קבוצות בחברה הישראלית

קבוצות בחברה הישראלית

קבוצות בחברה הישראלית בספרייה הלאומית

החברה הישראלית רבגונית ומרובת קבוצות וקהילות. ההבדלים בין הקבוצות מתבטאים בשלל היבטים, ובהם לאום, דת ומידת הדתיות, שפה, תרבות, זהות אישית, השקפה פוליטית וחזון לגבי זהותה הרצויה של מדינת ישראל. המגוון הישראלי הרחב מספק פוטנציאל עצום להתגבשות חברה פורה, יצירתית, עשירה ורב־תרבותית. ועם זאת ההטרוגניות הישראלית מזמנת גם לא מעט אתגרים ומתחים, המשפיעים על החוסן והסולידריות בחברה הישראלית.
הקבוצות הגדולות ביותר בחברה הישראלית הן המגזר היהודי, שאליו משתייכים מרבית אזרחי ישראל, והמגזר הערבי, השני בגודלו במדינה. כל אחת משתי הקבוצות הללו מחולקת לתתי־קבוצות מגוונות. במגזר היהודי הקבוצות העיקריות הן חילונים, חרדים, דתיים ומסורתיים – והן מסתעפות לקבוצות דוגמת מוצא עדתי, ותק בישראל וזרמים ביהדות. במגזר הערבי הקבוצות העיקריות הן מוסלמים, דרוזים וערבים–נוצרים. הבדואים היא קבוצה המסתעפת מהציבור הערבית. נוסף על כך ישנם הארמנים והצ'רקסים. החברה הישראלית מכילה גם קבוצות נוספות ובהן נוצרים, בני דתות אחרות ואנשים ללא סיווג דתי.

היחסים בין הקבוצות הרבות והשונות המרכיבות את הפסיפס החברתי הישראלי דינמיים ומשתנים לאורך השנים. לעיתים הגבולות בין הקבוצות ברורים ולעיתים מיטשטשים. שינויים רבים חלו גם בתוככי הקבוצות, במרקם החיים בהן, בתרבותן, בהשתלבותן, במעמדן בחברה, בייצוגן הפוליטי ובשיעורן היחסי באוכלוסייה.

חלק מהקבוצות נטמעות באוכלוסייה הישראלית הכללית, ואילו אחרות בוחרות להסתגר ולשמור על בידול תרבותי ודתי ולכן מנהלות חיי קהילה נפרדים, ולעיתים מתגוררות ביישובים נפרדים או בשכונות ייעודיות. לשם שמירת המסגרת הקהילתית הנבדלת יש קבוצות המפעילות מערכות עצמאיות בתחומי חינוך, תרבות ורווחה.

הרבגוניות של החברה הישראלית באה לידי ביטוי גם בתמהיל התכנים ובפעילותה של הספרייה הלאומית. בהיותה הספרייה הלאומית של מדינת ישראל, היא מקפידה לאסוף חומרים הנוגעים לכל הקבוצות ולהנגיש אותם לכלל המגזרים באופן שיגביר את הפלורליזם, הסובלנות והמודעות לתרבות, להיסטוריה ולערכים הייחודיים של כל קבוצה וקבוצה בפסיפס הישראלי.

ברוח זו שמורים בספרייה הלאומית שפע פריטים היסטוריים המספרים את סיפורן של כל אחת מהקבוצות בחברה הישראלית כמו גם את סיפור השתלבותן בחברה. בין היתר נאספו בספרייה כתבי יד עתיקים ונדירים, ספרי חול וספרי קודש, מאמרים ומחקרים, גלויות וצילומים, כרזות וקטעי עיתונות, ארכיונים אישיים וקהילתיים, מפות ומכתבים וגם הקלטות וידיאו ושמע של אנשי קהילה, אירועים ויצירות תרבות. רבים מהחומרים נגישים גם לצפייה דיגיטלית מחוץ לבניין הספרייה.

x (x)