קוקיז (עוגיות)

אתר הספרייה הלאומית עושה שימוש בעוגיות (cookies) על מנת לשפר את חווית הגלישה שלך. הגלישה שלך באתר מהווה הסכמה לשימוש בעוגיות. למידע נוסף, אנא עיינו במדיניות הפרטיות

נתוני הוצאת הספרים לשנת 2021

נתוני הוצאת הספרים לשנת 2021

הספרייה הלאומית מפרסמת את דוח הספרים השנתי על שנת 2021 שמצביע על התאוששות שוק הספרים בארץ לאחר שנת הקורונה


כמה נתונים בולטים בדוח הספרים לשנת 2021:

  • במהלך שנת 2021 יצאו לאור 7,344 ספרים בישראל. מדובר בעלייה לעומת 'שנת הקורונה' (2020), אך עדיין פחות מהשיאים שבשנים 2018 ו-2019
  • לראשונה – יותר נשים מגברים כתבו פרוזה ושירה בעברית
  • בשנה שחלפה ראו אור 447 ביוגרפיות ואוטוביוגרפיות, בעיקר בהוצאות עצמיות. 72% מהביוגרפיות נכתבו על גברים ורק 28% על נשים
  • 381 ספרי הדרכה יצאו לאור, רובם עוסקים בהעצמה אישית, זוגיות ומשפחה ודרכים להרוויח כסף...
  • 74 ספרים שיצאו לאור בשנת 2021 עוסקים באופן ישיר במגפת הקורונה
  • נמשך הגידול בהוצאת ספרים דיגיטליים – 982 ספרים הגיעו לספרייה הלאומית, בנוסף לספרים מודפסים

כמדי שנה לקראת שבוע הספר מפרסמת הספרייה הלאומית את נתוני הוצאות הספרים בישראל בשנה שחלפה. השנה ניכרת התאוששות בשוק הספרים, לאחר 'שנת הקורונה'. במהלך שנת 2021 יצאו לאור 7,344 ספרים מודפסים בישראל ועוד 982 ספרים דיגיטליים. מדובר בעלייה לעומת השנה הקודמת שבה יצאו לאור 6,487 ספרים, אך פחות מהשיא של השנים 2018 2019, שבהן יצאו לאור מעל 8,000 ספרים כל שנה. נתונים אלו אינם כוללים עבודות גמר אקדמיות, כתבי עת ועיתונות.

הנתונים בדוח השנתי של הספרייה הלאומית מבוססים על ספרים שהגיעו לספרייה מכוח חוק עותקי חובה, המחייב כל מי שמוציא לאור ספר ביותר מ 50 עותקים, להעבירו לספרייה הלאומית. אומנם יש רבים בישראל המוציאים ספרים בפחות מ 50 עותקים ומעבירים אותם בכל זאת לספרייה, אך יש הוצאות לאור עצמיות שאינן מעבירות והמשמעות היא שמספר הספרים היוצאים בפועל לאור בישראל גדול יותר מהנתונים בדוח.

הרוב מכריע של הספרים היוצאים לאור בישראל הם בשפה העברית - 91.4%; אחר כך אנגלית – 4.8%; ערבית – 2.2%; רוסית - 0.6% ובשפות אחרות - 1%.

במרבית נושאי הספרים אין שינויים משמעותיים לאורך השנים, אך ניתן לראות מגמות שינוי ארוכות טווח. כך למשל, ספרים ופרסומים על "ישראל – חברה והיסטוריה" מצטמצמים בכמותם כבר מספר שנים. רוב הספרים "הנעלמים" הם פרסומים מחקריים ודוחות של רשויות ממשלתיות שונות. יותר ויותר מהפרסומים האלו מקוונים ולכן ההפצה המודפסת שלהם ירדה מ-11% לפני שנתיים ל-7% מסך הספרים השנה. מגמה נוספת מעניינת היא הגידול ההמתמשך בספרי ביוגרפיות, בייחוד על דמויות לא-ציבוריות (שני הנושאים מפורטים בהמשך).

86% מכלל הספרים (עיון, פרוזה, הדרכה ועוד) שיצאו לאור ב-2021 הם ספרי מקור, כמו בשנים קודמות. מבין הספרים המתורגמים שראו אור בארץ השנה מרבית התרגומים הם מאנגלית (69%), צרפתית וגרמנית (6% כל אחד), ערבית (3%) ו-36 שפות נוספות.

מגמת הגידול בהוצאת ספרי פרוזה ושירה נמשכה גם השנה. בשנה שחלפה התפרסמו מספר שיא של 1,874 ספרי פרוזה ושירה, יותר מהשיא הקודם של 1,813 ספרים בסוגה זו בשנת 2020. מתוכם 1,775 הם ספרי פרוזה ושירה שיצאו לאור בעברית, ומהם 1,384 הם ספרי מקור שנכתבו בשפה העברית. שאר הספרים הם תרגומים משפות אחרות. בנוסף יצאו לאור גם 31 ספרי פרוזה ושירה בערבית, 26 באנגלית, 20 ברוסית ו-22 בשפות נוספות.

בשנת 2021 סוגת הפרוזה גדלה על חשבון סוגת השירה: 64% מהספרות הישראלית השנה הינה פרוזה; 30% הם ספרי שירה ; 6% יצאו בסוגת הסיפורים הקצרים

בדיקת מגדר המחברים מגלה כי בשנת 2021 – בפעם הראשונה בדו"ח זה – יותר נשים כתבו ספרי פרוזה ושירה מאשר גברים. מעניין לשים לב שנשים כתבו 52% מספרות המקור בעברית, ובשירה אף 54%. רק בסוגת כתיבת סיפורים קצרים גברים כתבו יותר מנשים - 55% מספרים אלו נכתבו ע"י גברים.

1,117 ספרי ילדים ונוער חדשים יצאו בשנת 2021 וזו עלייה מתונה של 5% ביחס לשנה שקדמה לה. מרביתם של הספרים יצאו לאור בעברית (90%) ומיעוטם בערבית (4%), אנגלית (4%) ושפות נוספות.

רוב גדול (77%) מספרי הילדים נכתבו במקור בישראל. מבין המתורגמים (סה"כ 252 ספרים) 80% תורגמו מאנגלית. מעניין לבחון לאלו גילאים מיועדים ספרים מתורגמים: בספרי נוער 32% מהספרים הם מתורגמים, במיוחד ספרי פנטזיה. בספרים לפעוטות - 38% הינם ספרים מתורגמים, אולי בגלל שעיקר המסר מועבר בתמונות ובמשפטים פשוטים באופן אוניברסלי למדי.

עלייה גדולה נרשמה בהוצאת ספרי קומיקס – בשנת 2021 יצאו לאור 99 ספרי קומיקס, לעומת 61 ספרי קומיקס בשנת 2020.

קשה לקבוע מהו גיל היעד של כל ספר, אך ניתן לחלק לקבוצות רוחב. בתרשים ניתן לראות שקבוצת הספרים הגדולה ביותר (54%) מיועדת לגילאי ראשית הקריאה (בערך גילאי 5 עד 9). בקבוצה זו נכללים גם ספרים שההורים קוראים לילדים בגילאים של תחילת הקריאה וכן ספרים לקריאה עצמית בשלבי רכישת הקריאה. 12% הם ספרים המיועדים לפעוטות וילדי גן ורובם עשויים מחומר קשיח או כוללים רכיבים מיוחדים כגון פאזלים, תמונות קופצות, אפשרות ציור ואפילו אמצעי שמיעת מוסיקה.

בספרים המיועדים לנוער בולטים ספרי הפנטזיה (המתורגמים) וגם לא מעט ספרים לקהל יעד חרדי, בעיקר עבור בנות.

נשים (64%) הן מחברותיהן של מרבית ספרי הילדים המתפרסמים בישראל. שיעורן של נשים בספרות ילדים מתורגמת נמוכה יותר (59%) מאשר בספרות ילדים ישראלית מקורית.

גם בפרסום ספרי העיון חלה עליה ביחס ל-2020, אולם תחומים מסוימים טרם חזרו לשיעוריהם מלפני מגפת הקורונה, ויתכן וגם לא יחזרו לממדיהם הקודמים. את ההשוואה ערכנו לשנת 2019, השנה המלאה האחרונה. הירידה הגדולה ביותר היא בהוצאת ספרים על מדינת ישראל והחברה ישראלית, במיוחד בדו"חות של עמותות ומשרדים הפועלים בתחומים אלו. בתחום זה חומרים רבים מתפרסמים ונרשמים כספרים דיגיטליים (ראו בהמשך), ולכן הייתה ירידה של 46% ביחס ל-2019. בתחום מדעי היהדות, שירדו מאוד בשנת 2020, ניכרת עלייה בשנת 2021, אך עדיין מדובר בירידה של 18% ביחס ל-2019. במדעי הרוח והחברה הייתה ירידה של 8% בלבד ביחס ל-2019, ולמעשה גידול משמעותי ביחס לשנת הקורונה.

התאוששות קלה הייתה גם לספרי אומנות וספרים שיוצאים לאור ע"י מוזיאונים וגלריות במהלך 2021, לאחר שהם ירדו בצורה דרמטית ב-2020, אך עדיין מדובר בירידה של 23% ביחס לנתוני שנת 2019.

למרות הנגישות הגבוהה למרשתת, עדיין רבים מעדיפים להשתמש בספרי הדרכה כשהם מתעניינים בלימוד והיכרות עם תחום ונושא חדש. לא פחות מ-381 ספרי הדרכה בנושאים שונים יצאו לאור בשנה שחלפה. לאורך השנים חלו תמורות בסוגי ספרי ההדרכה והפנאי - אם בעבר ספרי טיולים ובישול היו פופולאריים, הרי שכיום הם הצטמצמו מאד. ספרי טיולים (בארץ ובחו"ל) ירדו ל-2% מתוך ספרי הפנאי, כנראה גם בחסות מגפת הקורונה. ספרי בישול ירדו ל-5% (לעומת 20% מספרי ההדרכה לפני עשור). ומה תפס את מקומם? העצמה אישית (38%), דרכים להרוויח כסף (21%), וזוגיות, הורות ומשפחה (18%). האם הנתונים מעידים על מה שהכי משמעותי לאנשים – משפחה, כסף וביטחון עצמי? בין אם פרשנות זו תתקבל ובין אם לאו, נראה שאנשים עדיין פונים לספרי הדרכה כסמכות בנושאים אלו.

בהקשר זה מעניין לציין שעיקר ספרי ההדרכה המתורגמים הם בנושאי העצמה אישית.

ומה המגדר של מחברי ספרי הדרכה? גברים כותבים מעט יותר (56%) ספרי הדרכה מנשים. קיימת גם חלוקה מעניינת בחלוקה לנושאים: בתחום העצמה אישית יש כמעט שוויון בין מחברים למחברות הספרים. לעומת זאת, גברים כתבו 84% מספרי ההדרכה בנושאי כספים ו-67% בנושאי מנהיגות. נשים כותבות יותר ספרי הדרכה בתחומי משפחה (66%), זוגיות (59%) ובישול (80%).

מגפת הקורונה באה לידי ביטוי גם בספרים. חלק מהספרים שהתפרסמו בשנת 2021 עוסקים באופן ישיר בקורונה ובחלקם המגפה היא ברקע העלילה. ובמספרים: ב-74 ספרים שיצאו לאור בשנה שחלפה מגפת הקורונה היא הנושא המרכזי, מעט יותר משנת 2020, שבה יצאו לאור 69 ספרים בנושא. מדובר במגוון סוגות: פרוזה, עיון, הלכה, ספרי ילדים ועוד.

בספרי ההלכה מעניין לציין שרובם עוסקים בשאלות (יישומיות יותר או פחות) בעקבות הקורונה ובהשפעותיה. כך למשל, עסקו הספרים בסוגיות כמו כיצד מריחים בשמים בהבדלה עם מסכה? כיצד יברכו מי שאיבדו את חוש הריח? האם מסכה נחשבת בגד נוסף שיהווה בעיה לכוהן בזמן עבודתו במקדש? כיצד לטבול כלים במקווה כאשר יש סגר? וכיוצא בזה.

בספרייה הלאומית התקבלו בשנה שחלפה 165 ספרים בשפה ערבית, מספר נמוך ביחס לשנים קודמות וביחס לאחוז דוברי הערבית באוכלוסייה. שיא הפרסומים היה ב-2018 אז יצאו 248 ספרים בשפה הערבית, ואף בשנת הקורונה יצאו 214. יתכן שההסבר נובע מכך שמחברים רבים בשפה הערבית מפרסמים את כתביהם, בעיקר בשירה, באופן מקוון. בנוסף, רבים מכותבי הערבית בישראל מעדיפים לפרסם את ספריהם באמצעות הוצאות לאור במדינות ערב, על מנת להרחיב את הפצתם ושיווקם. בחלוקה לסוגות ניכרת עלייה במדעי הרוח והחברה, הכוללים גם פרסומים דתיים של מוסדות נוצריים המיועדים לציבור דובר ערבית.

בשנים האחרונות חלה תמורה של ממש בכתיבת ביוגרפיות ואוטוביוגרפיות. במהלך שנת 2021 יצאו לאור 447 ספרים בסוגה זו. סוגה זו גדלה ב-50% בחמש השנים האחרונות, וכעת היא מהווה 6% מסך כל הספרים היוצאים לאור. המגמה הואצה מאוד בתקופת הקורונה ואנשים רבים הכירו בחשיבות כתיבת תולדות חייהם ושורשיהם, ובחסות הסגרים – אולי היה להם גם יותר זמן להקדיש לכתיבה...

אם בעבר ביוגרפיות ואוטוביוגרפיות נשמרו לדמויות מרכזיות ומוכרות בחברה, הרי שכיום, גם בסיוע עמותות וחברות מסחריות המתמחות בכך, אנשים רבים כותבים את סיפור חייהם לטובת בני משפחתם, מכריהם ואחרים הסובבים אותם. כפי שצוין בתחילת הדוח, כיוון שרבים מספרים אלו מתפרסמים בתפוצה קטנה יחסית, חשוב להזכיר שיש חובה להעביר שני עותקים מספרים אלו לספרייה הלאומית, אם יצאו מהם לאור למעלה מ- 50 עותקים. בספרייה הלאומית מעוניינים לקבל ספרים שכאלה - גם אם יצאו לאור בפחות מ 50 עותקים - מה שיאפשר גם שמירה נאותה של הספרים לדורות הבאים וגם את חשיפתם לאנשים נוספים.

77% מכלל הביוגרפיות יצאו לאור בשנת 2021 באופן עצמאי והן נכתבו על דמויות לא מוכרות – אם ע"י האדם עצמו כאוטוביוגרפיה, ואם ע"י קרובי משפחה ומכרים - כביוגרפיה. רק 17% מהביוגרפיות נכתבו על דמויות ציבוריות, רובם בהוצאת מו"לים מסחריים או אקדמיים. 6% הנותרים הינם סיפורי צדיקים, המהווים תחום נפרד בסוגת הביוגרפיות.

בחינה לעומק של נושאי ספרי הביוגרפיות מגלה מספר תתי-סוגות מעניינים: ישנם ספרים הנכתבים לצורך הוקרה או זיכרון של בני משפחה שנפטרו; לפעמים הספרים מתמקדים במשפחה ותולדותיה לאורך דורות; ישנן ביוגרפיות המקבצות מספר דמויות לפי נושא המאחד אותם, כדוגמת 'נשים משפיעות בתקשורת', 'רבנים יוצאי תימן', או 'הכדורגלנים של כל הזמנים'.

ביוגרפיה עשויה להיכתב על חיים שלמים, או על פרק אחד משמעותי בחייו של האדם. בין הנושאים הנפוצים בסיפורי החיים שכתבו הישראלים: החיים בתקופת השואה ואחריה; התמודדות עם מחלת הסרטן; נשים שתיארו את חווית הלידה או אימוץ ילדים; רופאים וחובשים שכתבו על עבודתם בכלל ובמהלך הקורונה בפרט ועוד.

פער מגדרי קיים גם ביחס לשאלה על מי נכתבות הביוגרפיות – גברים הינם הנושא של72% מהביוגרפיות.

נתון זה כולל באופן לא מפתיע ביוגרפיות רבניות שנכתבות רק על רבנים גברים, אך כן מפתיע שגם בהוצאות לאור מסחריות ואקדמיות - רק 15% מהדמויות הציבוריות שזוכות לביוגרפיות הן נשים.

בנוסף לספרים המודפסים עליהם כתבנו עד כה, במהלך שנת 2021 יצאו לאור ונקלטו בספרייה הלאומית עוד 982 ספרים דיגיטליים חדשים, לעומת 799 שנקלטו שנה קודם לכן. היקף הספרים הדיגיטליים שנקלטו מקביל ל-13% מהפרסום המודפס. רובם הגדול (86%) בעברית, 11% באנגלית ו-3% בשפות אחרות.

אלו נושאי הספרים המרכזיים: 33% מהספרים הדיגיטליים הם בנושאי יהדות; 23% בנושאי היסטוריה והחברה הישראלית (מה שיכול להסביר את הירידה בדפוס בנושא זה); 14% הם ספרי פרוזה ושירה; ועוד 9% ספרי ילדים ונוער.

סוגים שונים של מו"לים מוציאים לאור את הספרים הדיגיטליים - מו"לים מסחריים (24%) ועמותות כלליות (24%) הם המוציאות לאור הדיגיטליים הגדולים. בנוסף, אנשים פרטיים מהמגזר החרדי (20%) ומשאר האוכלוסייה (17%) גם הם מפרסמים ספרים דיגיטליים רבים.

במהלך 2021 הוקלטו ע"י ״אייקאסט ספרים מוקלטים״ של חברת סטוריטל ספרים מוקלטים במגוון שפות. בחלוקה לקהלי יעד ניתן לראות עלייה באחוז הקלטת הספרים למבוגרים: 75% ספרים המיועדים לקהל הבוגר; 15% לנוער; ו-10% לילדים.
מבין ספרי המבוגרים, מדובר ביצירותיהם של 122 סופרים שונים שעלו כספרי שמע בשנה שחלפה - 61% הם ספרים חדשים שפורסמו גם בדפוס במהלך שנת 2021 והשאר הם ספרים ישנים יותר שעלו בשנה שחלפה לפורמט האודיו. בסה"כ - 37 הוצאות לאור אפשרו את העלאת ספריהם כספרי שמע.
מהספרייה הלאומית נמסר כי המודעות הגוברת בקרב הוצאות הספרים לחובת מסירת שני עותקים מכל ספר שיוצא לספרייה הלאומית ושיתוף הפעולה הפורה שלהן עם הספרייה הלאומית, הם שמאפשרים לספרייה גם לשפר את היכולת ללמוד, להעריך ולהנגיש את המידע החשוב המתקבל מהן. באמצעות ניתוח השינויים והמגמות של הספרים שיוצאים לאור ניתן גם להתחקות אחר דפוסים ותמורות בתרבות ובחברה הישראלית, לרבות אלו של שנים חריגות – כמו 'שנת הקורונה'. כך למשל, ניתן לראות השנה עלייה גדולה מאוד בסוגות הביוגרפיות והאוטוביוגרפיות המשקפות ככל הנראה את הזמן הפנוי שעמד לרשות אנשים רבים בתקופות הסגרים.
בספרייה גם מציינים את הפערים המגדריים שבאו לידי ביטוי בהוצאות הספרים בשנת 2021 – מחד, לראשונה, יותר נשים כתבו ספרי פרוזה ושירה מגברים, ומאידך – פחות משליש מספרי הביוגרפיה נכתבו על נשים.
עוד מציינים בספרייה הלאומית כי הנתונים המרתקים העולים מתוך דו"ח הספרים השנתי, כגון בנושאי מגדר, קורונה, ביוגרפיות ועוד, יכולים לשמש כר נרחב למחקר וללימוד. ספרים הם מעצבי זהות תרבותית והנתונים בדו"ח מלמדים כי העם היהודי הוא עדיין "עם הספר", על אף שבמקביל, הטלוויזיה והאינטרנט הפכו להיות מעצבי זהות ותרבות רחבים.