אתר "עיתונות יהודית היסטורית" החדש עלה לאוויר

אתר "עיתונות יהודית היסטורית" החדש עלה לאוויר

על אתר העיתונות ההיסטורית החדש

לאתר העיתונות ההיסטורית

הספרייה הלאומית השיקה השבוע את אתר העיתונות ההיסטורית החדש הכולל 537 עיתונים מלמעלה מ 30 מדינות. אוסף העיתונות היהודי והישראלי הדיגיטאלי של הספרייה הלאומית בישראל, נחשב לאחד הגדולים ביותר בעולם - בוודאי מבחינת הגיוון הגיאוגרפי והלשוני שלו - והוא מהווה מאגר עשיר ונדיר של עיתונים מודפסים – החל מסוף המאה ה 18 ועד לימינו אנו, ובמעל 15 שפות שונות.

ייחודו של האתר החדש הוא בכינוסם של אתרים שונים תחת קורת גג וירטואלית אחת. יש בו את אתר העיתונות היהודית ההיסטורית (בשותפות עם אוניברסיטת תל-אביב); את ג'ראייד- ארכיון עיתונות בערבית בארץ ישראל העות'מאנית והמנדטורית; את עיתונות ילדים של פעם וכן את e-תונות - אתר העיתונות היומית היוצאת לאור בישראל.

בנוסף, קיימת באתר החדש אפשרות לבצע חיפוש רוחבי ומתקדם על כל אוסף העיתונות הדיגיטלית, לרבות אפשרות לצפות בכל העיתונים שיצאו לאור לפי תאריך מסוים, אפשרויות חיפוש וסינון לפי פרמטרים של שפה, תדירות הופעה, לפי מרחב גיאוגרפי ועוד.

כמו כן נמצאת באתר מערכת תיוגים מתקדמת ברמת כתבה, גיליון וכותר שמאפשרת לכל אחד לתרום ולהעשיר את המידע על האוסף.

יצויין כי אתרי העיתונות ההיסטורית והדיגיטלית של הספרייה הלאומית נחשבים לאהודים ולפופולריים מאוד הן בקרב הציבור הרחב והן על קהילת החוקרים בכלל ואנשי תקשורת בפרט.

בין העיתונים הידועים והמעניינים שסרוקים ונגישים באתר: "המאסף" – מהעיתונים היהודיים הראשונים שיצא בפרוסיה מסוף המאה ה 18; עיתוניו של אליעזר בן יהודה שיצאו לאור בארץ ישראל החל מסוף המאה ה 19 – הצבי, חבצלת והשקפה; העיתונות בערבית מתקופת המנדט הבריטי והאימפריה העות'מאנית; העיתונים שיצאו לאור בישראל לאורך מרבית המאה העשרים ונסגרו במהלך שנות השמונים והתשעים כמו דבר, הצופה ועל המשמר, לצד עיתונים שיוצאים לאור ברציפות כבר עשרות שנים ובהם מעריב והארץ; חלק מעיתוני הילדים שיצאו בארץ מחצית השנייה של המאה הקודמת; מאות עיתונים יהודים מקהילות יהודיות בכל רחבי תבל במגוון שפות: אנגלית, יידיש, לאדינו, ערבית-יהודית, ספרדית, פולנית, רוסית, ועוד.

לדברי מנהל הספרייה, אורן וינברג, האתר החדש אינו גרסה חדשה לאתר העיתונות הישן, אלא עולם חדש לחלוטין המכיל מגוון רחב יותר של מידע. "לא תרגמנו מערכת אחת למערכת שנייה, אלא נעשה ניסיון אמיתי לבנות מערכת חדשה ומתקדמת שתיתן מענה לצרכים המגוונים של הקהל. זו מערכת שנבנתה במחשבה על ציבור המשתמשים, ואנו נעשה כל מאמץ להמשיך ולפתח ולעדכן אותה כדי שתעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר", אומר מנהל הספרייה הלאומית.