עלינו הגדול / אשכנז כללי / שמחה שלמה זילבר
אשכנז - אשכנז כללי
להאזנה
הנרות הללו / מסכת סופרים הַנֵּרוֹת הַלָּלוּ אָנוּ מַדְלִיקִין עַל הַיְּשׁוּעוֹת וְעַל הַנִּסִּים וְעַל הַנִּפְלָאוֹת אֲשֶׁר עָשִׂיתָ לַאֲבוֹתֵינוּ עַל יְדֵי כּהֲנֶיךָ הַקְּדוֹשִׁים וְכָל (מִצְוַת) שְׁמוֹנַת יְמֵי חֲנֻכָּה הַנֵּרוֹת הַאֵלוּ קֹדֶשׁ וְאֵין לָנוּ רְשׁוּת לְהִשְׁתַּמֵּשׁ בָּהֶן אֶלָּא לִרְאוֹתָן בִּלְבָד כְּדֵי לְהוֹדוֹת לִשְׁמֶךָ עַל נִפְלְאוֹתֶיךָ וְעַל נִסֶּיךָ וְעַל יְשׁוּעָתֶךָ |
בחנוכה נוהגים ללוות את הדלקת הנרות בשירת ובאמירת תפילת "הנרות הללו". נוסח התפילה מופיע לראשונה במסכת סופרים (פרק כ, הלכה ו) והוא הקרוב ביותר לנוסח הנאמר בימינו ע"י עדות המזרח. קיימים הבדלי נוסח קלים בין עדות אשכנז והמזרח, כשהבולט ביניהם הוא שבנוסח אשכנז התווספו המילים "עַל הַמִּלְחָמוֹת" (כפי שקורה גם בתפילת "על הנסים") וכן המילים "בַּיָּמִים הָהֵם בַּזְּמַן הַזֶּה", מה שמעורר מחשבה לגבי חיי העם בגלויות השונות. המילים החוזרות ונשנות לאורך כל התפילה הקצרה הזו הן – נסים, נפלאות ותשועות – חזרה המעצימה את תחושת הנס והישועה המלווה את חג החנוכה. "הנרות האלו אנו מדליקין על הישועות ועל הנסים ועל הנפלאות אשר עשית לאבותינו ע"י כהניך הקדושים וכל (מצות) שמונת ימי חנוכה הנרות האלו קודש ואין לנו רשות להשתמש בהן אלא לראותן בלבד כדי להודות לשמך על נפלאותיך ועל נסיך ועל ישועתך" |
כותר |
הנרות הללו |
---|---|
סולם |
כללי |
שפה |
עברית |
תנאי השימוש:
הפריט כפוף לזכויות יוצרים ו/או לתנאי הסכם. חל איסור על כל שימוש בפריט, לרבות אך לא רק, העתקה, פרסום, הפצה, ביצוע פומבי, שידור, העמדה לרשות הציבור באינטרנט או באמצעים אחרים, עשיית יצירה נגזרת של הפריט (למשל, תרגום, שינוי היצירה או עיבודה), בכל צורה ואמצעי, לרבות, דיגיטאלי, אלקטרוני או מכני, ללא הסכמה בכתב מראש מבעל זכות היוצרים ומבעל האוסף.
תנאי השימוש אינם מונעים שימוש בפריט למטרות המותרות על פי חוק זכות יוצרים, תשס"ח-2007, כגון: שימוש הוגן בפריט. בכל מקרה חלה חובה לציין את שם/שמות היוצר/ים ואת שמו של בעל האוסף בעת השימוש בפריט וחל איסור על פגיעה בכבודו או בשמו של היוצר באמצעות סילוף או שינוי של היצירה.
השימוש בפריט כפוף גם לתנאי השימוש של אתר הפיוט והתפילה.
אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]
בחנוכה נוהגים ללוות את הדלקת הנרות בשירת ובאמירת תפילת "הנרות הללו". נוסח התפילה מופיע לראשונה במסכת סופרים (פרק כ, הלכה ו) והוא הקרוב ביותר לנוסח הנאמר בימינו ע"י עדות המזרח. קיימים הבדלי נוסח קלים בין עדות אשכנז והמזרח, כשהבולט ביניהם הוא שבנוסח אשכנז התווספו המילים "עַל הַמִּלְחָמוֹת" (כפי שקורה גם בתפילת "על הנסים") וכן המילים "בַּיָּמִים הָהֵם בַּזְּמַן הַזֶּה", מה שמעורר מחשבה לגבי חיי העם בגלויות השונות.
המילים החוזרות ונשנות לאורך כל התפילה הקצרה הזו הן - נסים, נפלאות ותשועות - חזרה המעצימה את תחושת הנס והישועה המלווה את חג החנוכה.
הנוסח כפי שמופיע במסכת סופרים הוא כדלהלן:
"הנרות האלו אנו מדליקין על הישועות ועל הנסים ועל הנפלאות אשר עשית לאבותינו ע"י כהניך הקדושים וכל (מצות) שמונת ימי חנוכה הנרות האלו קודש ואין לנו רשות להשתמש בהן אלא לראותן בלבד כדי להודות לשמך על נפלאותיך ועל נסיך ועל ישועתך"
יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?