קדם אירוויזיון
לוח התוצאות בקדם אירוויזיון 1986. צילום מסך מתוך אתר כאן

קדם אירוויזיון

"קדם אירווזיון" הוא תחרות זמר שהוקמה ע"י הערוץ הראשון של רשות השידור, ומטרתו הייתה לבחור את נציג או נציגת ישראל לתחרות האירווזיון. לפניו, שימש פסטיבל הזמר והפזמון כתחרות המכריעה לבחירת הנציג או הנציגה, זאת עד שנת 1981.

"פתאום קלטתי שכולנו בעצם ילדים שרוצים להתחפש, ומוכרים את עצמם בשביל שלוש דקות בטלוויזיה", סיפרה ירדנה ארזי בגילוי לב לאחר אחת מתחרויות ה"קדם אירוויזיון", ובכך הגדירה כיצד נוסדה מסורת של טקסים יוקרתיים, יריבויות גדולות, מתח עצום וגימיקים, אבל גם כיצד נוצר המסורת של הפופ הישראלי משנות השמונים ואילך. הקדם ריכז את כל אלה אל מדורת שבט שנתית.

ישראל החלה להשתתף באירוויזיון עוד בשנת 1973, אך רק ב-1978, הוחלט שבחירת השיר המייצג יהיה במתכונת של אירווזיון מקומי. מבחר שירים חדשים ע"י מבצעים ומבצעות יתמודדו על לב הקהל, ונקודות שיפוט שונות בארץ יעניקו לשירים האהובים יותר ניקוד גבוה יותר. בתחילה גויס פסטיבל הזמר והפזמון הוותיק. יזהר כהן וגלי עטרי, הזוכים בשנתיים הראשונות, זכו גם בתחרות האירווזיון עצמה. העניין ההולך וגובר בתחרות, הביא לחוסר עניין בפסטיבל המקורי.

1981 הייתה השנה הראשונה בה התקיים אירוע נפרד, שנה לאחר מכן התקבע שמו: "קדם אירוויזיון", וכך הוא התקיים עשרים וחמש פעמים לסירוגין עד שנת 2013: שש עשרה פעמים התקיים כקדם פתוח עם אומנים שונים, ותשע פעמים כ"קדם פרטי" בו אומן שנבחר על ידי ועדה הציג שירים שונים לבחירת הקהל.

הקדם שיקף תמיד את האופנות השונות שתרבות הישראלית. משירי דיסקו ועד לבלדות פופ במסורת שנות השמונים, שירי דאנס וטכנו ועד לשירי עם גאים. עם השנים נכנסה השפה האנגלית לשירים המתמודדים, תחילת כשפה שנייה ולאחר מכן כשפה היחידה.

גם הצלחת הריאליטי במאה ה-21 חלחלה לתחרות, וייתרה את הקדם. כפי שהקדם החליף את פסטיבל הזמר בתחילת שנות השמונים, כך קרה גם לו, שלושה עשורים לאחר מכן. תוכניות הריאליטי הפכו לאלה שמכתירות את הנציג או הנציגה לתחרות האירוויזיון: "הכוכב הבא", "אקס פקטור", והטלוויזיה המסחרית שחברה לשידור הציבורי (עד לשנת 2016 - רשות השידור, והחל מ-2017 - תאגיד השידור "כאן")

כאן תוכלו לראות את פניני הקדם מארכיוני הספרייה, ולהנות מאינסוף שירים שראויים לדוז פואה, וגם לכמה שקצת פחות.