סעודת יום העצמאות ועיצוב האומה
לקראת יום העצמאות של שנת 1955, יום העצמאות השביעי למדינת ישראל, פרסמה המחלקה לתזונה במשרד החינוך והתרבות "הצעת תפריטים לסעודת יום העצמאות". המחלקה לתזונה במשרד החינוך והתרבות נועדה להקנות לאוכלוסייה, בעיקר דרך תלמידי בתי הספר, הישראלים הצעירים, החדשים, הרגלים של תזונה בריאה והיגיינה לפי מיטב עקרונות התברואה המודרנית. עיצוב התודעה וחינוך האזרחים נעשה בדרכים שונות, ובפריט המרתק הזה המצוי בספרייה הלאומית, נאמר לנו מפורשות מה מטרת ההצעה לסעודת יום העצמאות:
"הננו מציעים שני תפריטים לסעודה הקשורים בזכרונות ממלחמת השחרור, בקום המדינה ובקיבוץ הגלויות."
שבע שנים לאחר הקמת מדינת ישראל, מבקשות הרשויות לעודד את התושבים לסכם את מה שעבר על ישראל הצעירה בימיה הסוערים: עצמאות, תקומה, קיבוץ גלויות.
נראה כי מי שהציעו את הסעודה ראו בעיני רוחם את הסדר המסורתי בחג הפסח, שמהדהד מצדו במנהג של סדר ט"ו בשבט ובשנים האחרונות אף במנהגים של ערב ראש השנה, כלומר של ציון חג בארוחת ערב משפחתית חגיגית, שלמרכיביה יש משמעות כך שהאירוע כולו מעביר מסר של זיכרון ותודעה. במובן הזה, המחלקה לתזונה שהפיקה את ההצעה לסעודת יום העצמאות בשנת 1955 אכן פעלה כזרוע חינוכית של המדינה כדי לעצב תודעה לאומית ואת דמותה של האומה הצעירה הקמה כפרק חדש בחייו של עם עתיק ובעל מנהגים מושרשים היטב.
