Back to search results

חבצלת

Enlarge text Shrink text
  • Periodical

"עיתון עברי שיצא לאור בשנת 1863 (תרכ"ג-תרכ"ד), וכן משנת 1870 ועד 1911, בירושלים. פעל זמן מה כירחון וזמן מה כדו-שבועון ואף כשבועון. מספר גיליונות ראו אור בספרדית-יהודית (בשנתיים הראשונות לחידוש פעילות כתב-העת) וביידיש (שישה גיליונות, שהיו מעין מוספים לכתב-העת). ברוב שנות קיומו היה עורכו ובעליו ישראל דב פרומקין (1914-1850). קורות העיתון מלמדים על חבלי הלידה של העיתונות העברית בארץ-ישראל ועל קשייה. כך למשל בשנתו הראשונה (1863) היה בעליו ועורכו של העיתון ישראל ב"ק. ובאותה שנה 1863 נסגר כתב-העת, לאחר חמישה גיליונות, על-ידי השלטון התורכי (באותה עת נסגר הלבנון, וכנראה נסגרו שניהם בשל הלשנות הדדיות). רק אחרי מספר שנים חודשה פעילות העיתון ואז הצטרפו לעריכה מיכל כהן וישראל דב פרומקין, שנעשה מקץ ארבע שנים לבעליו. לאחר מכן בשנת תרל"ז שב ונסגר העיתון לחמישה חודשים על-ידי השלטונות התורכיים (בשל קביעתו כי השלטונות התורכיים עומדים מנגד בעוד מתעמרים הערבים ביהודים בחברון); בשנת תרמ"ג נסגר שוב חבצלת, ופרומקין נאסר לארבעים וחמישה ימים, אחרי שכתב מאמר כנגד הקונסול האמריקאי בקושטא. עורכים שונים החליפו את פרומקין בעת נסיעותיו, וכשלא נמצא לו מחליף, כמו בשנת תרס"ה (1905) - חלה הפסקה של זמן מה בפרסום העיתון. בעיתון כתבו רבים מחכמי ומשכילי ירושלים והתפוצות היהודיות. עד 1882 ייצג העיתון למעשה את תושבי ירושלים החסידים והספרדים, והתחרה ב-הלבנון, שיצא לאור גם כן בירושלים, והיה עיתונם של האשכנזים הפרושים. חבצלת ראה אז את ההשכלה באור חיובי, תמך בישוב ארץ ישראל (ועל כן הרבה לתאר את הביטחון השורר בארץ) והתנגד להתבססות היישוב בארץ על כספי החלוקה. חלק גדול מן המאמרים בעיתון עסקו בישוב היהודי בארץ, ובפרט בירושלים, וכן התייחסויות לפעולותיו של משה מונטיפיורי ושל החברה לישוב ארץ ישראל. העיתון הוביל את קו ההתנגדות למיסיון, וכלל גם ידיעות על היישוב היהודי בארצות הסמוכות. בתחום החינוך תמך העיתון במשכילי היישוב וקרא לרפורמות. לאורך רוב שנות השבעים של המאה ה-19 הוא היה העיתון העברי היחיד בירושלים (אם כי הלבנון שראה אור בפריס ייצג את הפרושים-האשכנזים של העיר). לזמן קצר, ב-1882, בזמן שפרומקין נסע לזמן קצר לרוסיה, ערך את כתב-העת אליעזר בן-יהודה וכלל בו מאמרים על הלשון העברית, ודברי תמיכה במושבות הראשונות של העליה הראשונה. כאשר חזר פרומקין לערוך את כתב-העת, הוא התקרב לעמדות היישוב האשכנזי הישן כנגד הציונות, התנגד לקצב המתגבר של העליה לארץ, תיאר את קשיי העולים וביקר את פקידי הברון במושבות. הוא עמד לצד המחמירים בפולמוס סביב שאלת ההקפדה על שנת השמיטה ונקט עמדה עוינת כלפי עוזרו לשעבר בעריכת העיתון, בן-יהודה. בשנותיו האחרונות היה כתב-העת בעל אוריינטציה חרדית-ירושלמית מובהקת, ובין השאר פורסם בו מאמר נגד האבל על מות הרצל. חבצלת הוא מקור לא אכזב למידע על המתרחש ביישוב היהודי בארץ-ישראל ונמצא מעל דפיו, מלבד ידיעות רבות, גם מאמרים רבים בנושא, דוחות כספיים ומודעות של מוסדות שונים, ועוד. לעיתון גם צד ספרותי ומעל דפיו פורסמו רומן בהמשכים, סיפורים, תיאורי מסע ופיליטונים, רבים מהם תורגמו מן העיתונות האנגלית והגרמנית-יהודית, לא תמיד בציון מקורם, וחלקם הובא במוסף נפרד בשם "פרחי החבצלת""

Title חבצלת : מכתב עתי לחדשות, לספרות ולמדע, ולכל דבר הרצוי לאיש יהודי.
Additional Titles פרחי חבצלת
Habazeleth
Related place Jerusalem (Israel)-place of publication
Contributors פרומקין, ישראל דב בן אלכסנדר סנדר, 1850-1914
בק, ישראל, 1797-1874
הכהן, מיכל בן ישראל
Publisher ירושלם : [מוציא לאור לא ידוע]
Creation Date תר"ל-
Notes עם הוספה תורנית בשם: פרחי חבצלת.
העורכים: ישראל ב"ק (שנה א-ב)
מיכל הכהן (שנה א-ג)
ישראל דוב פרומקין (שנה א-מ).
שנים א-ב: 4094+=2 R PV.
1987: מפתח הלבנון, חבצלת והמגיד לתולדות היישוב היהודי בארץ ישראל - 1671 MIC.
עותק נוסף במיקרופילם: 57 PFI.
ראשונה יצא בתור ירחון, אחר כך דו שבועון, שבועון, 3 פעמים בשבוע ובסוף פעמים בשבוע.
Added Years שנה א (תר"ל)-
Language Hebrew
National Library system number 990019109840205171

תנאי השימוש:

Any Use Permitted

You may copy and use the item for any purpose.

There is no need to contact the National Library for permission to use the item.

Additional information:

This item is part of the Public Domain and is not subject to copyright restrictions in the State of Israel.

Note that copyright laws may vary from country to country. Therefore, if you wish to make use of an item outside of the State of Israel, You are required to check the applicable copyright rules in the relevant country.

If you believe that there is an error in the information above, or in case of any concern of copyright infringement in connection with this item, please contact us using the Inquiry for Copyright form.

MARC RECORDS

Have more information? Found a mistake?