מלחמת העולם השנייה
חיילים אמריקנים בדרך לפלישה לנורמנדי. תמונה לשימוש חופשי

מלחמת העולם השנייה

מלחמת העולם השנייה הייתה המלחמה ההרסנית והקטלנית ביותר בתולדות האנושות. המלחמה החלה  רשמית ב-1 בספטמבר 1939, כאשר גרמניה הנאצית פלשה לפולין. למרות שמקובל לראות בפלישה את הסימן הראשון למלחמה, למעשה הסיפוחים שביצעה גרמניה הנאצית - אוסטריה ב-1938 וצ'כיה ב-1939 - היו גם הם אקט צבאי, גם אם עברו ללא התנגדות אלימה (ובמקרה של אוסטריה - אפילו בהסכמה). 

עם התקדמותה של גרמניה כבש הוורמאכט - הוא הצבא הגרמני - ארץ אחרי ארץ: פולין, צרפת, בלגיה, הולנד, דנמרק, נורבגיה. עם כל מדינה שנפלה בפני הכיבוש הנאצי, גדלה החרדה הבינלאומית מפני מכונת המלחמה המשומנת. זמן קצר לפני פרוץ המלחמה חתמו גרמניה וברית המועצות על הסכם ידידות ושיתוף פעולה צבאי - הסכם ריבנטרופ-מולוטוב - אך גרמניה הפרה הסכם זה ופלשה לברית המועצות ביוני 1941.  בתחילה התקדם הצבא הגרמני במהירות הבזק וכבש שטחים נרחבים מאוד, אולם גודלה העצום של ברית המועצות - כמו גם החורף הרוסי הקשה - הקשו על ההתקדמות הגרמנית בהמשך. 

בחורף 1941 נעצרה ההתקדמות הגרמנית בקרב על מוסקבה – בפעם הראשונה לאחר שנתיים של נצחונות בלתי-פוסקים. שינוי מוחלט אירע שנה לאחר מכן בקרב הקטלני על העיר סטלינגרד בחורף 1943-1942: מאות אלפי חיילים גרמניים לא הצליחו לשבור את התנגדות הצבא האדום ובסופו של הדבר הפכו לשבויים – אם לא נפלו או נהרגו ממחלות, מקור או מרעב.

הכוחות הגרמנים חיפשו וצדו יהודים בכל שטח שכבשו באירופה, והוציאו אותם להורג או שלחו אותם למנגנון ההשמדה המשומן-היטב שהקימו על האדמות שכבשו. שואת יהודי אירופה הגיעה לממדים עצומים, ועד תום המלחמה ב-1945 נרצחו יותר משישה מיליון יהודים ברחבי אירופה. 

   לצד גרמניה הצטרפו נלחמו עוד שתי מדינות בניסיון לכבוש כמה שיותר שטחים: איטליה ויפן. יחד הן היוו את "מדינות הציר". לאחר שהצי היפני תקף את הנמל האמריקני "פרל הרבור" בדצמבר 1941, התווסף מוקד מלחמה מרכזי במזרח הרחוק וארצות הברית נכנסה למלחמה במשנה כוח. עד לחודש יוני 1944 הגבילו בעלות הברית המערביות את פעולתן המלחמתית, והתמקדו בעיקר בהפצצות אוויריות על ערים ומוקדי תעשייה בגרמניה. עם הפלישה לחופי נורמנדי בצפון צרפת ביוני 1944 נפתחה חזית נוספת. בעלות הברית התקדמו באירופה הכבושה והחלו לשחרר שטחים, עד שלבסוף כבשו כוחות הצבא האדום את ברלין. 

בתחילת מאי 1945, ימים ספורים אחרי שהיטלר התאבד נוכח מצבה הצבאי הקשה של גרמניה, נכנעו כל כוחות הוורמאכט לבעלות הברית. הכוחות הגרמניים באירופה נכנעו ב-8 במאי 1945, אולם, יפן לא הפסיקה להילחם נגד הכוחות המאוחדים. רק לאחר שארצות הברית הפילה שתי פצצות גרעיניות על הערים הירושימה ונגסאקי בתחילת אוגוסט 1945 נכנעה גם הקיסרות היפנית. בין 130,000 ל-220,000 איש נהרגו כתוצאה מההתקפה האטומית האמריקאית.  

בין 50 ל-60 מיליון אנשים נהרגו במהלך המלחמה והרס רב נגרם לחלקים ניכרים במדינות רבות. גרמניה איבדה שטחים גדולים למדינת פולין ואף חולקה לחלק המערבי – לימים הרפובליקה הפדרלית והחלק המזרחי, שנהפך לאחד ממדינות הגוש הקומוניסטי' תחת הפיקוח של ברית המועצות. מצב זה הסתיים רק ב-1990 עם איחוד גרמניה.  

בספרייה הלאומית נאספו חומרים ארכיוניים הנוגעים למלחמת העולם השנייה ומספרים את סיפורה של המלחמה האכזרית בכל הזמנים. עם הפריטים הרבים נמנים עדויות אישיות, צילומים, מפות, כרזות, מאמרים, יומנים אישיים, ספרים, הקלטות, מסמכים מגוונים וקטעי עיתונות. שפע החומרים, שרבים מהם נדירים ומיוחדים, מעשירים בידע רחב היקף על ההיבטים השונים של המלחמה.

הסיפורים מאחורי מלחמת העולם השנייה

לכל הכתבות