audio items
snunit

ברכת בונה ירושלים - ברכת המזון

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט
  • תפילה
נגן שירים ברצף
עמוד שיר openModalIcon
prayersAlbomImg
  • 1.
    אשכנז - אשכנז כללי אורי קרויזר
  • 2.
    מרכז תימן (צנעא וסביבותיה) - צנעא אהרן עמרם
נגן שירים ברצף
playerSongImg
כותר ברכת בונה ירושלים - ברכת המזון
סולם כללי
שפה עברית

תנאי השימוש:

הפריט כפוף לזכויות יוצרים ו/או לתנאי הסכם. חל איסור על כל שימוש בפריט, לרבות אך לא רק, העתקה, פרסום, הפצה, ביצוע פומבי, שידור, העמדה לרשות הציבור באינטרנט או באמצעים אחרים, עשיית יצירה נגזרת של הפריט (למשל, תרגום, שינוי היצירה או עיבודה), בכל צורה ואמצעי, לרבות, דיגיטאלי, אלקטרוני או מכני, ללא הסכמה בכתב מראש מבעל זכות היוצרים ומבעל האוסף.

תנאי השימוש אינם מונעים שימוש בפריט למטרות המותרות על פי חוק זכות יוצרים, תשס"ח-2007, כגון: שימוש הוגן בפריט. בכל מקרה חלה חובה לציין את שם/שמות היוצר/ים ואת שמו של בעל האוסף בעת השימוש בפריט וחל איסור על פגיעה בכבודו או בשמו של היוצר באמצעות סילוף או שינוי של היצירה.

השימוש בפריט כפוף גם לתנאי השימוש של אתר הפיוט והתפילה.

אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]

תצוגת MARC
אודות
  • ברכת 'בונה ירושלים' היא הברכה השלישית של ברכת המזון. בשונה מלשון ההודיה של הברכות שלפניה, ברכה זו דוברת בלשון של תפילה, תחינה ובקשה. הברכה מזכירה את חורבנה של ירושלים ומייחלת לבנייתה של העיר והמקדש שבתוכה ולחזרתה של מלכות דוד.
    יחד עם הכאב והעצב הלאומי על חורבנה של ירושלים והבעת התקווה לבניינה, עומדות במרכז הברכה התקוות הפרטיות לפרנסה ולרווחה כלכלית והתחינה המפורשת להימנע מ'מתנת בשר ודם', מעוני ומחסור המביאים לידי בושה וכלימה. הכאב על ירושלים מהווה בברכה זו סמל למחסור ולמצב חוסר השלמות בו שרוי העולם. בכך חוזרת הברכה ונקשרת אל נושאה העיקרי של ברכת המזון.
    בראשי חודשים ובמועדים מוסיפים לפני ברכה זו תוספת מיוחדת הפותחת במילים 'יעלה ויבוא' וכוללת גם היא תקווה לבניין העיר והמקדש ולחזרתה של מלכות דוד. חסרון המקדש ועבודת הקורבנות מתחדדים ובאים לידי ביטוי במיוחד בימים אלו בהם היו מגיעים העולים לרגל (בפסח, שבועות ובסוכות) או שהייתה נהוגה עבודת קורבנות ייחודית (ראש השנה וראשי חודשים).
    בשבתות באה כאן התוספת 'רצה והחליצנו' הקושרת את עונג ומנוחת השבת בזכרון הגאולה העתידית. בשבת נחים מהצרות ומהטרדות וזוכים להרגיש מעט טעם של גאולה.


יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?