להקות צבאיות
כרזת הסרט "הלהקה", 1977. ארכיון הסינמטק בירושלים

להקות צבאיות

בנובמבר 1950 עלה המחזמר הקומי "מיריק מסתדרת". המציגים היו חיילים צעירים, במתכונת דומה לזו של הצ'יזבטרון, להקת ההווי והבידור של ההגנה. בכך התחיל עידן מפואר ומשמעותי בן שלושה עשורים שהשפיע מאוד על המוזיקה הישראלית בפרט, ועל התרבות הישראלית בכלל. הלהקה היתה להקת הייצוג של הגדוד החדש שהוקם זה עתה: הנח"ל. ארבע שנים לאחר מכן נטשה הלהקה את היומרות התיאטרליות שלה והחלה להשקיע יותר בפזמונים מקוריים ובקטעי קישור קומיים. ללהקת הנח"ל הצטרפו להקות ייצוגיות לפיקוד הדרום (1951), פיקוד המרכז (1953), פיקוד דרום (1955) ואחרות.

עם הזמן המוזיקה של הלהקות הצבאיות יצאו מחוץ למסגרת הצבאית שלהם, ולהנפיק להיטים גדולים שהושמעו ללא הקף בתחנות הרדיו, וכיכבו במצעדי הפזמונים. המוזיקה שילבה נושאים הקשורים בחיי היומיום של החיילים, עם שירי אהבה כלליים יותר. בתחילה שירי הלהקה לוו באקורדיאון ובתוף דרבוקה, אך עם השנים הם החלו להיות מושפעים יותר ויותר מהאפנות המוזיקליות הגדולות במערב. בתחילת שנות השישים היו אלה השפעות של שנסונים צרפתיים ומקצב רומבה לטיניים, וככל שהשנים חלפו, העיבודים הפכו לחשמליים יותר, עשירים יותר ורוקנרוליים יותר.

ימי הזוהר של הלהקות הצבאיות היו בתקופת האופוריה שלאחר מלחמת ששת הימים ועד למלחמת יום הכיפורים. בשש שנים אלה הנפיקו הלהקות הצבאיות אינספור להיטים, וחייליה הפכו לכוכבי פופ עוד בתקופת שירותם הצבאי. תור הזהב הסתיים בטראומה של מלחמת יום הכיפורים.

ואכן, מ-1974 ואילך חלה דעיכה בפופולריות של הלהקות הצבאיות. לנוכח תופעות עומק בחברה הישראלית, כמו זעם על השלטון ומוסדותיו, מצב הרוח הלאומי השפוף, וכן השפעות של זרמים מוזיקליים חדשים נראו הלהקות הצבאיות כגופים מיושנים ורלוונטיים פחות עד לסגירתן בשנת 1978.

הרמטכ"ל דאז, רפאל איתן טען כי הלהקות הצבאיות כבר לא ממלאות את יעודן המקורי, והחליט לסגור את כולן. נראה היה כי תם פרק חשוב בתולודת הצבא, המוזיקה הפופולרית והתרבות הישראלית בכללה.

חמש שנים לאחר מכן, החליט הרמטכ"ל, משה לוי, להקים מחדש את הלהקות הצבאיות. אלה קמו ושבו לספק להיטים. לא היתה זו הצלחה בסדר גודל שידעו בשנות השישים והשבעים, אך היתה זו תחייה משמחת ומצליחה לפרקים. החל מאמצע שנות התשעים פעילות הלהקות הצבאיות השתנתה. הלהקות מאז הפכו למצומצמות יותר, הופיעו רק בתוך היחידות הצבאיות אליהן שוייכו  וכמעט ולא הקליטו חומר מקורי חדש.

כאן תוכלו למצוא את שירי הלהקות הצבאיות מכל הזמנים, וכן חומרים שונים ומעניינים מארכיון הספריה. האזנה נעימה!