בנימין זאב הרצל
הרצל, אוסף אברהם שבדרון

בנימין זאב הרצל

בנימין זאב הרצל נולד בשנת 1860 בבודפשט, הונגריה.

ב-44 שנות חייו הספיק הרצל לזכות בשני כינויים החושפים את פועלו של האיש: הוא נקרא "חוזה המדינה" בפי תומכיו, ו"מלך היהודים" בפי מתנגדיו ומבקריו. מאחורי הדמות הסמלית, המיתולוגית כמעט, הסתתר אדם בשר ודם: עיתונאי חד, עורך מחונן, סופר מוכשר, אישיות פוליטית מבריקה, נואם בחסד ובעיקר – איש בעל מטרה ברורה, גם אם הדרכים להגשמתה לא תמיד היו סלולות.

הרצל הלך לעולמו ב-3 ביולי 1904 בווינה, אוסטריה. 45 שנים אחר כך, ב-17 באוגוסט 1949 הובאו עצמותיו לישראל והוא נקבר בהר הרצל בירושלים הקרוי על שמו.

בספרייה הלאומית שמורים מאות פריטים היסטוריים המספקים הצצה לחייו, ועדויות לתגובה האדירה שעוררו רעיונותיו ופעולותיו.

בדף זה תמצאו תמונות של הרצל (גם כאלה בלי זקן), הוצאות נדירות של יצירותיו – כולל תרגום של "מדינת היהודים" לעברית שראה אור באותה השנה שבה פרסם הרצל את הספר לראשונה, גישה דיגיטלית לתרגומים הראשונים של כתביו הציוניים, כרזות מימי חייו, מודעות אבל, והזמנות לאירועים לציון חייו ומותו – גם עשרות שנים לאחר תקופתו.

סיפורים על חוזה מדינת היהודים

פועלו המקיף של תיאודור הרצל כלל אין-ספור אבני דרך, ומאחורי כל אחת מהן עומד סיפור מעניין. אישיותו המורכבת של הרצל - איש החזון, מדינאי משכמו ומעלה, נואם מחונן וכותב מוכשר – הולידה סיפורים רבים הנוגעים לדמותו ולהתנהלותו. בספרייה הלאומית ניתן למצוא כתבות, סרטונים ומערכי שיעור על הרצל, השופכים אור על התרחשויות, שרבות מהן לא מוכרות לציבור הרחב: מהיכן שאב הרצל את המונח ציונות? מה עומד מאחורי גלויות ה"שנה טובה" שבהן תמונותיו של הרצל, ועוד.

לסיפורים נוספים

הפוטושופ של הרצל

הכול היה מושלם: חוזה המדינה הצליח סוף סוף להיפגש עם הקיסר הגרמני. אך אבוי! הצלם פספס את הרגע ההיסטורי. מה עושים? פוטושופ, כמובן