קוקיז (עוגיות)

אתר הספרייה הלאומית עושה שימוש בעוגיות (cookies) על מנת לשפר את חווית הגלישה שלך. הגלישה שלך באתר מהווה הסכמה לשימוש בעוגיות. למידע נוסף, אנא עיינו במדיניות הפרטיות

על ערן לאור ואוסף המפות

על ערן לאור ואוסף המפות

אוסף המפות הדיגיטליות

אוסף המפות של הספרייה הלאומית על שם ערן לאור הוא אוסף פיזי ווירטואלי של מפות. עיקרו של האוסף הוא מפות עתיקות, אטלסים וספרי מסע לארץ הקודש. זהו אוסף המפות בין הגדולים בתחומו בעולם שמונגש לציבור הרחב. נוסף על מפות ארץ הקודש ישנם באוסף גם מפות ואטלסים של מקומות נוספים. כמו כן כולל האוסף ספרות מדעית על אודות ארץ הקודש, מחקרים על הגיאוגרפיה ההיסטורית של ארץ ישראל, מילונים מקראיים ועותקים של ספרי תנ"ך מוקדמים הכוללים מפות. לב האוסף הן המפות שתרם לספרייה ערן לאור.

כל מפות האוסף סרוקות וזמינות לצפייה בקטלוג הספרייה. במסגרת פרויקט בנייתה של "ספריית מפות ארץ הקודש הדיגיטלית" שוקדת הספרייה עתה על הרחבתו של האוסף הדיגיטלי במטרה לרכז עבור ציבור המשתמשים בארץ ובעולם מפות נוספות רבות של ארץ הקודש שאינן מצויות באוספיה אך קיימות בספריות ובאוספים אחרים בעולם. כך יהפוך האוסף לאוסף מקיף של מפות ארץ הקודש.

האוסף הפיזי

ערן לאור

ערן לאור

רוב הפריטים הפיזיים הקיימים באוסף נתרמו על ידי מר לאור בשנת 1975. ערן לאור ז"ל נולד בסלובקיה, היה פעיל בשרותי המודיעין של בנות הברית וסייע לעלייתם של יהודים לארץ ישראל. לאחר הקמת המדינה, הוא שימש כנציג המוסדות הלאומיים היהודיים באירופה. לאור חיבר ספרי שירה והגות וכן כתב אוטוביוגרפיה. הוא תיאר את צמיחת האוסף שלו כעניין "המזכיר את תיאור העולם כפי שהוא היה בימי הביניים, עם ירושלים כמרכז העולם. סביב ירושלים, במעגלים קונצנטריים גדלים והולכים, יש לנו תיאורים של ארץ ישראל, של המזרח התיכון...". יחד עם שושנה קליין, חיבר לאור קטלוג של מפות ירושלים וארץ ישראל, "Maps of the Holy Land:‎ Cartobibliography of Printed Maps, 1475-1900", שפורסם בניו יורק בשנת 1986.

ליבת האוסף כוללת כ-1,500 מפות עתיקות של ירושלים וארץ הקודש, ולצידן מפות עתיקות של חלקים אחרים של העולם. באוסף גם מפות מדידה של ארץ ישראל והאזור החל מאמצע המאה ה-19, וכן מפות מודרניות של ישראל, של ערים בה, ושל מדינות שכנות מלפני קום המדינה ועד היום.

המפות באוסף הן בשפות אירופיות שונות וכן בעברית, ביידיש ובערבית. בנוסף לכך, האוסף כולל יצירות נלוות בתחום תולדות הקרטוגרפיה, וכן כתבי עת וספרי עיון.

כל המפות באוסף מקוטלגות בקטלוג הספרייה וזמינות לצפייה באופן מקוון.

האוסף משמש כמקור ראשון במעלה לסטודנטים ולחוקרים בתחומי הקרטוגרפיה העתיקה והמודרנית וכן בתחומים אחרים, ובהם גאוגרפיה היסטורית, היסטוריה כללית, תולדות האמנות, תולדות עם ישראל וארץ ישראל והגולה, אדריכלות ותכנון ערים וכן בתחום לימודי ירושלים. בין המשתמשים באוסף יש חוקרים, אוצרים, סטודנטים ואורחים מישראל ומרחבי העולם.

 

איסוף ורכישה

הספרייה הלאומית ממשיכה לרכוש מפות לאוסף ממקורות שונים.

בנוסף משמשת הספרייה הלאומית גם כספריית הפקדה לפי חוק. היות שכך, מפות בנות זמננו אשר רואות אור בישראל נשלחות לספרייה לפי הוראות החוק והן חלק מן האוסף. כמו כן, האוסף כולל מפות שיצאו לאור ברשות הפלסטינית.

 

מפות שבבעלות הספרייה הלאומית

כל מפות האוסף זמינות לצפייה באתר הספרייה. מפות שאינן כפופות לזכויות יוצרים זמינות לצפייה גם מחוץ לבניין ספרייה.

 

מפות בבעלות ספריות ואוספים אחרים

הספרייה יזמה מפעל שמטרתו להרחיב את אתר המפות ולכלול בו גם מפות נוספות של ארץ הקודש המצויות באוספים שונים ברחבי העולם. לצורך מטרה זו יזמה הספרייה פרויקט שיתוף פעולה בינלאומי נרחב במסגרתו מקבלת הספרייה, באדיבותן של ספריות ואספנים ברחבי העולם, ללא תמורה או בתשלום, זכויות להצגת מפות של ארץ הקודש בכתב יד או בדפוס באתר הספרייה. כיום מצויים באתר פריטים של ספריות מרחבי העולם ושל אספנים (ר' שותפים לפרויקט). בעתיד הקרוב יצטרפו פריטים מאוספיהן של ספריות נוספות. בשנים הקרובות אנו מקווים להרחיב באופן משמעותי את האוסף הדיגיטלי כך שישמש כמאגר המידע הגדול מסוגו בעולם.