שלום חנוך
שלום חנוך בהופעה, 1988. ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

שלום חנוך

שלום חנוך (נולד בקיבוץ משמרות ב-1.9.1946) הוא זמר, פזמונאי ומלחין ישראלי. 

בנעוריו היה חבר ב"משמרון", חבורת הזמר של הקיבוץ, וכשהתגייס שירת בלהקת הנח"ל.

עם שחרורו פגש את אריק איינשטיין, והשניים החלו לעבוד יחד באלבומים: "פוזי", "פלסטלינה", ו"שבלול". באותה עת הקים עם ידידו מהקיבוץ, חנן יובל, ועם בני אמדורסקי את "השלושרים". השלישייה הוציאה אלבום מצליח בשלהי 1969.

בתחילת שנות השבעים נסע חנוך לנסות את מזלו בלונדון, ואף הוציא אלבום סולו באנגלית בשם "Shalom", אך הגעגועים לישראל ולעברית החזירו אותו ארצה שלוש שני לאחר מכן. הפרוייקט הבא שלו היה מכונן: להקת הרוק תמוז, שם שר וניגן לצד אריאל זילבר, יהודה עדר, איתן גדרון ומאיר ישראל. "סוף עונת התפוזים", אלבומם היחיד הפך לקלאסיקת רוק שממשיכה להשפיע על הרוק המקומי על לימינו.

עם פירוק הלהקה, הקליט חנוך את אלבום הבכורה שלו בעברית: "אדם בתוך עצמו", אלבום עדין ומרגש שהפך ללהיט גדול.

בשנות השמונים נחשב חנוך לבכיר זמרי הרוק של ישראל, והמשיך להוציא אלבומים חשובים ומצליחים, לככב בפסטיבלי מוזיקה ובהופעות פארק גדולות. אלבומי העשור ההוא: "חתונה לבנה", "על פני האדמה", "מחכים למשיח" ו"רק בן אדם" צרובים בהיסטוריית הרוק המקומית.

גם בשנות התשעים הצליח חנוך מאוד עם האלבומים: "בגלגול הזה", "א-לי-מות" ו"ערב ערב". את העשור סיים באלבום משותף מרגש עם ידידו הוותיק, אריק איינשטיין, "מוסקט", שיצא ב-1999.

חנוך הלחין לזמרים רבים, וכן הפיק מוזיקלית אלבומים ישראלים חשובים, בין היתר למאיר אריאל, דפנה ארמוני ואריק איינשטיין.

גם כיום, חנך ממשיך להקליט ולהופיע, לחדש ולהתחדש, כיאה לאגדה שמלווה את חיינו מזה שישה עשורים.

בארכיוני הספרייה הלאומית מצוי חומר רב ומעניין על אודותיו. הצטרפו אלינו למסע ויזואלי ומוזיקלי בעקבות אגדת הרוקנרול המקומית, שלום חנוך.

שלום חנוך בבלוג הספרייה

לכל הכתבות על שלום חנוך