חזרה לתוצאות החיפוש

ראיון עם מיכאל רוזנבאום (רוזן)

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט
  • מחלקת הארכיונים של הספרייה הלאומית מחלקת הארכיונים של הספרייה הלאומית
כותר ראיון עם מיכאל רוזנבאום (רוזן)
תיאור נולד ב-1931 בדנפרופטרובסק. אביו היה בכיר במפלגה הקומוניסטית, וב-1936 נאלץ לברוח מן העיר בעקבות החשש כי יואשם כטרוצקיסט. ב-1941 התפנה עם אימו לטורגוייק, ואחרי שאביו הצטרף אליהם הגיעו לפרבואורלסק. ב-1944 אביו הופנה לעבוד בזפורוז'יה, ועברו לשם. ב-1948 התקבל ללימודים בבית-ספר להכשרת טייסים בפטריקובקה. סבל מאנטישמיות ברחוב ובבית-הספר. ביקש להמשיך את הלימודים במכללה לטיסה, אבל לא התקבל. ב-1951 התקבל ללימודי גיאולוגיה באוניברסיטת דנפרופטרובסק. שם התחבר לשני סטודנטים יהודים ודיבר איתם על ישראל. שלושתם האזינו ביחד לתחנת רדיו "גולוס אמריקי".
באמצע שנות ה-50 פגש בדנפרופטרובסק את אטל ורשבסקי, שהייתה רשאית לצאת מברה"מ במסגרת הרפטריאציה הפולנית. אביה דיבר איתו על ישראל, הציע לו להתחתן, ולצאת יחד איתם מברה"מ. לא יכול היה לעזוב את הוריו ונשאר בברה"מ. בסיום הלימודים קיבל הפניה לעבודה במשלחת גיאולוגית באזור קראסנויירסק. שם פגש את אהרון שניידר מפוניבז' בליטא שהיה בעבר חבר בית"ר. שניידר סיפר לו על בית"ר, על ישראל ועל היסטוריה יהודית. במשלחת הגיאולוגית השתתף בתור גולה לאומן אוקראיני שהיה ידוע כי שיתף פעולה עם הנאצים בהשמדת יהודים בזמן השואה. ביחד עם שניידר תכננו לנקום בו על רצח היהודים, אבל לבסוף התחרט. ב-1958 חזר לזפורוז'יה.
בסוף מאי 1967 נסע לנופש ליאלטה וראה שספינה ישראלית עגנה בנמל. הצטרף להתקהלות של יהודים ליד הספינה, וצפה במשחק כדורגל של צוות הספינה. ב-1976/77, ביחד עם אימו ועם אביו החורג, השתתף בטקס זיכרון להנצחת קורבנות השואה, שנערך ב"מוקרויה" שבקרבת זפורוז'יה. בטקס השתתפו כ-200 אנשים. ב-1976 כאשר חיפש רופא לב בזפורוז'יה חברו מימי הלימודים בבית ספר, יעקב פישמן, המליץ לו לפנות אל איסק רוטנברג. הצטרף לקבוצה ציונית שבראשה עמד רוטנברג. בקבוצה היו כשישה אנשים. נפגשו כפעם בשבוע במשרד שבמרפאה של רוטנברג. דנו בספרו של פויכטוונגר "מלחמת היהודים" כדי ללמוד היסטוריה יהודית. רוטנברג נתן לו מילון רוסי-עברי וחוברות "מצב היהודים בברה"מ". ניסו ללמוד ביחד עברית ללא מורה. פעם אחת, ב-1976, התבקש על ידי רוטנברג להביא חבילה ממוסקבה. את החבילה קיבל מאלמוני בחנות, ובתוכה היו שלוש-ארבע חוברות "מצב היהודים בברה"מ". האזינו ביחד ל"קול ישראל" ברוסית, והאזינו לנאום של שצ'רנסקי במשפטו ב-1978. רוטנברג הקליט את הדברים, רשם, והפיץ בין יהודים. רוטנברג הביא לאנשי הקבוצה מצות, ופעם אחת לקח אותם לבית-כנסת מחתרתי בבלבינו.
ב-1980 רוטנברג נעצר ונשלח ללא משפט למוסד פסיכיאטרי. לאחר המעצר מיכאל נקרא לשיחה בק.ג.ב. ב-1981 ביקש "ויזוב", ופוטר מעבודתו. ב-1981 התחתן עם אלה לפידוס מוילניוס ועבר להתגורר לשם. דרכה הכיר את אנשי הלהקה "אנחנו כאן", ולעתים הגיע למועדון ששימש את אנשי הלהקה ויהודים אחרים. במפגשים השתתפו כ-40 אנשים. במועדון קראו מכתבים שנשלחו מישראל. שם נחשף לכתב-עת של הסמאיזדט היהודי שלא זוכר את שמו. עלה לישראל ב-1986.
יוצרים נוספים וובשין, איליה (מראיין)
שנה 2015
הערות כותר על פי מידע מהמראיין בתחילת הוידאו.
משך 040100
היקף החומר 1 משאב אלקטרוני (241 דקות)..
שפה רוסית
זכויות גישה online_resources
הערת שפה הראיון התקיים ברוסית.
מספר מערכת 990043634980205171

תנאי השימוש:

למחקר, לימוד והוראה

מותר להעתיק את הפריט ולהשתמש בו למטרות של לימוד עצמי, הוראה ומחקר בלבד.

מותר להעתיק את הפריט ולהשתמש בו גם למטרות הוראה ומחקר מסחריות.

חובה להעניק קרדיט ליוצר/ים בכל שימוש בפריט.

אסור לפגוע בכבודו או בשמו של היוצר באמצעות סילוף או שינוי של היצירה.

אין צורך לפנות לספרייה הלאומית לקבלת רשות שימוש למטרות לימוד עצמי הוראה ומחקר.

שימוש שאינו ללימוד עצמי, הוראה ומחקר, מותנה בקבלת הרשאה מבעל זכויות היוצרים בפריט ו/או מבעל האוסף. לא נדרש אישור נוסף מהספרייה הלאומית.

ניתן לפנות לספרייה הלאומית לקבלת פרטי הקשר של בעל זכויות היוצרים/בעל האוסף: טופס בקשה לבירור זכויות יוצרים

מידע נוסף:

הפריט כפוף לזכויות יוצרים ו/או לתנאי הסכם.

תנאי השימוש נקבעו בהסכם עליו חתמה הספרייה הלאומית.

אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות טופס בקשה לבירור זכויות יוצרים

תצוגת MARC

יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?