אתר הספרייה הלאומית עושה שימוש בעוגיות (cookies) על מנת לשפר את חווית הגלישה שלך. הגלישה שלך באתר מהווה הסכמה לשימוש בעוגיות. למידע נוסף, אנא עיינובמדיניות הפרטיות
שלום {{firstName}},נרשמת בהצלחה לספרייה הלאומית, כיף שבאת!הודעת הדואר האלקטרוני נשלחה כעת לכתובת שהזנת. כדי להשלים את הרישום ולהפעיל את החשבון - יש ללחוץ על הקישור שבהודעות הדואר האלקטרוני.
יש לפנות ימינה עם הכניסה לספרייה. על הקיר משמאל תלוי ציר זמן המתאר את תולדות הספרייה הלאומית בישראל, מראשית דרכה בשנת 1892 ועד לתהליך התחדשותה בשנות האלפיים. בתום הקריאה, מומלץ לעלות לקומה 1 במדרגות הסמוכות לכניסה הראשית (ניתן לעלות גם בעזרת המעלית הסמוכה לעמדת השומר שליד כניסה זו). יש לשים לב:
הסיור כולל ביקור באולמות הקריאה. יש לכבות את הטלפון הנייד בכדי לא להפריע לקהל הקוראות והקוראים.
צילום: עופרית אסף
קומה 1
חלונות ארדון: "חזון ישעיהו" מאת מרדכי ארדון*
החלונות הצבעוניים מוקדשים לחזון אחרית הימים של הנביא ישעיהו:
בחלק השמאלי, נראים השבילים שבהם העמים עולים לירושלים. בכל שביל מופיע הפסוק "לְכוּ וְנַעֲלֶה אֶל-הַר-יְהוָה" בשפה שונה.
במרכז, ירושלים. בחלק התחתון מציג ארדון את חומת ירושלים ממגילת ישעיהו – מן המגילות הגנוזות שנמצאו במערות קומראן שבמדבר יהודה. מעל החומה, פיסת קלף ועליה קטע הנבואה "וְכִתְּתוּ חַרְבוֹתָם לְאִתִּים...". לידה, שילוב של עיגולים וקוים כחולים – "אילן הספירות" הקבלי. לשמאלו מערכת ספירות נוספת, עיגול בתוך עיגול, אף היא מספר הזוהר.
* מרדכי ארדון (1992-1896), היה צייר ישראלי, חתן פרס ישראל לציור לשנת 1963, שסגנונו המיוחד קנה לו שם עולמי. הצייר החל בעבודה על היצירה בשנת 1980 וסיימהּ בשנת 1984.
משמאל לחלונות ארדון נמצא אוסף גרשם שלום והוא תחנת הביקור הבאה.
אוסף שלום הוא ספריית עיון בתחום הקבלה, החסידות והמיסטיקה היהודית. זוהי ספרייה יחידאית ואין שנייה לה בעולם. היא מבוססת על אוסף הספרים הפרטי של גדול חוקרי הקבלה, פרופסור גרשם שלום, שעבר לאחר פטירתו לרשות הספרייה הלאומית, וכאן הוא מוצג בשני אולמות קריאה המוקדשים לו בלבד.
האוסף מכיל כ-35,000 פריטים מתחום הקבלה. בגרעין האוסף עומדת ספרייתו של פרופסור גרשם שלום, המכילה את הספרים (ביניהם פריטים נדירים רבים), את המאמרים ואת תצלומי כתבי היד שהיו בבעלותו. ספרים רבים מוגהים בידיו, ומשופעים ברבבות הערות אינפורמטיביות וביקורתיות שהוא כתב בשולי העמודים ובראשי הספרים, ובהם עניינים רבים שטרם פורסמו, המוסיפים נדבך נוסף לספרים עצמם ומאירים נושאים שונים בחקר הקבלה. חלק נוסף באוסף, המתפתח תדיר, מאגד ספרות מקורית וספרות מחקר בנושא קבלה וחסידות, שהתפרסמה וממשיכה להתפרסם, הנרכשת על ידי הספרייה הלאומית.
יש לפנות ימינה ביציאה מאוסף גרשם שלום. מימין למעלית נמצאת ספריית השמע והמוזיקה ע“ש בלה והרי ווקסנר.
צילום: חנן כהן
אוסף המוזיקה וארכיון הצליל
ארכיון הצליל הוא הגדול בעולם בתחום ההקלטות האתנוגרפיות והמסחריות של מוזיקה ישראלית ויהודית, וכולל גם מוזיקה שאינה יהודית. אוסף המוזיקה כולל דפוסים (ספרים, תווים וכדומה), הקלטות וידאו ואודיו (תקליטים, תקליטורים, קלטות ועוד) וחומרי ארכיון (טיוטות של יצירות, רשימות מחקר, מכתבים, תמונות, תעודות, מודעות, תכניות, קטעי עיתונים, הקלטות פרטיות ועוד). מחלקת המוזיקה אוספת, מתעדת, משמרת ומציעה לציבור כל חומר הקשור למוזיקה הארץ-ישראלית, הישראלית והיהודית.
בתום ההאזנה, מומלץ לעלות לקומה השנייה לביקור באוספים נוספים. יש לפנות שמאלה ביציאה מהמעלית אל עבר מסדרון רחב, החדר הראשון משמאל הוא אוסף המפות ע"ש ערן לאור.
צילום: אסף פינצ'וק
קומה 2
אוסף המפות ע"ש ערן לאור
האוסף כולל מפות עתיקות, החל מן המאה ה-15; אטלסים עתיקים; ספרי מסעות בארץ ישראל ובעולם כולו, מדריכים; ספרים פרי עבודתם של חוקרי ארץ ישראל מן המאה ה-19; ספרי גיאוגרפיה היסטורית; ומילונים תנ"כיים וכרכי תנ"ך וברית חדשה שבהם כלולות מפות. באוסף ניתן למצוא גם מפות מודרניות של ישראל ושל מדינות האזור, ומפות בנות זמננו היוצאות לאור בישראל ונמסרות לספרייה על פי חוק. ליבת אוסף לאור כוללת כ-1,500 מפות עתיקות של ירושלים ושל ארץ ישראל. בנוסף, יש באוסף מפות עתיקות של שאר העולם ומפות מודרניות של מדינת ישראל ושל ערים בתוכה (לפני ואחרי הקמתה). האוסף כולל מפות בשפות אירופיות, בעברית, ביידיש ובערבית.
* אם אחד מאנשי הצוות באוסף פנוי, ניתן לבקש הדרכה קצרה במקום.
משמאל לאוסף המפות ע“ש ערן לאור נמצא אוסף אדלשטיין לתולדות המדע.
צורת הארץ הקדושה לגבולותיה, ברסלאו 1900
אוסף אדלשטיין לתולדות המדע
האוסף מכסה את כל תחומי ההיסטוריה, הפילוסופיה והסוציולוגיה של המדע. הוא כולל מקורות לצד ספרות משנית, כתבי עת ומדור יעץ. אוסף מקיף זה על תולדות המדע מהמאה ה-16 ועד היום מתמקד בעיקר בהיסטוריה של הכימיה והאלכימיה, ובהיסטוריה של הצביעה, ההלבנה והניקוי היבש של טקסטיל. בנוסף, ניתן למצוא כאן אוספים שונים בנושאים הבאים: תולדות הרפואה הכללית (בדגש על נושאים מיוחדים ברפואה: היגיינה, ספרי תרופות, פיזיולוגיה, אנטומיה וכירורגיה), אוסף עתיק ורב ערך המוקדש לתזונה ומזון ואוסף מקיף של תולדות הפיזיקה והמדע במאה ה-20.
אנדריאס וסאליוס, על אודות מבנה הגוף האנושי, שווייץ 1555
סיור בקמפוס גבעת רם
קמפוס גבעת רם משופע באדריכלות ייחודית, ביצירות אמנות ובשטחים פתוחים ומרהיבים. להלן מדריך לסיור בקמפוס הכולל המלצות לסיור ותיאור אתרים נבחרים במקום.