חזרה לתוצאות החיפוש

ארכיון לוי יצחק שניאורסון

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט

לוי יצחק שניאורסון (1975-1888), חבר במחתרת ניל"י. הארכיון כולל יומנים אישיים ובהם רשימות, הרהורים, שירים וזיכרונות, אותם כתב שניאורסון לאורך חייו, בתקופת פעילותו במחתרת ניל"י, במשרד הידיעות שעל יד ועד הצירים לארץ ישראל, ועוד. בארכיון גם מכתבים הנוגעים לפעילות המחתרת, לעבודה החקלאית של משק שניאורסון בחדרה, לתיעוד תולדות חדרה, וכן גזרי עיתונים ותעודות אישיות.

סימול
ARC. 4* 1504
תאריך
1900-1975
היקף
3.50 מטר..
שפה
עברית;
תיאור
הארכיון מכיל יומנים אישיים ובהם רשימות, הרהורים, שירים וזיכרונות, אותם כתב שניאורסון לאורך חייו, בתקופת פעילותו במחתרת ניל"י, במשרד הידיעות שעל יד ועד הצירים לארץ ישראל, ועוד. בארכיון גם מכתבים הנוגעים לפעילות המחתרת, לעבודה החקלאית של משק שניאורסון בחדרה, לתיעוד תולדות חדרה, וכן גזרי עיתונים ותעודות אישיות.
מיקום
  • מחלקת הארכיונים של הספרייה הלאומית מחלקת הארכיונים של הספרייה הלאומית
כותר ארכיון לוי יצחק שניאורסון.
כותרים נוספים English title: Levi Yitzhak Schneersohn Archive.
הערת ציטוט ARC. 4* 1504 ארכיון לוי יצחק שניאורסון, מחלקת הארכיונים, הספרייה הלאומית, ירושלים.
מתוך ארכיון לוי יצחק שניאורסון
רמת התיאור Fonds Record
תקציר ביוגרפי לוי יצחק שניאורסון (1888-1975) נולד בעיר טורופץ (Toropets) שבמערב רוסיה, דור שישי לאדמו"ר הזקן מלאדי, למד עברית ויהדות אצל מורים פרטיים, עלה לארץ ישראל עם אביו ואחיו בשנת 1904 והם התיישבו בחדרה. בשנת 1906 חזר לרוסיה וניגש לבחינות הגמר בסנט פטרבורג. בשנת 1910 יצא בחזרה לארץ ישראל ובדרכו עבר בקונגרס הציוני התשיעי בהמבורג. בא"י חזר והתיישב בחדרה והחל לנהל את ענייני המשק המשפחתי. שניאורסון התחבר עם אבשלום פיינברג, ממנו שמע ונדבק ברעיון ההתנגדות לאימפריה הטורקית, והפך לפעיל במחתרת ניל"י, שאת שמה הוא בחר (ע"פ עדותו האישית). בשנת 1916 יצא לכיוון גרמניה תחת השם הבדוי "חיים כהן", כעוזרו של אהרון אהרונסון, אך לא הצליח לקבל אישור מעבר מקושטא לאירופה, וחזר לא"י דרך דמשק. הוא הגיע לחוות הניסיונות בעתלית ונשאר עם שרה אהרונסון מספר שבועות, בהמתנה לאוניה הבריטית. כשזו הגיעה (המאנאגם), עלה עליה, ובמשך כמה חודשים שימש כמתווך בין אנשי המחתרת בעתלית ובזכרון יעקב לבין המודיעין הבריטי, כשמדי פעם היה בא באנייה ומחליף ידיעות עם אנשי המחתרת.
עם הכיבוש הבריטי של א"י עמד שניאורסון בראש "משרד הידיעות שע"י ועד הצירים לא"י" שסיפק ידיעות מודיעיניות על התנועה הלאומית הערבית. בהמשך חייו עסק בתיעוד קורות מחתרת ניל"י וראשית חדרה, ופרסם שני ספרים ('מיומנו של איש ניל"י' ו'מפי ראשונים' על ראשוני חדרה). שלח ידו גם בכתיבת שירים, בעיקר ברוסית, חלקם ראו אור.
היסטורית בעלים הארכיון הופקד לצמיתות בספרייה הלאומית בירושלים על ידי ביתו הגב' עכסה חווקין מחיפה, 1976.
מספר מערכת 990032405340205171

תנאי השימוש:

לכל תיק בארכיון נקבעו תנאי השימוש המתאימים

תנאי השימוש מופיעים בדף התיק הארכיוני באתר הספרייה הלאומית.

למידע נוסף על שירות בירור מצב זכויות היוצרים ותנאי השימוש בפריטים מאוספי הספרייה לחצו כאן.

תצוגת MARC

יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?