audio items
snunit

שחרית של שבת

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט
  • תפילה
מבצע: יהודה ששונקר
בני ברק, 2022.

על דמותו של יהודה ששונקר תוכלו לקרוא במאמר זה.
על הרקע המיוחד של קהילת בני ישראל בהודו, שאליה מתייחס יהודה ששונקר, תוכלו לקרוא במאמר זה.
הוקלט במסגרת פרויקט תיעוד בתמיכת האגף לתרבות יהודית במשרד החינוך.
© כל הזכויות שמורות.
כותר שחרית של שבת / הודו - בני ישראל / יהודה ששונקר
לחן ממסורת שחרית של שבת / הודו - בני ישראל
סולם כללי
מעגל השנה לכל עת
מועד התפילה שחרית
מלחין ללא מלחין ידוע
שפה עברית

תנאי השימוש:

הפריט כפוף לזכויות יוצרים ו/או לתנאי הסכם. חל איסור על כל שימוש בפריט, לרבות אך לא רק, העתקה, פרסום, הפצה, ביצוע פומבי, שידור, העמדה לרשות הציבור באינטרנט או באמצעים אחרים, עשיית יצירה נגזרת של הפריט (למשל, תרגום, שינוי היצירה או עיבודה), בכל צורה ואמצעי, לרבות, דיגיטאלי, אלקטרוני או מכני, ללא הסכמה בכתב מראש מבעל זכות היוצרים ומבעל האוסף.

תנאי השימוש אינם מונעים שימוש בפריט למטרות המותרות על פי חוק זכות יוצרים, תשס"ח-2007, כגון: שימוש הוגן בפריט. בכל מקרה חלה חובה לציין את שם/שמות היוצר/ים ואת שמו של בעל האוסף בעת השימוש בפריט וחל איסור על פגיעה בכבודו או בשמו של היוצר באמצעות סילוף או שינוי של היצירה.

השימוש בפריט כפוף גם לתנאי השימוש של אתר הפיוט והתפילה.

אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]

תצוגת MARC
albomImg לצפייה בתמונה בגודל מלא
אודות
  • תפילת שחרית של שבת היא התפילה הארוכה והמשמעותית מבין תפילות השבת. היא מקבילה למדי במבנה שלה לתפילת השחרית של ימות החול, אך יש כמה הבדלים ביניהן. פסוקי דזמרה של שבת ארוכים יותר וכוללים כמה מזמורים ופיוטים שנאמרים רק בהזדמנות זו "האדרת והאמונה" בנוסח שונה, ומשולב בהן הפיוט "אל אדון", שיש הנוהגים לשיר אותו. תפילת העמידה של שבת, "מעין שבע", נפתחת ונחתמת בדומה לזו של ימות החול, אך במקום הבקשות שבחלק האמצעי של תפילת העמידה בחול, נאמרת בשבת ברכה נרחבת, "ישמח משה", המתארת את קדושת היום ואת השבת כמתנה שניתנה לעם ישראל. זוהי ברכה שהגיעה אלינו כנוסח חלקי של פיוט שלם. בשבת אין אומרים תחנון, קוראים בתורה פרשה שלמה בשבעה עולים, וכן קוראים הפטרה מדברי הנביאים. לאחר קריאת התורה נאמרות ברכות ותפילות שונות (יהי רצון שעוסק במנהיגי הקהילה ובכל קהל המתפללים, תפילה לשלום המלכות, המדינה וחיילי צה"ל) ובשבתות "מברכים", לפני ראשי חודשים, מכריזים על החודש החדש שייכנס באותו השבוע. לאחר מכן מתפללים תפילת מוסף של שבת וחותמים את התפילה. בקהילות רבות נהוג לשיר בתפילת שחרית של שבת את הפיוטים "אנעים זמירות" ו"יגדל אלוהים חי" בנוסף להבדלים בסדר התפילה ובנוסחה, תפילת השבת נאמרת ברוב קהילות ישראל בנעימה מיוחדת שמבחינה אותה מתפילות החול שנאמרות בכל יום. במסורות ספרד-ירושלים ומרוקו לכל שבת יש אופי מוזיקלי משלה (מקאם או נובה) שמלווה את נוסח התפילה, הפיוטים והקריאה בתורה. תפילת שחרית של שבת היא אחד מן המוקדים החשובים של הקהילה היהודית

    נערכים בה טקסים כמו בר ובת מצווה וקריאת שם לבנות ומצוינים בה דברים מגוונים הנוגעים לחיי חבריה, כמו תפילת מי שברך לחולים, ברכת הגומל (בין היתר לנשים לאחר לידה) ולהבדיל - תפילת אשכבה במסורות הספרדים. כל אלו תורמים לחגיגיות ולחשיבות שבהתכנסות המשותפת לתפילה בבוקרי שבת.

יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?