משמר לילדים
יוני 1948


אודות העיתון
העיתון ראה אור לראשונה בערב ראש השנה תש"ו (ספטמבר 1945), בעריכת איש "ספריית פועלים" צבי זהר (1975-1898) אשר היה הרוח החיה בהקמת העיתון, והסופרים מרדכי אמיתי (1993-1914) ורפאל אליעז (1974-1905). בשתי שנותיו הראשונות, תש"ו-תש"ז, היה העיתון דו-שבועון, ובראשית שנת תש"ח הפך לשבועון בן 16 עמודים בדרך כלל. באמצע שנה זו התמנה לעורך הסופר בנימין טנא (1999-1914), אשר שימש בתפקיד זה יותר משלושים שנה, ובשנת תש"ט הצטרף אליו גם המשורר שלמה ניצן (2006-1921).
לעיתון קדמו מדורים שהוקדשו לילדים בעיתון האם "משמר" בערבי חגים, תחת הכותרת "שי משמר לילדים". מדורים אלו התפרסמו במשך השנתיים שקדמו להקמת השבועון, מאז הקמת "משמר", וערכה אותם המשוררת לאה גולדברג (1970-1911) גולדברג גם כתבה חלק נכבד מתכני המוספים, בהשתתפות המשורר אברהם שלונסקי (1973-1900) אשר שימש אז גם כעורך הספרותי של הוצאת "פועלים". מלבד גולדברג ושלונסקי כתבה במדורי הילדים גם הסופרת והמורה רבקה גורפיין. ניכרת במדורי "שי משמר לילדים" גם מרכזיותם של התרגומים מן הספרות הרוסית, כהשלמה לרוחה הפרו-סובייטית, אף כי ציונית מובהקת, של תנועת "השומר הצעיר", פטרונית העיתון.
השבועון משמר לילדים הלך בדרכם של מדורי "שי משמר לילדים" בתכניו ובהרכבו, והוא הוקדש ברובו ליצירות ספרות. מלבד העורכים השתתפו בו באופן קבוע גם לאה גולדברג ואברהם שלונסקי ("עלילות מיקי מהו"), פניה ברגשטיין, זרובבל גלעד, קדיה מולדובסקיה ועוד.
בשנת תש"ח החל העיתון לפרסם מיצירותיהם של הסופרים הצעירים חברי "השומר הצעיר", וביניהם ע' הלל (הלל עומר) ומרים רות.
לצד הספרות היפה כלל העיתון מדורים נוספים: מדע וטבע, תרבויות קרובות ורחוקות, בולאות, תיאטרון, מוסיקה, ספורט, חידות ובדיחות; כדרכה של התנועה לא בחלה המערכת גם בפוליטיקה מקומית ובינלאומית.
את העיתון איירו אמני "השומר הצעיר" רות שלוס ויוחנן סימון, וכן שמואל כץ שהצטרף בשנת תש"ט.
תגיות