עותקי חובה – חובת הפקדת ספרים ופרסומים שונים בספרייה הלאומית

עותקי חובה

מסירת עותקי חובה לספרייה הלאומית

לאחר קום המדינה נחקק חוק המחייב כל מי שהוציא לאור פרסום בישראל למסור חינם לספרייה הלאומית שני עותקים של הפרסום בתוך חודש מיום הופעתו: "חוק הספרים – חובת מסירה וציון הפרטים" (התשס"א-2000). בכך הפך בית הספרים לספרייה לאומית האוספת פרסומים מכל מגזרי החברה הישראלית.

הספרייה הלאומית מקבלת את הפרסומים הנמסרים במסגרת החוק ללא הבדל שפה, מדיום, נושא, או איכות, ואינה מפעילה עליהם כל שיפוט ערכי או אידאולוגי. בנוסף, העובדה שהספרייה מקבלת את הספרים ואינה רוכשת אותם, מנטרלת אילוצים כספיים שהיו עלולים להכתיב בחירת כותרים מסוימים ופסילתם של אחרים. וכך, העובדה שהמו"לים שולחים את פרסומיהם חינם מבטיחה את עקרון חופש הביטוי בספרייה ומונעת צנזורה.

שימור לדורות הבאים

הספרייה משמרת את הפרסומים לדורות הבאים כתיעוד של התרבות הישראלית הכתובה, וערבה לכך שהם יהיו זמינים לציבור גם שנים רבות אחרי שאזלו מן השוק. האוסף פתוח לעיון לכל דורש, על פי עקרון השוויון בגישה למידע במדינת ישראל.

קראו עוד על החשיבות של הפקדת ספרים בספרייה

לדיווח על עותק חובה חסר בספרייה הלאומית

תולדות חוק הספרים

חובת מסירת עותקי חובה הייתה חלק מפקודת העיתונות שחקקו הבריטים בשנת 1924. על פי הפקודה הבריטית נמסרו העותקים למנהל מחלקת החינוך ולמושל המחוז שבו נדפס הספר.

שלושים שנה לאחר מכן, בשנת 1953, תוקנה הפקודה והתקבלה כחוק במדינת ישראל. במקום המוסדות הבריטיים שהעותקים נמסרו להם בתקופת המנדט, נקבעו מוסדות הפקדה אחרים:

עותק אחד מכל פרסום הופקד בגנזך המדינה, עותק נוסף בספריית הכנסת ושני עותקים בספרייה הלאומית.

ב-18 בדצמבר 2000, כ"א בכסלו תשס"א, אושר בכנסת "חוק הספרים". חוק זה מנסח מחדש את חובת מסירת העותקים, ומחיל אותה גם על פרסומים שאינם מודפסים על נייר.

"חוק הספרים" מצמצם את חובת ההפקדה בגנזך המדינה ובספריית הכנסת, ומציב את הספרייה הלאומית כספריית ההפקדה העיקרית בישראל. החוק נכנס לתוקף ב-26 ביוני 2001, ה' בתמוז תשס"א.

הספרייה הלאומית מקבלת ואוצרת לשימור ספרים ופרסומים אלקטרוניים כבר מספר שנים, אולם בנובמבר 2015 נכנסו תקנות חדשות, המרחיבות את חוק הספרים וכוללות גם פרסום שיוצא לאור במהדורה אלקטרונית כחלק מהאיסוף עותקי החובה.

פרסומים אלקטרוניים

​עם התפתחות ההוצאה לאור הדיגיטלית, הספרייה הלאומית, כספריות לאומיות אחרות בעולם, נערכת כדי לעמוד באתגר האיסוף והשימור של היצירה הדיגיטלית באוספי הספרייה, למען הקוראים, החוקרים, והדורות הבאים. במסגרת מאמצים אלו החלה הספרייה בפרויקט ארכיונט לאירכוב האינטרנט הישראלי, ובמקביל אנו פועלים לשימור פרסומים אלקטרוניים הרואים אור בפלטפורמות שונות.

​הספרייה הלאומית מקבלת ואוצרת לשימור ספרים ופרסומים אלקטרוניים: ספרים, עיתונים וכתבי עת, ספרי שמע וקבצי מוזיקה ווידיאו. הספרייה מקבלת ואוצרת לשימור ספרים ופרסומים אלקטרוניים כבר מספר שנים, אולם בנובמבר 2015 נכנסו תקנות חדשות, המרחיבות את חוק הספרים וכוללות גם פרסום שיוצא לאור במהדורה אלקטרונית כחלק מהאיסוף עותקי החובה.

הספרייה נוקטת אמצעים לאבטחת המידע ולהגנה על הפרסומים המופקדים בה:

• ​הפרסומים האלקטרוניים המופקדים בספרייה נשמרים בשרתי הספרייה המאובטחים.​
•​​ הגישה והצפייה בפרסומים האלקטרוניים מתאפשרת מתוך בניין הספרייה הלאומית בלבד. הגישה מוגבלת לשני משתמשים בו-זמנית בכל רגע נתון.​
•​​ הקוראים בספרייה מוזהרים כי בכפוף לקיומם של התנאים המפורטים בחוק זכויות יוצרים תשס"ח-2007, חל איסור על שימוש כלשהו, מסחרי או לא מסחרי, באוספי הספרייה. הקורא מתחייב שלא להעתיק, לצלם, לשכפל, לפרסם, להפיץ, למסור לצד שלישי ולא לבצע שימושים נוספים ביצירה כמפורט בחוק, למעט לצרכי "שימוש הוגן" ביצירה כגון למטרות לימוד עצמי, מחקר או ביקורת, הכול בכפוף לחוק זכויות יוצרים ו/או לקבלת אישור מבעל זכויות היוצרים. ​
•​​ הספרייה אינה מאפשרת עשיית עותק דיגיטלי מן הפרסומים: לא ניתן לשמור אותם על כונן נייד, לשלחם במייל או בדרך אחרת.​
•​​ מידע קטלוגי על אודות הפרסומים יהיה זמין לכל משתמש דרך הקטלוג המקוון של הספרייה, ככל פריט אחר בספרייה.​

נוסף על האמור לעיל יחולו תנאי השימוש הכלליים המפורטים באתר האינטרנט של הספרייה הלאומית.

ניתן להפקיד פרסומים אלקטרוניים בפורמטים הבאים: PDF, DOC, EPUB, וכן קבצי שמע ווידיאו.

את ההפקדה ניתן לבצע דרך כתובת הדוא"ל [email protected], או לפנות אלינו לתיאום.

יצירת קשר

מסירת ספרים בבניין הספרייה

ניתן למסור את הספרים בדלפק ההשאלה, קומה 1-
ימים א-ה בשעות 18:00-9:00.

לחילופין, ניתן למסור את הספרים גם בדלפק אולם קריאה מדעי הרוח ומזה"ת, קומה 1-
ימים א'-ה' בשעות 18:00-09:00, ובימי ו' בשעות 13:00-09:00.


כתובת למשלוח דואר

הספרייה הלאומית

מחלקת קליטה

ת.ד. 39105

ירושלים 9139002

 

להפקדת פרסומים דיגיטליים: https://form.jotform.com/230314082596454

לבירורים

דואר אלקטרוני: [email protected]
טלפון: 074-733-6200
פקס: 074-733-6246

מאגר מו"לים ישראלים

במאגר רשומות כ-1,500 הוצאות לאור של ספרים, עיתונים, כתבי עת, מוזיקה ומאגרי מידע. המאגר כולל בין היתר מו"לים קטנים ובלתי מוכרים, גופים ציבוריים ומוסדות חינוך שמוציאים לאור כחלק מפעילותם, וכן מו"לים שאינם פעילים עוד, החל מתחילת הפעילות המו"לית בארץ ישראל. זהו המאגר המקיף ביותר בתחום זה בישראל, והוא מתעדכן באופן שוטף.

המידע הניתן כולל את תולדות ההוצאה, כתובתה, שם המנהל או הבעלים, שינויי שם ושותפויות בין מו"לים, שפות הפרסום, סוג המדיה, ולגבי חלק מהמו"לים הערה קצרה על תחומי הדעת שבהם הם עוסקים. כמו כן, ניתן מידע על זכויות היוצרים של מו"לים שחדלו להתקיים.

אם מצאתם שגיאה במאגר או אם ידוע לכם על מו"ל שאינו מופיע בו, אנא שלחו לנו את פרטיו: [email protected]

להורדת קובץ מאגר המו"לים

נתונים סטטיסטיים

הספרייה הלאומית מופקדת על שמירת נכסי התרבות של מדינת ישראל עבור הדורות הבאים, ועבור חוקרים, מלומדים ואזרחים מן השורה. לשם כך נחקק חוק הספרים, המחייב את כל מי שמוציא לאור ספר בישראל למסור שני עותקים ממנו לספרייה.

רוב רובם של המו"לים הישראלים מוסרים את פרסומיהם לספרייה הלאומית, ומשתתפים ביצירת האוסף הגדול והמקיף ביותר בארץ של פרסומים ישראליים.

הפרסומים נרשמים בקטלוג הספרייה הלאומית, בביבליוגרפיה הלאומית "קרית ספר", ובקטלוג המאוחד של הספריות בישראל.

קראו עוד על הנתונים הסטטיסטיים של הוצאות הספרים בשנים שונות