להקת פיקוד הצפון
להקת פיקוד הצפון, "שמח בצפון". הד ארצי

להקת פיקוד הצפון

להקת פיקוד הצפון היא הלהקה הפיקודית האחרונה שהוקמה בצה"ל. היא הוקמה רק בסוף שנת 1954. חבריה הראשונים היו חיילי להקת פיקוד הדרום שהתפרקה מעט קודם לכן, ובראשם הכוכב יעקב בודו, וחברי להקת גולני שפורקה גם כן בכיכובו של צדוק סביר.

ב-1958 הגיעה הלהקה לכל בית בישראל עם הלהיט הראשון שלה: "בגלל מסמר". 

הלהקה הייתה הראשונה שעשתה שימוש בגיטרה חשמלית ובעיבודים מודרניים יותר שכללו יותר מאקורדיאון ודרבוקה. הגיטריסט החייל קובי אושרת הפליא בגיטרות כבר ב-1963 בשירים דוגמת הפרודיה "לוס פיקודוס צפונוס".

גם הפופולריות של הלהקה הלכה ועלתה עם להיטים דוגמת "כוכב הצפון", "בשדה תלתן", "ושלושה חיילים". בלהקה כיכבו באותם שנים כוכבים דוגמת גדי יגיל, יהודה ברקן ודני בן ישראל.

הכוכב הגדול של הלהקה היה מוצי אביב, והוא גם זה ששר את "אלף שיר לצפון", להיטה הגדול ביותר של הלהקה, מיד לאחר מלחמת ששת הימים.

תור הזהב של הלהקות הצבאיות לאחר 1967 לא פסח גם על הלהקה, כוכבים נערצים כיגאל בשן, עדנה לב כיכבו במצעד הפזמונים. "מתוק מתוק" ששר בשן היה שיר השנה בתחנות הרדיו לשנת תשל"א.

הלהקה נסגרה, כמו כל הלהקות הצבאיות, על ידי הרמטכ"ל, רפאל איתן, בשנת 1978, אך בניגוד ליתר הלהקות, הלהקה הייתה תחת פיקודו של איתן עוד קודם. איתן, שכיהן כמפקד פיקוד הצפון קודם לכן, לא העריך את הלהקות הצבאיות וצמצם משמעותית את משאביה.

עם זאת, דווקא שירת הברבור של הלהקה, בשנת 1977 זכתה להצלחה מפתיעה: "בלילה על הדשא" הפך ללהיט גדול, שירים אחרים שהצליחו מאותה תכנית היו "בוא איתי אל הגליל" ו"גשם אחרון".

הלהקה המחודשת חזרה לפעילות בשנת 1984, עם שני להיטים שהפכו לקלאסיקות ישראליות: "קום והתהלך בארץ" ו"עוד לא תמו כל פלאייך". בין כוכביה החדשים היו יהודה אליאס, ושלוש חברות להקת מנגו, עינת ארליך ודני שטג. עם הזמן הלהקה איבדה פופולריות עד לסגירתה ב-1990.

כאן תוכלו להאזין לשירי הלהקה הנפלאים, וליהנות מחומרים מעניינים על אודותיה.

האזנה נעימה!