות אלה יהיה מי שירים את הכפפה בעתיד ויתרגם או יקליד את היומן.

מה יוצא לי מזה?

היומן של קרובכם נשמר כחלק מהאוסף הלאומי, ויישמר עבור הדורות הבאים של משפחתכם ואחרים המנסים להבין את תולדות התקופה.

האם היומן שלי יפורסם בכתבת ישראל היום?

המיזם עומד בפני עצמו, בלי קשר לפרסום בישראל היום. חלק קטן מהיומנים יפורסמו בישראל היום, אשר יעסקו בפרויקט עד יום העצמאות.

כמובן, שאם נפרסם את יומנכם בעיתון, נעמוד עימכם בקשר בנושא.

עשרות יומנים אישיים של נמסרו ונסרקו לקטלוג הספרייה

במסגרת הפרויקט הגיעיו עד כה לספרייה עשרות יומנים אישיים מעניינים, חשובים ומרגשים מכל רחבי הארץ, ואפילו כמה יומנים מחו"ל.

בין היומנים שהתקבלו: יומן של נערה בת 17 ששימשה יונאית; יומן של צעיר שהיה נצור עם משפחתו בעיר העתיקה בירושלים; יומן של ילד מקיבוץ יגור שתיעד את החיים בקיבוץ בשנות המאבק להקמת המדינה; יומן של לוחם חטיבת הנגב שתיעד את הקרבות בדרום; יומן של לוחם שנהרג בשיירת הל"ה; יומן של חיילת אלמונית שנמצא באופן מפתיע בשוק הפשפשים של ניו יורק ועוד.

מנהל תחום ארכיונים ואוספים מיוחדים בספרייה הלאומית, מתן ברזלי, אומר "אנחנו נשמח להמשיך לקבל מבני משפחה שנמצאים ברשותם יומנים אישיים שנכתבו בשנים שקדמו למלחמת השחרור, יומנים שנכתבו במהלכה וגם יומנים שיש בהם אירועים וחוויות מהעשור הראשון למדינה. אלו יכולים להיות יומנים שנכתבו בעברית או בשפות אחרות, יומנים של אנשים שמתגוררים בארץ או במדינות אחרות – ובלבד שיש בהם חוויות המשותפות לדור תש"ח", מסביר ברזלי. והוא מוסיף "למעוניינים, ניתן יהיה להפקיד יומנים עם תנאים מגבילים, למשל יומן שיהיה סגור וחסוי למשך כמה שנים. אנחנו מבינים את הרגישות ואת הסנטימנטים המשפחתיים סביב היומנים, ואנחנו כאן בשביל לסייע בשימור ובתיעוד של ההיסטוריה לטובת דור העתיד, עם כל הרגישות המתבקשת", אומר ברזלי.

רוצים או רוצות להפקיד יומן? מלאו את הטופס